Her çocuk bilimle buluşsun!

Ülkemizdeki tüm çocukların bilim ve sanata erişimini kolaylaştırmak ve fırsat eşitliği sağlamak için düzenlenen HERKADAŞ Atölye Çocuk Bilim Sanat Festivali'nde bilim ve sanat eğitimi alan 150 çocuğu mezun oldu. Her Çocuğa Eğitim Vakfı (HERÇEV) tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı hibe desteğiyle hayata geçirilen projenin mezuniyet programında çocukların eserleri sergilendi.

İPEK TANIR / cumartesi@aksam.com.tr

Her Çocuğa Eğitim Vakfı'nın (HERÇEV) iki yıl boyunca yoğun bir tempoyla yürüttüğü HERKADAŞ Atölye Çocuk Bilim Kültür Sanat Programı ilk mezunlarını verdi. Program kapsamında oluşturulan müfredatlar, gerçekleştirilen eğitimci eğitimleri ve etkileşimli atölyelerin neticesinde 5.000 çocuğa ulaşıldı. Program kapsamında mülakatlarla seçilen 150 çocuğa özel uygulanan sanat ve bilim eğitimleri Hacı Beşir Ağa Medresesi, Güzel İşler Fabrikası, Rami Kütüphanesi ve milli saraylara ait müzelerde gerçekleştirildi.

İbn Haldun Üniversitesi ve ÖNDER'in proje ortağı olduğu, Milli Saraylar'ın proje iştirakçisi olarak yer aldığı, İTÜ Bilim Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (BMT-KAUM) etkinlik partneri olarak destek verdiği festivale eğitim, sanat ve bilim alanında uzmanlar ile sivil toplumun önemli temsilcilerinden yaklaşık 250 kişi katıldı.

İstanbul Kalkınma Ajansı hibe desteğiyle düzenlenen proje ülkemizdeki okuma kültürü çalışmalarına önemli katkılarda bulunmayı amaçlıyor. Proje kapsamında çocuklar, 10 farklı yazarla Mili Saraylara bağlı müzelede etkileşimli okuma çalışmaları yaptılar. Yine proje kapsamında uygulanan "Müze Kaşifleri" programı ise titiz bir ön hazırlıkla hayata geçirildi. Düzenlenen eğitimci eğitimleri, Topkapı Sarayı'na özel "Topkapı Sarayı Müze Keşif Kiti" ve tasarlanan oyunlarla birlikte 750 çocuk, deneyime dayalı müzede kültür-sanat eğitimi gördüler.

Bir buçuk seneye yayılan programda çocuklar çevrim içi eğitim programlarına da katıldılar. Çevrim içi eğitim programlarıyla 120 çocuğa Deniz Ressamları, Picasso ve Kübizm ve Soyut Resim Atölyesi eğitimleri verildi.

ÇOCUKLAR BİLİM İNSANLARI İLE BULUŞTU

HERKADAŞ Atölye Çocuk Bilim Kültür Sanat Projesi hakkında bilgi veren HERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Sümeyye Ceylan, projenin çocuklara yönelik bilim ve sanat eğitimleri alanında çığır açtığını ifade etti. Ceylan, "Gönüllülük eğitimleri aldıktan sonra projeye destek veren yaklaşık 25 gönüllümüz, ülkemizdeki çocukların nitelikli bir bilim-sanat eğitimi almaları için gece gündüz çalıştılar. Sanatçı ve bilim insanlarını çocuklarla buluşturduk. Bu proje 5 -14 arasındaki toplamda 150 katılımcımızda bilim ve sanat iletişiminin gelişmesi adına müstesna bir yere sahip." şeklinde konuştu.

10 Haziran 2023 tarihinde, İTÜ'de gerçekleştirilen festival ise çeşitli gösterilere sahne oldu. Sanatçı Zeynep Betül Akyıldız çocuk şarkılarıyla sahne alırken, Kocaeli Bilim Merkezi'nin bilim gösteri ekibi de eğlenceli bir bilim gösterisiyle izleyenleri etkiledi. Festivalde ayrıca HERKADAŞ Atölye Çocuk Bilim Kültür Sanat Programı'na katılan çocukların 6 ay boyunca bilim ve sanat atölyelerinde ürettiği eserler sergilendi.

Festivalle ilgili açıklama yapan Herçev Sanat Eğitimleri Direktörü Betül Tekiner, "Bugüne kadar hiç uygulanmamış çok kapsamlı bir sanat eğitimini tamamlamanın sevincini yaşıyoruz." dedi. Tüm programın sanatçılar ve eğitimcilerin yer aldığı bir danışma kuruluyla gerçekleştiğini belirten Tekiner, HERÇEV'in çocuklara bilim ve sanat alanında ilham olmaya devam edeceğini ifade etti: "Biz bilim ve sanat eğitimlerinin ülkemizdeki her çocuk için kolay erişilebilir bir konuma sahip olması için çalışıyoruz. Bugün hepimizin heyecan ve neşeyle eşlik ettiği bu festival, kendilerine sunulan bilim ve sanat eğitimlerini katılımlarıyla zenginleştiren çocuklarımız için ve yine onların emekleriyle mümkün oldu. Umarız ki hem buradaki hem de ülkemizdeki tüm çocuklar yaşam boyu sürecek bir öğrenme sevgisiyle dolarlar. Bizler bu hedefin taşıyıcıları olduğumuz için gurur duyuyoruz."