İki dünyanın ustası Çizgizar'a akademik bakış

Dünyaya, insana, çağın dertlerine dair arifane çizgileri ile sanatını tefekkürün hizmetine adayan Hasan Aycın, yazdıkları ile de kadîm kültürümüzü bugünün okuruyla tanıştırıyor.

Hamzanâmeler ve masallar başta olmak üzere geleneksel Doğu anlatıları üstüne de çalışan Keloğlan masalları ve Esrarnâme adlı eserini de okurla buluşturan Hasan Aycın'ın tüm bu birikimi İki Dünyanın Ustası: Hasan Aycın Çizgi ve Edebiyat Sempozyumu'nda akademik bir zeminde değerlendirilecek.

Balıkesir Valiliği, Balıkesir Üniversitesi ve Balıkesir Belediyesi işbirliği ile 23 Şubat'ta gerçekleştirilecek sempozyumun ilk oturumunda Mete Çamdereli, Ömer Lekesiz, Osman Bayraktar ve Cemal Şakar'ın konuşmacı olacak. Hakikatin Dili Çizgizar-1 başlıklı ikinci oturumda Arif Ay, usta sanatkâr Aycın'ın Şiirsel Metinlerinden söz ederken Dursun Çiçek Görüntüyü Aşmak Hasan Aycın'ın Çizgilerinde İz ve İşaret başlıklı tebliğini sunacak. İbrahim Demirci ve Eren Buğdaycı da bu oturumda birer konuşma yapacak. Üçüncü oturumda İhsan Kabil Aycın Çizgisinin Animasyon Sineması Çerçevesinde İmkânları üzerine bir değerlendirme yaparken Suavi Kemal Yazgıç Hasan Aycın Çizgilerinde Özne başlıklı bir tebliğ sunacak. Fatih Mutlu 'Emircihan'ın Gelişi Yahut Nasıl Sinemacı Oldum?', Sercan Ceylan da 'Hasan Aycın Çizgilerinin Psikodinamiği başlıklı konuşmaları ile sempozyuma katkı sağlayacak. Hakikatin Dili Edebiyat başlıklı son oturumda Ali Emre 'Çizginin Dışındakiler: Hasan Aycın'ın Edebi Eserleri', Selim Somuncu 'Esrarname ve Al Penbecik Gül Pembecik', Mehmet Narlı 'Yeniden Yazım Bağlamında Sahipkıran Romanı' üzerine tebliğ sunacak. Oturumların ardından Sadık Battal'ın yönettiği Çizgizâr Rüya Film Okulu'nun yapımı olan Çizgizâr belgeselinin ilk gösterimi gerçekleştirilecek.