Hiçbir yavru köpek agresif doğmaz

Sokak hayvanları ile ilgili farkındalık oluşturmak için Dikkat Köpek Var filmine imza atan yapımcı Nusret Toplar, o yavruları 'Can' olarak değil de, silah olarak kullanmak isteyenler yüzünden sokak hayvanlarının tehdit gibi algılandığını söylüyor.

İPEK TANIR / cumartesi@aksam.com.tr

Üç sene önce, ormanda bir deri, bir kemik vaziyette bulunur Bal. Onu bulanlar öldüğünü düşünüp gömmek isterler ancak yaklaşınca hâlâ hayatta olduğunu fark ederler. Beslenme bozukluğu gibi rahatsızlıkları bulunan Bal yaşama tutunur. Birçok yeteneği vardır ama en önemlisi insan canlısı oluşudur. Sağlığına kavuşsa da "yasaklı ırklara" olduğu için hayat onun için hiç kolay değildir. Gücü istismar edilen köpeklere eğitim veren Göktan Eker, Bal'ı arama kurtarma, koku takibi ve sosyal köpek yeteneklerine göre yetiştirir. Dikkat Köpek Var filmi için motor denildiğinde yapım ekibi "Yasaklı ırk" bir köpek ile çalışmak ister. İşte Bal ile filmin yapımcısı ve başrol oyuncusu Nusret Toplar'ın yolu o zaman kesişir. Bir tanıdık vasıtasıyla Bal'ın eğitmeni Göktan Eker ile tanışırlar. Nusret Toplar ve Bal arasında ilk karşılaşmada çok sıcakkanlı ve samimi bir etkileşim yaşanır ve Bal, Dikkat Köpek Var filminin starı haline gelir. Filmin yapımcısı Nusret Toplar'a bir yanıyla Bal'ın hayatına da değen bu özel filme dair merak ettiklerimizi sorduk.

Sokak hayvanlarının neredeyse toplumu ikiye böldüğü bir dönemde Dikkat Köpek Var'ı çektiniz. Neden böyle bir film çekme ihtiyacı duydunuz?

Türk toplumu çok hayvansever. Ben Almanya'da doğdum büyüdüm. Sokakta hayvan görmeye alışık değildim 2018'de Türkiye'ye dönene kadar. Sokak hayvanların sesi olmamız lazım diye düşündüğüm için bu projeyi yapmak istedim. Youtube Dizisi olarak "Dikkat Köpek Var"ı 2020'de çektik. Şimdi sinema filmi ile piyasaya çıktık. Dizinin dönüşleri çok olumluydu ve herkes devamını bekliyordu. Film dönüşleri de çok pozitif, hayvanseverlerden bizlere bu filmi yaptığımız için teşekkür mesajları geliyor.

Sokak köpekleri konusunda insanlar neden bu kadar önyargılı sizce?

Sokakta yaşamak çok zor! İnsanlar ve hayvanlar için de geçerli bu. Herkes kendisini o durumun içinde düşünüp bir empati yapsa zaten ne hissetmeleri gerektiğini anlayacaklar. Tek istediğimiz, o zor şartlar altında yaşayan sokak hayvanlarına saygı göstermek. Bize muhtaçlar. İhtiyaçlarını dile getirememelerinin ne kadar zor olduğunu görmemiz lâzım. Keşke herkes sokaktan bir yavru sahiplense. Sahiplendiğiniz o yavru size o kadar büyük sevgi verecek ki, inanın bunu tarif etmek çok zor.

Filmde köpek dövüşleri ve köpekleri saldırgan hale getirenlerle ilgili de mesajlar var. Filmin nasıl bir farkındalık oluşturmasını istiyorsunuz?

Hiç bir yavru köpek agresif olarak dünyaya gelmez. Küçük çov çov olsun, yasak ırk köpekler olsun bu böyledir. Onları nasıl eğitirsen, öyle olurlar. Eğitim her şeyin çözümü. O yavruları 'Can' olarak değil de, silah olarak kullanmak isteyen kötü insanlar yüzünden hayvanları suçlu göstermeyi çalışıyorlar. Bizim başrol köpeğimiz "BAL" yasak ırk, ama dünya tatlısı ve herkesle anlaşıyor. Bundan daha büyük ispat yok.