GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com
Bir davaya gönül vermek ne demektir, nasıl olur, bir ömür ilme, insan yetiştirmeye nasıl adanır sorularının cevabı olacak yaşayan birkaç isimden biri Prof. Hayrettin Karaman. Çünkü bu üç ayrı misyon yani dava insanı olmak, ilim erbabı kimliği ile eser vermek ve insan yetiştirmek bahsinde ayrı ayrı memlekete hizmette bulunmuş şükür ki çok sayıda kıymetimiz var. Ancak bu üç vasfı aynı anda 90 yıla sığdırmak her babayiğidin harcı değil.
İslami ilimler konusunda yetkinliği, bakış açısı, eserleri ile kuşatıcılığı tartışmasız bir isim Prof. Karaman. Hem kendisi hem yetiştirdiği talebeler hem de ortaya koyduğu eserler İslam'ı doğru anlamak ve Müslümanca yaşamaya dair en temel meseleler bahsinde her daim güvenilir birer kaynak. Böylesi kıymetlerin yaşarken hakkının teslim edilmesi, emeklerinin karşılık bulması elbette onlara olan vefa borcumuzu ödemeye yetmez ancak sevgimizi, şükranımızı izhar etmek için anlamlı vesilelerdir.
Geçen hafta sonu Bursa Yıldırım Belediyesi tarafından Tayyare Kültür Merkezi'nde Prof. Hayrettin Karaman için gerçekleştirilen vefa programı tam da böyle bir buluşma idi.
Prof. Hayrettin Karaman'ın öğrencileri, ailesi, O'nun ilminden istifade edenler Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'ın daveti ile 89 yaşındaki bu ilim aşığına muhabbet ve teşekkürünü ifade etmek üzere bir araya geldi.
DERTLERİN SÖYLETTİĞİ ŞİİRLERİ BESTELENDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hocası için düzenlenen bu özel geceye katılamadı ancak gönderdiği mesajla vefasını gösterdi. 'İlme Adanmış Bir Ömür Hayrettin Karaman'a Vefa' programında Yıldırım Belediyesi Kültür Yayınları'ndan çıkarılan, Hayrettin Karaman'ın kaleme aldığı kitap ve güftesi Karaman'a, bestesi musikişinas Mehmet Kemiksiz'e ait özel ilahi albümü de katılımcıların beğenisine sunuldu.
Vefa programı kapsamında bir de panel düzenlendi. Prof. Dr. Mehmet Görmez, Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Prof. Dr. Mürteza Bedir, Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Prof. Dr. Ferudun Yılmaz'ın konuşmacı olduğu panelde Prof. Karaman'ın ilim adamı kimliği farklı cephelerden ele alınırken, sıklıkla altı çizilen özelliklerinden biri geçmişten bugüne 'nesil' yetiştirme misyonu oldu.
Prof. Karaman'ın ilim adamı kimliğinin gölgesinde kalsa da şairliği de neredeyse bütün ömrüne yayılan bir vasfı. Öyle ki bu vefa programı özelinde okurla buluşturulan 'Dert Söyletir Aşk Ağlatır' adlı kitabında bir araya getirilen şiirler, Prof. Karaman'ın İslam derdini sadece makaleler, kitaplarla değil şiirlerle de dile döktüğünü gösteriyor. Mehmet Kemiksiz'in bu şiirler arasından seçip bestelediği 13 şiiri bu özel vefa gecesinde icra etmesi de ayrı bir güzellikti.
MAKİNAYI YENİLEME MÜCADELESİ
Prof. Hayrettin Karaman'ın usul ve içtihat konusundaki mücadelesine hem protokol konuşmaları sırasında Prof. Yasin Aktay dikkat çekti hem de Prof. Mehmet Görmez onun bu davasının altını çizdi. "Bizim medeniyetimizde her alim bir alemdir. Alem tasavvurumuz ile alim tasavvurumuz aynıdır." diyen Prof Görmez, Prof. Karaman'ın içtihad konusundaki yaklaşımını da şu manidar örnekle anlattı: "Dünyanın en güzel kumaşını üreten bir fabrika var. Kumaş müthiş ama her metrekarede bir defo görülüyor. Fabrikanın sahipleri bu işi hocalara danışıyorlar. Hocalardan biri diyor ki 'Yüz işçi tut, bu defolu yerleri yama yaparak onları düzeltsinler, öyle piyasaya sürün.' Bir başkası 'Yetiştiremezsiniz bin işçi tutun' diyor. Sonra fabrikanın sahibi Hayrettin Karaman hocaya gidiyor. 'Hocam ne yapayım' diye sorunca "Evladım fabrikayı yenile, makinayı yenile' diye cevap veriyor." Prof. Karaman'ın içtihaddan söz ettiği için ağır ithamlara maruz kaldığını hatırlatan Prof. Görmez, bugün de aynı yaklaşımın devam ettiğini söyledi. Prof. Görmez sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye ümmetin umududur. Bu umudun tarihten taşıdığı çok büyük bir İslam ufku vardır. O büyük ufuk iki dil tarafından yok edilmeye çalışılmaktadır. Birincisi ilimden, fikirden uzak, sadece kendisini dinin sahibi ve ehl-i sünnet mektebinin kurucusu gibi görerek bütün hocaları, insanları dijital ortamlarda yargılamaya çalışan bir dil. İkinci dil ise İslâm'ın temel esas ve kaynaklarından tamamen uzaklaşmış usulün dışına çıkmış ve birincisinden ödünç aldığı dili kullanarak tedavülde olan bir anlayış. Bu iki mecra bu topraklarda tarih boyunca taşıdığımız o büyük İslam ufkunu daraltmaya çalışıyor."
Programın bitiminde kürsüye gelen Prof. Hayrettin Karaman, "Bu program aynı zamanda çok sevdiğim arkadaşlarımla kavuşma gecesi oldu." diyerek programı düzenleyen Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'a teşekkür etti. Prof. Karaman, "Bizim yaşımız ileri. Biz bundan sonra bir sevdiğimizi görünce acaba bundan sonra bir daha görüşecek miyiz pek emin olmadan ayrılıyoruz. Bu bakımdan mutlu oldum. Vefa, dostluğa riayettir. Dostluk hukukunun, iyi ilişkilerin hakkını verme güzel bir haslettir. İslam hukuku içinde güzel yeri olan bir erdemdir. Vefa gecesinde bu erdemin yaşatılması da beni ayrıca mutlu etti." şeklinde konuştu.
Etkinliğe Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa Milletvekilleri Osman Mesten ve Mustafa Yavuz, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ile çok sayıda davetli katıldı.