Hollywood’un tercihi: Daha karakteristik ve genç görünümlü bir çene

Prof. Dr. Reha Yavuzer

reha.yavuzer@aksam.com.tr

Bir süreden beri Amerika'daki yıldızların değişimini inceliyorum. Çoğu ünlüde bazı ameliyatlar kaçınılmaz olduğu için yapılmış. İlk dikkati çekense estetik burun ameliyatları. Çok küçük değişiklikler şeklinde burunun küçültülmesi için en iyi tedavi rhinoplasty, bu nedenle de sıkça başvurulmuş. Bir diğer ameliyat ise meme büyütme operasyonları. Kadınlar için meme dokusunun önemini anlatmaya gerek yok. Yetersiz gelişim veya doğum sonrasında küçülme pek çok kadının ortak sorunu. Çözümü ise kolay. Bu nedenle Hollywood'da silikonla meme büyütme ameliyatları çok yaygın. Pek çok ünlünün ameliyatı ise tamamen bedenlerine uygun yapıldığı için anlaşılır kıvamda değil ve doğrusu da bu. Tüm yıldızlara baktığımızda pek çoğunda ama az ama çok yapılmış ve yüz güzelliğine önemli bir katkıda bulunmuş bir işlemi de tespit etmek mümkün, çene dolguları.

Üç defalık uygulama

Çene yapısı aslında kişinin yüz orantısı açısından çok önemli. Çenemizin uzunluğuna göre yüzün uzunluğu değişir. Çene şekliyse yüzün daha sevimli, daha genç veya daha sert bir ifadeye bürünmesinde kritik rol alır. Kadınlarda daha üçgen ve sivri çene yapısı istenilir. Bu görüntü daha kadınsı ve sevimli bir görüntü sağlar. Köşeli çeneler ise daha sert ve karakteristik bir görüntüye neden olur ve bu nedenle de erkeklerde daha çok arzu edilir. Çene ucunun şekli ve dolgunluğu aynı zamanda boyun görüntüsüne de katkı sağlar. Gıdının daha az dikkati çekmesi, hafif sarkıklıkların kamufle edilmesinin en kolay yolu çene dolgusundan geçer. Çene dolgusu gerçekleştirilirken seçilmesi gereken dolgunun özellikleri ve yerleştirilme yeri başarının ana anahtarıdır. Çene dolgusunda istenilen dolgunluğa tek seferde ulaşmamak önemlidir. Aşamalı dolgu işlemiyle hem dolgunluk miktarını kontrol etmek hem de daha simetrik bir görüntü sağlamak olasıdır. İdeali de bir ay aralıklarla 3 defalık uygulama en sık tercih edilen yaklaşımdır.

Çene ucu kadar, çenenin köşeleri de dolgu yapılan bölgelerdir. Yaşlanma süreciyle kemik dokuda incelme meydana gelir. Çene köşelerindeki kemik azalma üzerindeki derinin de daha sarkık durmasına neden olur. Çene köşesi dolguları yüze hem daha kemikli ve genç bir görünüm sağlar hem de yavaş yavaş öne doğru yığılmaya başlayan derinin bir miktar toparlanmasına yardımcı olur. Çene köşesinde de aşamalı uygulama tercih edilmelidir. Yaşlanan yüzde sıklıkla hem çene ucu hem de köşesi eş zamanlı olarak dolguyla desteklenmelidir. 

En sık tercih edilen üçüncü bölge

Kadın ve erkek yıldızlar arasında çene ucu ve çene köşesi dolgularının çok yaygın kullanıldığını görüyoruz. İhtiyaca bağlı olarak bir kısmında belli belirsiz değişiklik elde edilirken kimilerinde ise çok daha net yapılan işlemi tespit etmek mümkün. Çene dolgularının yüze kattığı şekil güzelliği, gençlik ifadesi ve orantılardaki düzelme ise oldukça belirgin. Estetik işlemler arasında daha az bilinen bir uygulama olan çene dolguları giderek yaygınlaşmakta ve dudak ve elmacık kemiği dolgularından sonra en sık tercih edilen üçüncü bölge olarak karşımıza çıkmakta. Teknik olarak yapımı detaylı bilgi ve beceri gerektiren çene dolguları işin uzmanı Plastik Cerrah ve Dermatologlar tarafından gerçekleştirilmesini tavsiye ediyoruz.