Her tarafı tarih kokan şehir Burdur

Bu hafta Akdeniz bölgesinin iç kısmına Burdur'a gidelim. Burdur her alanı tarih kokan göller bölgesinin yanıbaşındaki ilimizdir. Yarışlı Burdur, Gölhisar, Salda ve Karataş göllerinin bulunmasından dolayı buraya göller bölgesi adı veriliyor. Burdur, 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi'nden sonra Selçuklular, Hamitoğulları ve Osmanlıların hakimiyeti altına girmiş ve Malazgirt Savaşı'ndan sonra daimi olarak Türklerin kontrolünde oldular. Burdur, şehri kuran Kınalı aşireti mensuplarının bölgeyi bulduklarında, güzelliği karşısında “Cennet buradadır. Burda dur!” dediklerinden dolayı buraya “Burda dur!” yani sonradan halkın dilinde ‘Burdur' adını aldı.

ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

Burdur ve bölgesi bir hafta sonu gezisine sığmayabilir. Gezilecek yerler geniş bir alanda olduğu için 3-4 gününüzü alabilir. Vaktiniz varsa gezebileceğiniz yerleri sıralayalım.

Salda Gölü: Yeşilova sınırları içindedir. Burdur’a 70 km, ilçeye 5 km uzaklıktadır. Bahar aylarında göl kenarında piknik yapılabilir. Güzel manzarası olan bu gölü mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

Arkeoloji Müzesi: Burdur ve çevresinde yapılan kazılardan çıkan eserler sergileniyor. Yaklaşık 60 bin eser sergilenmekte ve müzenin binası da tarihiyle görülmeye değer. 

Karacaören Barajı: Baraj gölü çam ormanlarının içinde cennetten bir bölge gibi duruyor. Göle nazır çay içmek veya bir şeyler atıştırmak büyük keyf. Isparta sınırındaki baraj gölünü Antalya yolu üzerinde gezebilirsiniz. 

İnsuyu Mağarası: Türkiye’de ilk turizme açılan mağara. 8 bin 300 metre uzunluğuyla Türkiye’nin en büyük mağarası ama sadece 330 metrelik bölümü ziyaretçilere açık.

Burdur’un Antik Kentleri çoktur. 

Düğer (Tymbrianassus) Antik Kenti,  Kibyra Antik Kenti, Kremna Antik Kenti, Kodrula Antik Kenti, Sia (Taştandam) Antik Kenti, Sagalassos Antik Kenti, Bubon Antik Kenti.  

Kabalia Antik Kenti ve bunların dışında büyüklü küçüklü yaklaşık 20 tane daha antik kent Burdur bölgesinde mevcuttur. (Mallos, Moatra, Kormasa, Komama, Hadriani, Sysianai, Malgasa, Olbasa, Macropedium, Keraitae, Nekropol, Polyetta, Takina, Tümülüs, Üçtepeler Tümülüsleri, Mabet Kalıntısı, Kaya Kabartması, Malyastara, Panemöteikhas)

Ulu Camii ve Dengere Camii (Çavdır - Dengere Köyü’nde) Burdur’da ziyaret edebileceğiniz tarihi camilerdir. Bucak İlçesi İncirdere Köyü’ndeki İncir Kervansarayı ve yine Bucak-Susuz Köyü’ndeki Susuz Kervansarayı görülebilecek tarihi kervansaraylar olarak ziyaret listesine ekleyebileceklerinizden. 

Burdur Saat Kulesi: 1936 yılında yapılmıştır. Kare şeklindedir.

Bunların dışında Burdur’a gelmişken bir örnek Burdur evini de ziyaret edebilirsiniz. Burdur’da eğer lavanta zamanını yakalarsanız çok güzel görüntüler görebilir  ve lavanta kokularını içinize çekebilirsiniz. Haziran sonu en iyi vakti.

Ne yenir? 

Burdur Testi Kebabı: Ağız kısmı dar bir testide yapılır. koyun eti, soğan, patates, patlıcan, yeşil biber, havuç ve domates ile yapılır. Burdur Şişi: Adana ve Urfa şişine göre daha kısa ve ince şişlerle yapılmaktadır. Peynirli Pide, Burdur Kömbe (Çanak Ekmeği), Burdur Guymak, Ceviz Ezmesi,   pirinç çorbası, soğanlı kazan eti, pirinç pilavı, sac kebabı, sac böreği, et böreği, su böyreği, baklava, guymak, muhallebi, sütlaç, irmik helvası, Kabak Helvası, Burdur Muhallebisi, katmer, Burdur’da bulabileceğiniz Burdur yemekleri ve tatlıları olarak sıralanabilir. Fakat bunların bazıları özel günlerde yapıldığı için her zaman bulma imkanınız olmayabilir. 

Nasıl gidilir?

Karayoluyla ulaşım,  Burdur; İstanbul-Antalya ve Ankara-Antalya karayolu üzerindedir. Burdur-Ankara 420 km Burdur-İstanbul 600 km’dir. Havayolu ulaşımı 25 km uzaklıkta bulunan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’ndan gerçekleşmektedir. Antalya Havalimanı ise Burdur’a 120 km uzaklıktadır. Daha çok sefer olduğu için burayı da kullanma imkanı daha fazla bulunmaktadır. Güzel bir hafta sonu tarih ve doğa ziyareti için Burdur’a gitmek iyi bir tercih olabilir.