Hong Kong Estetik Fuarı'ndan izlenimler

Prof. Dr. Reha Yavuzer

reha.yavuzer@aksam.com.tr

Dünya Estetik Fuarlarını incelediğinizde Kuzey Amerika da sıklıkla Las Vegas ta yapılan, Avrupa da İtalya Bologna da yapılan ve Uzak Doğu da Hong Kong veya Singapur da yapılan fuarlar her zaman yeniliklerin ilk duyulduğu ve profesyonellerin dikkatine sunulduğu önemli çok uluslu toplantılar olmakta. Bu seneki Hong Kong fuarından plastik cerrah gözüyle izlenimler neler gelin beraber bakalım. 

UZAKDOĞU VE ESTETİK

Uzak doğu kadınları giderek artan bir estetik ve güzellik talebine sahip. Bu bölge ülkelerindeki yoğun üretim, yüksek teknoloji ve dünyanın kalanın alışık olmadığı doğal kaynaklar ise alışıldığın dışında ürünler ile karşımıza çıkmalarına neden oluyor.

KOZMETİKTE SON DURUM

Kozmetik sanayi hızla gelişiyor. Standart bildiğimiz ve başarılı içerikler denilince akla hyaluronik asit, c vitamini, retinoik asit geliyor. Uzak doğu çay ağacı ekstresi, kırmızı ginseng, squalene gibi duymaya alışık olmadığımız içerikler çok yaygınlaşmış durumda. 

Kırmızı Ginseng

Kırmızı ginseng üretiminin zorluğu, ancak yedi yılını tamamlayan bitkilerin özünden elde edildiğinde faydalı olması gibi hammaddedeki kısıtlılıklar nedeniyle pahalı bir içerik. Özellikle Kore kaynaklı ürünlerde karşımıza çıkan kırmızı ginseng, içinde bulunduğu kozmetiklerin kırışıklık, nemlenme ve kollajen üretiminin desteklenmesindeki rolü ile önemli. 

Çay Ağacı Ekstresi

Çay ağacı ekstresi de oldukça zahmetli bir üretim hikayesine sahip. Tohumdan veya aşılama ile üretilebilen çay ağacından kozmetik amacıyla hasat yapılabilmesi için uzun yıllar geçmesi gerekiyor. Elde edilen özüt uygun oranlarda diğer etken maddelerle karıştırıldığında cildi besleyici, parlatıcı bir etkiye sahip.  Çay ağacı ekstresi de kırmızı ginseng gibi zor ve elde edilen ve pahalı bir hammadde. 

Squalene

Bir diğer dikkat çekici içerik ise squalene. Hayvansal veya bitkisel olabilen squalene de hayvansal kaynaklı olanın deri üzerindeki olumlu etkisi bitkisel olana göre belirgin daha iyi. Hayvansal kaynaklı squalene derin okyanusta yaşayan bir tür köpekbalığı karaciğerinden elde ediliyor. Tüm gövde ağırlığının önemli bir kısmı karacier olan bu tür yakalandıktan sonra elde edilen hayvansal squalene bu nedenle hayvan severleri mutlu edecek bir içerik değil. Şayet etkinin azalmasına razı iseniz bitkisel kaynaklı da squalene elde edilebiliyor. Hem hayvansal hem de bitkisel squalene oldukça pahalı içerikler fakat cilt altının beslenmesi, belirgin antioksidan etki nedeniyle dikkatimizi çeken bir madde.

YA CİHAZLAR

Kozmetik fuarındaki önemli bir alan yeni nesil cihazlara ayrılmış oluyor her sene. Bu sene de  güzellik salonları ve merkezleri için pek çok yeni teknoloji ve bildiğimiz teknolojilerin yeni formları görücüye çıkmıştı.

Led terapi

LED terapi veya fototerapi adıyla bildiğimiz ve özel dalga boyundaki ışıkların deriye ulaşmasına dayalı sistemler son 10 yıldan beri giderek artıyor. Günümüzde kendini kanıtlayan bu tedavinin giderek bedenin diğer bölgelerine de uygulandığını görüyoruz. El, ayak ve meme için özel şekilli cihazlar ile bölgeye ulaştırılan ışık enerjisi, yara iyileşmesini hızlandırdığı için ameliyat sonrasında kullanılabildiği gibi, normal deride kollajen artışı, deri kalınlığında artış, protein sentezinde artış gibi oldukça olumlu etkilere sahip.

Lazerler

Lazer teknolojisinde de her ne kadar halen Amerikanın üstünlüğü tartışmasız olsa da Uzak Doğu ülkeleri hızla arayı kapatıyorlar. Derimizde gençleşme, lekelerde ve kırışıklıklarda azalma, sivilce izlerinin ve, deri sarkıklığının giderilmesinde farklı dalga boyundaki lazerler kullanılabiliyor. Yeni nesil lazerler, daha az hasar veriyorlar, olası yan etkileri çok daha az, işlem sırasındaki ağrı düzeyleri de eski yıllara göre çok daha konforlu. Her yeni teknolojide olduğu gibi estetik sektöründeki tüm yenilikler de artan maliyetleri karşımıza çıkarıyor.