Hem sofraların hem sokakların süsü: İZMİR LOKMASI

BEYZA AY FİDANCI
beyza0ay80@gmail.com

Beş bin yıllık tarihiyle 36 medeniyeti barındıran, çeşitli topluluklara ev sahipliği yapan, plajları, tarihi dokusu ve modern yüzüyle ülkemizin en güzel kentlerindendir İzmir… Antik çağların en ünlü kentleri arasında yer alan Efes’i bünyesinde barındıran, Türkçede ‘Güzel İzmir’ olarak adlandırılan, gelişmiş, aynı zamanda işlek bir ticaret merkezidir. Bu topraklar üzerinde yaşayan çeşitli insan topluluklarının, medeniyetlerin kültürel etkileşimi, coğrafik koşullar ve Ege denildiğinde ilk akla gelen zeytin, zeytinyağı İzmir mutfağına biçim veren en önemli etkenlerdir. Bununla birlikte, Boşnaklar, Arnavutlar, Levanten ve Yahudilerin de İzmir mutfağına önemli etkileri olmuş. Yeşil mutfak olarak ta tanımlanan İzmir mutfağının birbirinden güzel tatlıları hem evlerde sofraları süsler hem de İzmir’in güzel sokaklarını…Tadında Türkiye’nin bu haftaki konuğuysa, tatlının lokmalık hali yani İzmir lokması. Türkiye’nin her köşesinde, etrafa saran mis gibi kokusuyla  karşınıza çıkar. Şerbetli tatlılar Türk mutfağında olduğu gibi İzmir mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Arapça bir ağız, bir tadım, bir parça anlamlarına gelen lukma kelimesinin değişmesiyle lokma adını almıştır. İzmir ile bütünleşmiş olsa da Türkiye’nin çeşitli yerlerinde saray lokması, bırtlak tatlısı gibi isimlerle de bilinir. Bazı yörelerde şerbet dökülmeden de servis ediliyor. Şerbetsiz haline ise pişi deniliyor. Yapılışı kolaydır, fiyatı uygundur. Son yıllarda ise hayır için dağıtılır. Sıcak ve soğuk olarak ve genellikle kürdan ile yenilmektedir.

Malzemeler

l 2 su bardağı un l 5.5 gr kuru maya l 1 kahve fincanı ılık su l 1 su bardağı su l 1 tatlı kaşığı tozşeker l 1 yumurta l Bir tutam tuz l Kızartma için sıvıyağ
Şurup için:
l 2 su bardağı su
l su bardağı tozşeker
l 1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı
İzmir lokması: Şurup için; su ve şekeri bir tencereye alıp 5 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1 taşım daha kaynatın. Ocaktan alıp soğutun. Mayayı, 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 fincan ılık su ile ezin. Unu bir kaba eleyin. Bir tutam tuz ekleyip harmanlayın ve ortasını havuz gibi açın. Mayayı ekleyip biraz un serpin. Ilık ortamda kabarıncaya kadar 10 dakika bekletin. Unun ortasını tekrar açıp yumurta ve 1 bardak suyu ilave edin. Ele yapışmayacak şekilde yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Kabın üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin. Tavada sıvıyağı kızdırın. Hamurdan 1 avuç alıp baş ve işaret parmakları arasından sıkın. Yağlı bir kaşıkla hamuru alıp yağda kızartın. Kevgirle alıp soğuk şuruba alın. Lokmaları servis tabağına alıp servis yapın.