İki kutup penguenimiz İstanbul'da dünyaya geldi

Türkiye'nin ilk bebek kutup pengueni İstanbul Akvaryum'da dünyaya ‘merhaba' dedi. 100 gram ağırlığında dünyaya gelen bebek penguen, annesinin kanatları altında ve babasının korumasında yeni doğacak kardeşlerini bekliyor…

Türkiye’nin ilk bebek kutup pengueni 38 günlük kuluçka döneminin ardından 100 gram ağırlığında İstanbul Akvaryum’da dünyaya gözlerini açtı. İsmi halk arasında yapılacak anket çalışması sonucunda belirlenecek bebek penguen aynı zamanda TC kimlik numaralı ilk kutup pengueni olacak. 17 bin kara ve deniz canlısına ev sahipliği yapan İstanbul Akvaryum, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Listesi’nde yakın tehdit altında olan gentoo cinsi kutup penguenlerini “Canlıların Korunaklı Bölgelerde Yetiştirilmesi” programı kapsamında sahip olduğu yüksek kalite standartları sayesinde 2016 yılında Valensiya Oceanographic Akvaryumu’ndan evlat edinmişti.

PENGUENLER İÇİN DOĞAL ŞARTLARI SAĞLANIYOR

İstanbul Akvaryum’da kutup soğuk iklim penguenleri için gerekli olan doğal şartların tamamı sağlanıyor. Akvaryum’da bulunan gerekli teknik ve biyolojik altyapıya sahip güney kutup yaşam alanında penguenlerin bakımları bu konuda özel eğitim almış profesyoneller tarafından periyodik olarak takip edilerek yapılıyor ve taze yiyecekle besleniyorlar. 24 saat kayıt yapan kameralar sayesinde de bilimsel çalışmalara, dünyadaki diğer araştırma ve sürdürülebilirlik çalışmalarına ve penguen neslinin devamı için yapılan çalışmalara veri sağlanıyor.

DİLEK ÇAPANOĞLU: BU DOĞUM NESİLLERİNİN DEVAMI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

İstanbul Akvaryum Genel Müdürü Dilek Çapanoğlu, bebek penguenin sağlıklı bir şekilde dünyaya geldiğini ve hem annesi hem de babası tarafından günde 5 kere 2 saat aralıkla beslendiğini belirtti: “2016 yılında 23 kutup penguenimizi, 4 nesildir türleri Valensiya Akvaryumu’nda korunma altındayken ‘Canlıların Korunaklı Bölgelerde Yetiştirilmesi Programı’ kapsamında evlat edinmiştik. Penguenlerimizin nesillerinin sürdürülmesi ve korunması için en iyi koşulları profesyonel teknik ekibimiz ve tesisimizin teknolojik altyapısı sayesinde uzun süredir sağlıyoruz. Bunun bir sonucu olarak da minik penguenimizin doğum haberi, bize dünya genelinde gentoo penguenlerinin nesillerinin korunması ve devam ettirilmesi çalışmalarına büyük bir katkı yaptığımızı göstermekle birlikte ülkemiz sınırları içerisinde bu yavrunun dünyaya gelmesi bizler için ayrıca bir motivasyon kaynağı oldu. Kuluçkada olan başka yumurtalarımız da var. Önümüzdeki günlerde yeni güzel haberlerimiz olabilir. Bebek penguenimizin isminin ne olacağını da merakla bekliyoruz.”

ALİ DEMİRTAŞ

ali.demirtas@aksam.com.tr