GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com
İstanbul bu yıl ikinci kez Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nin heyecanını yaşıyor. Bütün sanat disiplinlerinde yüzlerce konser, sergi, gösteri ve etkinliğin gerçekleştirileceği ve 12 Haziran'a kadar sürecek olan bu büyük buluşma hem sanatçılar hem de sanatseverler açısından çok heyecan verici. Kültür Yolu'nun başlangıç noktasında AKM bitiş noktasında Galataport yer alıyor. Beyoğlu'nu bir uçtan diğer uca kat eden Festival güzergahı bölgedeki bütün kültür kurumlarını da bu anlamlı buluşmaya ortak ediyor. Böylece Aksanat'ın sergileri de İKSV'nin Müzik Festivali de Beyoğlu Kültür Yolu şemsiyesi altında bütün sanatseverleri kucaklıyor. Şehrin kültür ikliminin yeşermesi, gençlerin sanatla hemhal olması adına son derece değerli bir çaba Kültür Yolu projesi. Daha da ötesi bir süredir sanat fuarlarının gözbebeği olan İstanbul'un, kültür turizmi alanında bayrağı daha da yukarılara taşıması için de büyük bir fırsat. Bizler tam da böylesi bir heyecan dalgasının içindeyken önceki gün Yeni Şafak gazetesinden Ayşe Olgun'un gündeme getirdiği bir olay şehrin kimliğinin parçası haline gelen sanat işlerine bile tahammülü olmayanların varlığını açığa çıkardı.
FETHİ ANLATAN MİNYATÜR KİMİ RAHATSIZ ETTİ
Ünlü minyatür sanatçısı Nusret Çolpan'ın 1999 yılında Taksim Metrosu'na yaptığı 7 parçadan oluşan ve İstanbul'un fethini anlatan eserinin önü bir süredir gri bir pano ile kapatıldı. Haberde yer alan bilgiye göre "Belediyenin uygulamasına tepki gösteren sanatçının oğlu Nasuhi Hasan Çolpan, İBB'nin neden böyle bir uygulama yaptığını açıklamadığını, yedi parçadan oluşan tablolardan özellikle İstanbul'un fethini anlatan kısmın kapatıldığını söyledi." Ayşe Olgun'un haberi şöyle devam ediyor: "İstanbul aşığı mimar ve minyatür sanatçısı Nusret Çolpan'ın İstanbullulara hediye ettiği sanat eserlerine gereken ilgi gösterilmedi. 1999 yılında Taksim metrosuna yaptığı İstanbul'un fethini anlatan ve yedi parçadan oluşan çini eserinin önü İBB tarafından bir panoyla tamamen kapatıldı. İstanbul'un fethinin anlatıldığı tabloların kapatılmasına ilk tepki sanatçının oğlu Nasuhi Hasan Çolpan'dan geldi. Geçtiğimiz Nisan ayında İBB Beyaz Masaya bir mail gönderen Çolpan babasının eserlerinin önündeki panonun ivedilikle kaldırılması talebinde bulundu. Ancak bir cevap alamadı."
Cumhuriyet dönemi en önemli minyatür sanatçılarından birinin eserine reva görülen bu muamele İBB yöneticilerinin sanata ve sanatçıya saygı noktasında nasıl bir yerde durduğunun göstergesi. Bir yandan şehrin kültür hayatını canlandırmak için böylesi büyük çapta etkinlikler tasarlanırken öte yanda İstanbul'u yöneten belediyenin fethi konu alan bir sanat eserini perdelemesi kim sanat dostu, kim sanata düşman sorusuna da cevap niteliğinde.
KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ BU YIL HEM İSTANBUL HEM DE ANKARA'DA
Geçen yıl ilki yapılan ve İstanbul'un kültür, sanat hayatına büyük bir canlılık ve hareketlilik kazandıran Beyoğlu Kültür Yolu Festivali bu yıl Ankara için de tasarlandı. İstanbul ve Ankara'da aynı tarihlerde gerçekleşecek Beyoğlu ve Başkent Kültür Yolu Festivalleri, 28 Mayıs'tan 12 Haziran'a kadar sürecek. Başkent Kültür Yolu rotası; şehrin tarihi ve modern yüzünü yansıtan 70'den fazla noktayı kapsayacak.
Duayen sanatçıların ve 53 farklı kültür sanat kurumunun katılacağı Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nde, bu yıl 84 farklı noktada, 4 bin 500'ün üzerinde sanatçının 1500'den fazla etkinliği olacak. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nin açılış konseri Rebetiko müziğinin önde gelen ismi Yunan sanatçı Glykeria ile İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde olacak.
Ankara'daki festivalde, dünyaca ünlü İspanyol şarkıcı Buika, Bosna Hersekli sanatçı Dino Merlin, Afrika'dan Salif Keita ve keman dehası Ara Malikian müzikseverlerle buluşacak.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, 28 Mayıs-12 Haziran'da düzenlenecek Başkent Kültür Yolu Festivali'nde, 580 etkinlikte 5971 sanatçının görev alacağını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, festival kapsamında müzik, sinema, edebiyat, tarih gibi alanlarda 5971 sanatçının görev alacağını ve festivalin kültür ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Yavuz, "16 gün boyunca Ankaralıları, Ankara'nın tarihi mekanlarında, müzelerinde sanat etkinlikleriyle ağırlayacağız. Bir rota oluşturduk; Ankara Kalesi, Hamam Önü, Hamam Arkası, Osmanlı Ahşap Evleri, Mimar Sinan'ın Ankara'daki tek eseri Cenab Ahmet Paşa Camii'nden ilerleyen rota, Ankara Kalesi'ne doğru çıkıyor. Ankara'nın simgelerinden Ankara Kalesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Hacı Bayram Veli Camii, Hamamönü, Augustus Tapınağı, Roma Hamamı, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Ankara Etnografya Müzesi, Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Ziraat Bankası Müzesi, Rahmi M. Koç Müzesi, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, PTT Pul Müzesi, CSO Ada Ankara ve CerModern gibi modern sanat yapıları, müzeler, sanat galerileri, tarihi yapılar ve anıtlar yer alıyor rotada" diye konuştu.