Hem tatlı hem faydalı Pekmez

Pekmez; demir başta olmak üzere, sağlam bir vitamin ve mineral kaynağıdır. 2 tatlı kaşığı pekmez (10 gram) 29 kalori enerji verir. Saf şekerin 2 tatlı kaşığının (10 gram) enerji değeriyse 40 kaloridir.

Pekmez; demir başta olmak üzere, sağlam bir vitamin ve mineral kaynağıdır. 2 tatlı kaşığı pekmez (10 gram) 29 kalori enerji verir. Saf şekerin 2 tatlı kaşığının (10 gram) enerji değeriyse 40 kaloridir. Saf şeker sadece basit karbonhidrat içerir, vitamin ve mineral içermez. Pekmez, saf şekerden daha düşük enerji içerdiği halde besin değeri oldukça zengin bir tatlıdır. İçinde kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum, bakır ve magnezyum mineralleri vardır. Pekmezde ayrıca B grubu vitaminlerinden B1, B2, ve niasin de bulunmaktadır. 

En çok üzüm ve duttan yapılan pekmez bilinir. Son yıllarda  keçiboynuzu pekmezi de tanınmaya ve rağbet görmeye başladı. Ayrıca elma, kayısı, pancar ve karpuzdan da pekmez yapılabiliyor.  

HER GÜN 1-2 TATLI KAŞIĞI PEKMEZ

Pekmezde bulunan demir, vücudumuzda kan hücrelerinin yapısında hemoglobinin içinde, kas hücrelerinin yapısında miyoglobinin içinde bulunur. Demir içeren hemoglobin, solunumda hücrelere oksijen taşınmasında görevlidir.

Hücrelerimizin oksitlenmesi ve çalışmasında demirin etkisi tartışmasız çok önemlidir. Besinlerle alınan demirin vücutta kullanımı yüzde 20 civarındadır. Bu oran oldukça düşüktür. Onun için ne kadar çok ve sürekli doğal yiyeceklerin yapısından demir alırsak o kadar sağlıklı ve enerjik oluruz. Her gün 1-2 tatlı kaşığı pekmez tüketmek, demir açısından yerinde bir takviye olacaktır. 

KALSİYUM KAYNAĞI

Kemik yapısıyla özdeşleştirdiğimiz kalsiyumun vücudumuzda birçok görevi vardır. Kalsiyum kemik ve diş oluşumunda görevlidir. Kaslarımızın kasılması ve gevşemesinde kalsiyum birçok mineralle birlikte görev alır. Kanın pıhtılaşmasında kalsiyum görev alır. Kanımızın gerektiği zaman pıhtılaşması sonucu yaralanmalarda aşırı kan kaybını önlemiş oluruz. Sinirsel uyarı iletiminde kalsiyum gene devrededir Vücudumuzda bazı enzimlerin aktif halde çalışmasının sağlar. Vücudumuzda asit baz dengesinin sağlanmasında gene birçok mineralle işbirliği halindedir. Demirin etkin biçimde kullanılmasında kalsiyum işlevseldir. Kalsiyum hücre duvarı geçirgenliğinde birçok minerallerle birlikte görev alarak, hücrelerin beslenmesini sağlar. Yüksek tansiyonun düşürülmesinde, düşük tansiyonun dengelenmesinde kalsiyum minerali gene devrededir. İşte pekmez, vücuttaki işlevleri saymakla bitmeyen kalsiyum açısından da yardımcı kaynaktır. Kalsiyumun ana kaynağı süt ve süt ürünleri olmakla birlikte pekmezin içerdiği kalsiyum da kıymetlidir.

FOSFOR DA İÇERİR

Pekmezde ayrıca kalsiyumla birlikte kemik yapısında bulunan ve kemiklere ve dişlere sertlik veren fosfor minerali de bulunmaktadır. Vücudumuzda hemen hemen bütün reaksiyonlarda fosfor görev alır ve tartışmasız çok önemli bir mineraldir. Pekmez de bulunan potasyum ve sodyum da vücudumuzda asit baz dengesi, su dengesi ve osmatik denge dediğimiz basınç dengesi için başrolde görev alan minerallerdir. Tansiyonun kontrolü bu iki mineralin uyumuyla sağlanır. Pekmezde az miktarda da olsa bulunan B grubu vitaminlerinden; B1, B2, ve niasin adlı vitaminlerde enerji metabolizmamızda görevlidir. Küçük miktarda da olsa metabolizma hızımızın artmasına destek olurlar. 

MENOPOZ DÖNEMİNDE PEKMEZ…

Yine pekmezde bulunan fitoöstrojenler gibi bazı doğal kimyasallar da vücudumuza destek olur. Östrojen reseptörlerine bağlanabilen bitkisel bileşikler olan Fitoöstrojenler, menopoz tedavisinde yardımcıdır. Menopoz döneminde ateş basmasının daha az ve hafif görülmesinde etkilidirler. Fitoöstrojenler menopoz öncesi kadınlarda aşırı östrojenin neden olabileceği yan etkileri, meme ve göğüs kanseri riskini azaltabilmektedir. Ayrıca, vücudun diğer sistemleri (kemik, beyin, kalp, damar) üzerinde östrojenlerin olumlu etkilerini gösterebilirler. LDL kolesterolü düşürebilir, damar sertliğini ve osteoporozu önlemede yararlı olabilirler. Menopoz döneminde tatlı ihtiyacı da artmakta ve şeker krizleri sık olabilmektedir. Omega-3 açısından zengin olan tahin, pekmezle birleşince, metabolizmamıza faydası tartışılmaz 

tatlı bir aperatif olabilir.

Kısacası pekmez her yaşta, her dönemde ve her zaman tüketilmelidir. Çocuklarımıza şurup gibi tatlı kaşığıyla verebileceğimiz gibi tahinle karıştırıp çikolata dokusunda ekmeğe sürüp verebiliriz veya suyla karıştırıp soğuk bir içecek olarak da sunabiliriz. Ayrıca meyveli tatlılarımızda lezzet verici olarak ilave edebiliriz.