İç Anadolu'nun incisi Sivas

Bu hafta rotamızı İç Anadolu Bölgesi'nin tarihe damgasını vuran kenti Sivas'a çevirdik. Sivas, tarihi İpek Yolu üzerinde olan ve Kral Yolu olarak bilinen güzergahın geçtiği bir şehirdir. Selçuklular zamanında ticaret yapan kişilerin ziyaret ettiği bir şehir merkezi oldu. Konya'dan sonra en fazla Selçuklu eserinin bulunduğu şehirdir. Sivas'ta tarihi ve doğal güzellikler ziyarete gelenleri oldukça cezbediyor. Yurdumuzun hayat pınarları olan akarsuları Kızılırmak, Yeşilırmak ve Fırat'ın en büyük kollarından Karasu Nehri, bu ilimizin sınırlarında doğuyor.

ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

Sivas’ta ortalama yükselti bin metrenin üzerindedir. Kentte kış aylarında ortalama sıcaklık 0°C civarındadır. Zaman zaman -40°C’ye düştüğü de görülüyor. Yaz aylarında sıcaklık genellikle 20°C üzerindedir. Bu aylarda Sivas ziyareti, birçok doğal ve tarihi güzelliği görme fırsatı verecektir. Sivas ismi, Roma devrinde Sebastia’dan geldiği düşünülüyor. Ayrıca Hititlerin bir kolu olan Sibasip kavminden geldiği de iddia ediliyor. Sivas ilimizde gezilecek görülecek birçok yer bulunuyor. Doğal kaplıcaları, doğa güzellikleri, kültürel değerleri ve tarihi zenginlikleri ile Sivas ziyaretçilere birçok imkan sunuyor.

GEZİLMESİ GEREKEN YERLER

Sivas’ta gezilecebilecek yerlere Hobbit Evleri’nden başlayabilirsiniz diyebilirim. Gişe rekorları kıran  filmlerden esinlenilerek yapılmış olan bu evler oldukça ilgi çekiyor. Tödürge Gölü: Göl, Hafik ile Zara ilçeleri arasında bulunuyor. Çifte Minareli Medrese: Ünlü tarihi yapılarımızdandır. İlhanlı veziri Sahip Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırıldı. Sivas Eğri Köprü: Kesme taştan, 18 gözlü olarak yapıldı. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, cami, darüşşifa ve türbeden oluşuyor. 

Mengücek Beyliği döneminde inşa edilen cami, Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırıldı. 

AKARSUDA BALIK AVI

Bunların dışında ziyaret edebileceğiniz yerler arasında Gürün Gökpınar Gölü, Gök Medrese veya Sahibiye Medresesi, Sızır Şelalesi, Kangal Balıklı Kaplıcaları, Eğriçimen Yaylası, Kale Camii, Sivas Kongre Müzesi, (Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi binası), Hafik Gölü sayılabilir. Eğer doğada bir şeyler yapmak isterseniz, Sivas’taki bütün akarsularla Tödürge, Hafik, Lota ve Gürün Gökpınar göllerinde balık avlına çıkabilirsiniz. 

Tatlı su balıkları açısından bol miktarda balık avlayabilirsiniz. 

DÜNYACA ÜNLÜ KANGALLAR

Kangal çoban köpekleri, dünya çapında  üne sahiptir. Kangal çoban köpekleri çok cesur, gayet hızlı ve çeviktirler. Kötü niyetli kişilere karşı da caydırıcı bir silahtır. 

Kangal, çok zeki, ön sezileri kuvvetli ve sahibine aşırı bağlıdırlar ve görevlerine çok sadıktırlar. Kangal köpeğiyle  ilgiliyseniz Kangal İlçesi’ne kadar gitmeniz gerekecek. Kangal Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği bünyesindeki üretim çiftliğinden veteriner hekim tarafından kontrolü ve aşıları yapılmış sertifikalı yavru kangal çoban köpeklerini temin edebilirsiniz.

Ne yenir? 

Sivas’a gelenlerin çoğu kişinin aradığı yiyecek Sivas köftesidir. Bundan sonra sırayı Sebzeli Sivas kebabı almaktadır. Bunu denemenizde fayda vardır. Bundan başka deneyebileceğiniz Sivas lezzetlerini sıralarsak;  Kelle paça çorbası,Keş ÇorbasıEtli ekmek, Kelecoş, Peskutan çorbası, Kesme aşı, Hıngel,  Gömme, Madımak (Sivas’ın en sevilen yemeklerindendir),   Katmer, Hurma tatlısı, Tırhıt, Sübüra, Mirik Köftesi, Baviko, Kelle tatlısı, Sirok, gömme, Pezik, dal turşusu

Nasıl gidilir?

Sivas’a karayolu, demiryolu ve havayoluyla ulaşım mümkündür. Merkeze 20 km uzaklıktaki Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’na her gün uçak seferleri düzenlenmektedir. Bunun dışında geçiş sağlanabilecek Kayseri Havalimanı ise 195 kilometre uzaklıktadır.  Doğuya açılan pencere konumundaki Sivas’ın, bu yıl içinde yüksek hızlı tren hattı bitirilecek. Şu anda karayoluyla 5 saati aşkın sürede katedilen Ankara-Sivas arası, yüksek hızlı tren hattıyla 2 saate inecek.  Ankara-Sivas arası yolculuğu yarıyarıya indirecek hat, Sivas’a ulaşımı oldukça kolaylaştıracak.