Huzurun tablosu Artvin

LOKMAN DAĞ

lokmandag@gmail.com

YEŞİL bir başka yeşil…

Mavi bir daha mavi…
İnsanları henüz bozulmamış, doğası gibi,
Hem fındık hem de çayın memleketi.

Ne yalan söyleyeyim huzur doluyor insan. Üstelik daha istilaya uğramamış gölleri, dereleri, kıyıları… Artvin bence huzurun tablosu…

Daha önce bir Artvin yazısı yazmıştım. En çok beğenen eşim olacak ki, “gezdiğin yerlere götür beni” diye tutturdu.  Karadeniz maceramız böyle başladı. 

Bir yandan tulum sesi, bir yandan kemençe, ama akordeon bir başka güzel bu şehirde...

Artvin’e doğru yola çıktığımızda hava belki de ilk kez bu kadar güneşli…

Arabanın camlarını sonuna kadar açtık, oksijeni bol bol çektik içimize… 

Dilimde Karadeniz Türküleri, ormanları dolana dolana gidiyoruz. İlk hedefimiz Kafkasör Yaylası… 

KAFKASÖR’DE DOĞAL KAHVALTI 

Kafkasör Yaylası’nda, İspanya kadar nam salmış boğa güreşleri yapılır her yıl. Aslında boğalar güreştirilmez, barıştırılır orada. Tam zamanı o boğaları izlemenin. Kış boyunca ahırlarda bekleyen boğalar yaylaya çıkmadan önce arenada kozlarını paylaşır, lider seçildikten sonra da yaylalarda güllük gülistanlık yaylanırlarmış. Daha da kavga çıkmazmış boğalar arasında…  

Biz bir dağ evinde doğal bir kahvaltı yaptık bir de muhlama yedik ki sormayın bizi tüm gün tok tutar sanırım. Yaylayı, göleti gezdikten sonra doğru Karagöl’e… 

SAKLI CENNET KARA GÖL

Borçka’da yola koyulduğumuzda ilk kez bu kadar rahatız, yağmur, sis yok. Yolları da epey düzelmiş, çıkarken çok zorlanmadık açıkçası… Ama daha eksikleri var. Sevdiklerini alanlar, doğru mangala… Havası ve bakir doğası ile efsane bir yer. Daha fazla tesisleşme olmamalı bence. Güzel bir yürüyüş parkuru var. Harika bir göl gezisinin ardından 

leziz etlerden yedik. Herkes Trabzon Uzungöl’ü bilir, işte onun el değmemiş halini düşünün… Mangal olunca işin rengi değişiyor tabii… Ama sadece Borçka’da değil Şavşat’ta da varmış Karagöl; üstelik çok övdüler ama maalesef süremiz kısıtlı. 

Borçka’ya indiğinizde kesinlikle pide yemelisiniz ya da Artvin Yağlısı gerçekten enfes bir lezzet… Yöre Pide’de Erkan Tekbaş Usta’nın yaptığı pideler efsaneydi. Pidenin içindeki tüm ürünler doğal ve ev yapımı olunca muazzam bir lezzet çıkıyor ortaya. 

ODUN ATEŞİNDE ÇAY KEYFİ

Hopa’dan Borçka ya giderken Cankurtaran geçidinde çaycı Yaşar’a muhakkak uğramalısınız. Ankara’da İngilizce İktisat bitirdikten sonra, kendini çaya adamış. Bir çiftliği var. Gelen yabancı turistlere çayı, çay toplamayı, lezzetli bir çay nasıl yapılır? Hepsini öğretiyor. Ancak bu kez yok yerinde, Zeki Amca var onunla harika zaman geçirdik çaylarımızı yudumladıktan sonra vedalaşıp yola koyulduk. Daha ne duruyorsunuz sevgili kardeşlerim, ömrünüze ömür katmak için doğru Yeşil Artvin’e…