İlim Yayma Vakfı tarafından 50. Kuruluş yılı sebebiyle hazırlanan "50 Yılda 50 Vakıf İnsan" kitabı Türkiye'nin yarım asırlık eğitimi ve vakıf tarihine çok önemli bir pencereden bakılmasını sağlıyor. Kitapta farklı dönemlerde İlim Yayma Vakfı'nda iz bırakmış Sabri Ülker'den Kemal Unakıtan'a, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş'dan İbrahim Bodur'a, Ali Eymen Topbaş'tan Prof. Dr. Sabahattin Zaim'e kadar 50 değerli isim yer alıyor. Kitapta, manevi değerlerine sahip çıkan, ülkesine bağlı eğitimli genç nesiller yetişmesine büyük katkıda bulunan 50 vakıf insanına ait çok özel fotoğraf, bilgi ve bazı belgeler ilk kez paylaşılıyor.
TARİHE NOT DÜŞMEK HEDEFİMİZDİ
İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan kitapla ilgili şunları söylüyor: "1951 yılında 68 hayırsever, 'ilme hizmet etmek' düşüncesiyle İlim Yayma Cemiyeti'ni kurmuştu. Türkiye Cumhuriyeti'nin çok partili rejime geçişiyle yaşıt olan bu dernek, rejime isabet etmiş her türlü marazdan da nasibini almıştır. Örneğin darbeler, muhtıralar, kapatmalar, el koymalar görmüş ve bünyesinde yaşamıştır. 'Niyet hayır akıbet hayır' kelam-ı kibarının bir yansıması olarak maruz kalınan zorluklar imtihan kabul edilmiş, azimler artarak meşru zemin içerisinde çözümler geliştirilmiştir. Bu eser vesilesiyle hem vakfımızın tarihçesini hem de kurucularımızla ilgili bilgileri derli toplu bir araya getirmek, tarihe not düşmek hedefimizdi."
TOPLUMA İZ BIRAKMIŞ 50 HAYAT
İş ve manevi hayatlarındaki mücadele ve azmin yanı sıra hayırseverlikleriyle de herkese örnek olmuş 50 ismin hayat hikâyeleri çok özel bilgi fotoğraf ve belgelerle kitapta bir araya getirildi. Hayatta olanlarla bizzat görüşüldü, ebediyete irtihal eden önemli isimlerin ailesi, çocukları ve yakınlarıyla buluşuldu. Aylar süren çalışmalar sonucunda sadece İlim Yayma Cemiyeti ve İlim Yayma Vakfı değil, Türkiye'nin son yarım asrına ayna tutan tarihe not düşülecek çarpıcı insan hikâyelerine ulaşıldı.
KİTAP NASIL HAZIRLANDI?
Kitap bir ortak çalışma neticesinde oluşturuldu. Yayınına karar verildikten sonra belli aralıklarla toplanılarak planlamalar yapıldı, bir dizi kararlar alındı. Hakkında çalışma yapılacak isimler ortaya çıkarıldıktan sonra listeye son hali vakıf Mütevelli Heyeti'nce verildi. Bu önemli isimleri yazacak kişiler tek tek belirlendi. Kitabın hayata geçirilmesi için fazla zaman bulunmaması sebebiyle çok yazarlı bir çalışma yöntemi tercih edildi. Yüksek lisans ve doktora aşamasındaki 30 genç, sorumluluğunu üstlendikleri biyografileri ilmî usuller çerçevesinde yazmaya başladılar. Araştırmacılar tarafından genel olarak iki ana kaynak kullanıldı. Birincisi aileden hayatta olanlara başvurularak onlardan bilgi ve belge edinmek. İkincisi ise İlim Yayma Vakfı'nın arşiv ve yayınlarını kullanmak.