“His yok, müzik sektörümüz çok fabrikasyon”

Perdenin Ardındakiler: ''Müzik sektörünün şu an çok fabrikasyon olduğunu düşünüyoruz. Hisler yerine popülarite öne geçmiş gibi. Müziği değil, viral olan içeriğin arkasında çalanı dinliyoruz. Dinleyici de müzisyen de tembelleşti. Müziğin içeriğinden ziyade nerede çaldığı konuşuluyor. Günümüz müziğinin kalitesi de doğal olarak düşüyor. Yadırgamıyoruz, dünya çapında da müzik sektörünün geldiği yer maalesef bu. Ama biz yine de her koşula rağmen güzel müzik üretmeye çalışıyoruz...''

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Perdenin Ardındakiler, 2017 yılında Ankara'da Doruk Ereşter ve Direnç Kaçmaz tarafından kurulan, kendi tanımlarınca notalara bürünmüş kötü sonlu insan hikâyelerini anlatan, alternatif pop müziğin önemli temsilcilerinden olan bir grup. Ankara'yla Bozuşuruz, Beni Kendinden Kurtar, Kalbinde Birileri Var, Her Gece ve Uzaklara Savrulalım adlı şarkılarıyla da müzikal kimliklerini oluşturan ikili, birbiri ardına çıkardığı parçalarla da dikkatleri üzerlerinde tutmaya devam ediyor. Yarın Bostancı Gösteri Merkezi'nde verecekleri ilk büyük konserlerine hazırlanan grup ile heyecanlarını paylaşmak ve onları daha yakından tanımak için keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

SANAT İÇİN PERDENİN ARDINDA DURMALIYDIK

Müziğe nasıl başladınız ve nasıl bir araya geldiniz, Perdenin Ardındakiler ismi nasıl doğdu?

Direnç Kaçmaz: Ben elektronik ve sert, Doruk ise daha soft ve akustik müzikler yapıyordu. Ben Doruk'un şarkılarını yayınlayan Label'in sahibiydim, bu şekilde tanıştık ve tarzlarımızı birleştirmeye karar verdik. Doruk bir yolculuğu sırasında okuduğu dergide Perdenin Ardındakiler başlıklı bir yazı görmüştü, sonrasında bana söyledi ve bizim aklımızdaki müzik imgesiyle uyuştuğunu fark ettik. Perdenin önüne çıkmak uğruna yaptığı sanatı hiçe sayan onlarca insana karşılık biz, perdenin ardında durmalıydık. Yolculuğumuz böyle başladı.

YAPTIĞIMIZ HÜZÜNLÜ BİR INDIE POP

Müzik kavramının zihninizdeki karşılığı nedir?

Müzik bizim hikâyelerimizi temsil ediyor. Notalara bürünmüş duygular ve yaşanmışlık aslında bizim için müziğin karşılığı. Perdenin Ardındakiler, 2017 yılından beri üretimine devam eden hüzünlü bir indie pop ikilisi diyebiliriz kısaca. Müziğimizi bir tür ile tanımlamak bizim için çok zor. Müziğimizin zamansız olduğunu ve insanların kendinden bir parça bulabildikleri için dinlediğini, bu sayede özgün olduğunu düşünüyoruz.

ŞARKILARIMIZ HÜZÜN DUYGUSUYLA SIKI DOST

Müziğinizde biricik ya da özgün olduğunu düşündüğünüz detaylar neler?

Direnç Kaçmaz: Hüznün mutluluktan daha gerçek ve kalıcı olduğuna inanıyoruz. En son ne zaman mutlu olduğunuzu sorsam muhtemelen biraz düşünmeniz gerekecektir. Çünkü edinmesi de unutulması da kolay bir duygu bizce mutluluk. Ancak üzüntüler daha kalıcı ve yoğun yaşanıyor. Müziğimizde bu duygunun etkisi büyük. Hüzün duygusu ve şarkılarımız sıkı birer dost kısaca. Biri olmadan diğeri olmuyor. Müziğimizi özgün kılan detaylar bence bu hikâyelerin içinde saklı.

Doruk Ereşter: Aslında alışılmışın aksine birbirimize tanıdığımız bazı özel alanlarımız var. Ben sözleri ve vokal melodilerini yazıyorum. Direnç ise sesi ve şarkının sınırlarını belirliyor, tüm şarkıların prodüktörlüğünü yapıyor. Direnç daha modern bir müzik anlayışına sahipken ben biraz daha eskilerin izinden gidiyorum. Perdenin Ardındakiler sesini oluşturan da bu sanırım. Çağdaş tınlayan ancak dinlediğinizde sizi yer yer 2000'lere götüren şarkılar.

DİNLEYİCİ DE MÜZİSYEN DE TEMBELLEŞTİ

Türkiye'deki müzik sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Müzik sektörünün şu an çok fabrikasyon olduğunu düşünüyoruz. Hisler yerine popülarite öne geçmiş gibi. Artık müziği değil, viral olan içeriğin arkasında çalanı dinliyoruz. Dinleyici de müzisyen de tembelleşti. Müziğin içeriğinden ziyade nerede çaldığı konuşuluyor. Müziğinin kalitesi de doğal olarak düşüyor. Ayrıca müzisyenin artık yalnızca müzik yapması yetmiyor. Onun tüccarlığını da yapması gerekiyor. Yadırgamıyoruz, bir şeyleri değerlendireceksek bağlamı göz ardı etmemeliyiz. Aşırı romantizme de gerek yok, dünya çapında müzik sektörünün geldiği yer maalesef bu. Biz yine de her koşula rağmen öncelikle güzel müzik üretmeye çalışıyoruz. Gerisi teferruat.

BİR ŞEKİLDE ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Yarın BGM'de vereceğiniz konser için heyecanlı mısınız? Ayrıca gelecek için hayaliniz ve planınız nedir?

Direnç Kaçmaz: Bostancı Gösteri Merkezi konserimiz için çok heyecanlıyız, bu konserde ekibimizle birlikte dinleyicilerimize büyülü dakikalar yaşatacağımıza inanıyoruz. Kariyerimiz için çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir konser. Tüm dinleyicilerimizi ve bizi bu röportaj vesilesiyle tanımış olan potansiyel yeni dinleyicilerimizi bu konsere bekliyoruz.

Doruk Ereşter: Bu yıl yeni şarkılara ve bolca konsere tanık olacaksınız. Biz bir şekilde müzik ve müziğe dair şeyler üretmeye devam edeceğiz. Daha önce de söylediğimiz gibi, uzun vadeli planlar yapmayı sevmiyoruz. Umarım dinleyicilerimiz bu yıl çıkaracağımız şarkılardan hoşlanır ve konserlerde bize eşlik ederler.