Hem sektör hem sezon trendlerini konuşalım

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Renkli ve bol aksesuarlı bir yaz sonrası yeni sezona adapte olmak kimileri için çok kolay olurken kimi için ise oldukça sıkıntılı. Sonbahar mevsiminde doğa bile renkleriyle ilham veriyor ve bir anda kendini teslim etmiyor kışa. O nedenle adım adım değişim yapmak ve gardırobunuzu ona göre düzenlemek önemli.

Eminim birçok okuyucum iyi biliyor ki, yapılan defilelerde her zaman gelecek sezon neler trend olacak ve ne tarz tasarımlar ortaya çıkacak gibi ip uçları verir tasarımcılar. Geçen yaz başında ülkemizde ve Milano, New York, Londra gibi önemli moda haftasında bu sezon neler trend olacağına dair fikirler edindik. Tasarımcıların gelecek sezonlara dair öngörüleriyle ortaya çıkardığı koleksiyonlar oldukça ilham verici. Bu tasarımları modaseverler kadar asıl moda perakende markaları çok daha yakından takip ediyor. Neden mi? Çünkü bu global ve yerel markalar mevcut yüzlerce mağazasında benzer ürün tasarımlarını biz büyük kitlelere ulaştırıyor. Bu noktada birçok tasarımcı, adını paylaşmak istemediğim dev markalara tazminat davaları açarak kopya edilen ürünlerinin haklarını arıyor, haklı olarak. Fakat o dev markalar davaları kaybetse bile yaptıkları yüksek satışlar karşısında ödedikleri tazminatı göze alıp bu tavırlarını devam ettiriyor. Biz bu olaya “Fast Fashion” yani hızlı adapte edilen moda diyoruz. Burada markalara da haksızlık etmek istemem çünkü onların tasarım ekiplerinin de çok başarılı tasarımlara imza attığını görüyoruz fakat star parçalar ve en iyi satan gruplar bahsettiğim çalışmaların meyvesidir. Sektör hakkında bilgi verdikten sonra gelin Sonbahar-Kış sezonunda bizi neler bekliyor ona bakalım.

Over size triko ve kabanlar; Stil sahibi ve konforundan vazgeçmek istemeyen hanımlar için biçilmiş bir kaftan. Gardırobunuzda olduğunu düşündüğüm bu parçalara sezonun trendi işleme veya aplik armalar ekleyerek daha kullanışlı hale getirebilirsiniz. 

Mesaj ve sloganlı tişörtler; Sloganlı ürünler bu sezon da vazgeçilmez olacak. 

Peluş ve kürklü dokunuşlar; Mont, kaban, süet ve denim ceketlerin iç kısmında, yaka ve kol detaylarında bolca kullanılacak peluşlar veya kürkler (yapay) bu sezon içimizi ısıtacak en önemli tasarım dokunuşlarından.

Maskülen takımlar; Kadınlara çok yakışan takımlar feminen dokunuşlar ve parıltılı kumaşlarla daha göz alıcı. 

Volümlü etekten volümlü kollara; Hareketli parçalar o kadar sevildi ve kullanıldı ki acaba yeter mi diye düşünüyordum. Şişkin ve epey kabarık kollu gömlek, elbise ve montların asil duruşunu görünce tüm fikrim değişti.

Kadife; Gelmiş, geçmiş ve hiç değişmeyecek favori parçalarım hep kadifedir. Kadife bir elbiseniz yoksa en kısa zamanda edinmenizi tavsiye ederim. 

Denim; Hepimizin vazgeçilmezi denim veya jeansler hayatımızı kolaylaştıran en önemli parçalar. Bu sezon işiniz daha kolay çünkü denim üzeri denim kullanımı daha da artacak.

Puf montlar; Renkli ve kullanışlı modeller günlük hayatın en önemli ihtiyaçlarından. Puf montların uzun ve oversized yorumları ise moda tutkunları için oldukça çekici görünüyor.

ŞEHİRDE NELER OLUYOR?

Oyuncu Aslı Enver, Penti markasının bu sezon yüzü oldu. Koleksiyonda dikkatimi çeken noktaları tek tek anlatayım. Elegant, iç çamaşırlarında kadife ürünler gerek dantellerle gerekse çiçek işlemelerle oldukça hareketli ve feminen görünüyordu. İkinci nokta ise ev giyimindeki peluş ürünlerin samimi ve sıcak halleriydi. Etek ve elbiselerinizi daha dikkat çekici hale getirmek için file çorapları bir inceleyin derim. Ayakkabı sezonun en büyük ihtiyaçlarından, hem şık hem de yağmur çamura karşı doğru seçimler yapmak önemli. Türkiye güzeli Amine Gülşe Deichmann markasıyla başarılı bir projeye imza atmış fakat kendisine nazar değdi galiba. Çünkü lansman tarihi bir hafta ertelendi nedeni ise Amine’nin apandisitinin patlaması. Koleksiyonu bir hafta sonra rötarlı bir şekilde  inceledik.  Özellikle uzun şık deri botlar ve askeri maskülen botları beğendim. Stiletto ayakkabıların farklı renklerdeki kadife versiyonları oldukça başarılı ama topuk boyları bir tık daha yüksek olsa daha iyi olurdu diye düşünüyorum.