Her tasarım bir hikâye!

Ebru Uzunalioğlu, çalışma hayatıyla genç yaşta tanışanlardan... Çalışkanlığı ve azmiyle kısa sürede başarıyı yakalan Uzunalioğlu’nun modaya merakı, aile mesleği olan tekstil işinde de kendini ispatlamasını sağladı.

La Yeis markasını kurarak birbirinden başarılı tasarımlara imza atan Uzunalioğlu, şıklığın şifrelerini ve ince görünmenin sırlarını verdi.

AYSUN KABA

aysunkaba@gmail.com

Moda yolculuğuna nasıl başladınız?

Ailem çok uzun yıllar tekstille uğraştığı için ben de bu işin mutfağından geliyorum. Annem ilk başlarda tekstile bulaşmamı pek istemese de sonuç kaçınılmaz oldu. Küçükken evimizde dikiş makinası vardı ve ben sürekli annemden gizli, makinanın başına otururdum. Bu ailemin işi, benimse tatlı hobimdi. 3 yıl önce bir gecede aldığım kararla kendi küçük ekibimi kurdum ve tüm hayatım La Yeis oluverdi.

Nelerden esinlenirsiniz?

Hayatımda her şeyin bir hikâyesi vardır. Hiçbir şeyi unutmayan biriyim. Bu yüzden yaşadığım her şey, tasarımlarıma yansımıştır. Kumaşa dokunduğumda onu hissederim ve farkında olmadan bir hikâyeye sürüklenirim. Bir koleksiyon oluşturulurken, mutfakta o kadar çok emek harcanır ki tüketici bunu bilmez ve görmez, bu nedenle tüketmek bu işin en kolay kısmı. 

MODA KURBANI OLMAYIN!

Giyimlerinde özel dikim tercih edenlere neler tavsiye edersiniz?

Seçmiş olduğunuz model ve kesimin size uygun olmasına özen gösterin ve şunu aklınızdan çıkarmayın; kişiye özel tasarımlarda her şey size özel olmalı, size yakışanı seçin, moda kurbanı olmayın. 
Kıyafet sizi taşımasın, siz kıyafeti taşıyın. Özel dikim giymek bir kültür işidir. 
Kumaşı bilmek, tanımak çok önemli. 
"Çok param var, en iyisi neyse onu giyerim" demekle bu iş olmuyor. Nerede ve 
ne amaçla giyileceği çok önemlidir. 

İnce görünmenin sırları neler?
Bence bu konu günümüzün sorunu. En önemli kriter, vücudumuzu tanımaktan geçiyor. Kendimden örnek vermek gerekirse malum yeni doğum yaptım ve doğum kilolarımın tamamını henüz veremedim. Doğumla beraber kadınların karın bölgesinde deformasyon oluşmakta. Günümüzde bol giyinmek kilolu gösterir diye bir hurafe var ve bu bana göre tamamen yanlış. Uzun kollu bir şeyler giyilmek istenildiğinde kol bileklerini açıkta bırakan, kol boyları bilek kıvrım yerinden aşağı uzanmayan, kol kısmı dar, gövde kısmı bol olup omuzları oturan bluz ya da tunik giydiğinizde, kilolu görünmeniz mümkün değildir. Sert kalıp gibi duran kumaşlar yerine şifon, ipek, krep gibi dökümlü kumaşları tercih edin. 
Dantel, saten gibi kumaşları da kullanabilirsiniz.

Basenli kadınlara ne önerirsiniz?
Basen, Türk kadınının genetiğinde var. Bu bence bir sorun değil, doğru kesim ürünlerle mutlu olunduğunu gördüm. Basenli kadınlar, düz kesim kalem elbiseler yerine yüksek belli, ince kemerli, tam kloş kesimli elbiseleri tercih ettiklerinde sadece basenlerini gizlemiş olmak yerine, aynı zamanda bellerinin ince görünmesini ve bacak boylarının olduğundan da uzun görünmesini sağlayacaklardır. Pantolon seçimlerinde ise bol paçalı yani günümüzün deyimiyle İspanyol paça pantolon değil, boru paça pantolonlar tercih etmelidirler. 

Gardırobun vazgeçilmezleri

Bir kadının gardırobunda neler olmalı?
İşin sırrı doğru alışverişten geçiyor. Alışveriş yaparken düşünerek, çok kombin oluşturarak, çok amaçlı giyilecek ürünler tercih etmelisiniz. Sırf indirim var diye, indirim döneminde giymeyeceğiniz kıyafetler almaktan vazgeçmelisiniz. Çünkü bu gereksiz dolap kalabalığından başka hiçbir işe yaramaz. 
Bir üretici ve tüketici olarak ben, en çok buna dikkat ediyor çok amaçlı ürünler tasarlıyorum. Böylelikle bu ürünler 
gardırobunuzun vazgeçilmezi oluyor.  

Şık olmanın şifreleri

Şıklığın şifrelerini anlatır mısınız?
Şık bir görünüm sağlayabilmek için öncelikle vücut yapımızı tanımamız gerekiyor. Bununla birlikte dik bir duruşa sahip olmalıyız. Dik durmak sizi en azından bir ya da iki kilo daha zayıf gösterecektir. Bazen dünyanın en güzel elbisesini bile giyseniz size uygun olmadığı takdirde hiçbir şey ifade etmez. Moda ve marka giyinmenin de şıklıkla pek alakası yoktur. Demode olmanızı sağlar, ancak şık olmanın şifreleri başkadır. Kişinin yaşına, konumuna ve yerine göre giyinmesi çok önemlidir. Hazır giyim ürünlerim ve kişiye özel çalışmalarımla müşterilerimi bu çerçevede yönlendiririm. Kusurlarını örtüp güzel yanlarını öne çıkaran, rengi, kalıbı, tarzı ile kendisine en yakışan kıyafetleri tasarlar, günün modasından ona uygun noktaları seçerim. Kişinin bir stilinin olması, gerçekten o kişiye değer katar. Ancak yaşam tarzına uygun ve süreklilik göstermesi çok önemlidir. Bu nedenle içinizden gelmesine dikkat edin.