Beş bin yıllık tarihiyle 36 medeniyeti barındıran, çeşitli topluluklara ev sahipliği yapan, plajları, tarihi dokusu ve modern yüzüyle ülkemizin en güzel kentlerindendir İzmir… Antik çağların en ünlü kentleri arasında yer alan Efes’i bünyesinde barındıran, Türkçede ‘Güzel İzmir’ olarak adlandırılan, gelişmiş, aynı zamanda işlek bir ticaret merkezidir. Bu topraklar üzerinde yaşayan çeşitli insan topluluklarının, medeniyetlerin kültürel etkileşimi, coğrafik koşullar ve Ege denildiğinde ilk akla gelen zeytin, zeytinyağı İzmir mutfağına biçim veren en önemli etkenlerdir. Bununla birlikte, Boşnaklar, Arnavutlar, Levanten ve Yahudilerin de İzmir mutfağına önemli etkileri olmuş. Yeşil mutfak olarak ta tanımlanan İzmir mutfağının birbirinden güzel tatlıları hem evlerde sofraları süsler hem de İzmir’in güzel sokaklarını…Tadında Türkiye’nin bu haftaki konuğuysa, tatlının lokmalık hali yani İzmir lokması. Türkiye’nin her köşesinde, etrafa saran mis gibi kokusuyla karşınıza çıkar. Şerbetli tatlılar Türk mutfağında olduğu gibi İzmir mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Arapça bir ağız, bir tadım, bir parça anlamlarına gelen lukma kelimesinin değişmesiyle lokma adını almıştır. İzmir ile bütünleşmiş olsa da Türkiye’nin çeşitli yerlerinde saray lokması, bırtlak tatlısı gibi isimlerle de bilinir. Bazı yörelerde şerbet dökülmeden de servis ediliyor. Şerbetsiz haline ise pişi deniliyor. Yapılışı kolaydır, fiyatı uygundur. Son yıllarda ise hayır için dağıtılır. Sıcak ve soğuk olarak ve genellikle kürdan ile yenilmektedir.
Malzemeler