Hayvan sağlığı için kan bağışı şart

Hayvan sağlığı hakkında bu güne kadar birçok ilki gerçekleştiren ve gen tedavileri hakkında çalışmalarına devam eden Veteriner Hekim Aylin Tunç, kan bağışı konusunda çağrıda bulundu. Kan ve Donör Bankası için bağışların yetersiz olduğuna değinen Tunç, “Hayvan sahiplerine kan bağışından çekinmemelerini söylemek isterim. Bir gün hepimizin ihtiyacı olabilir.” diyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Tüm hayatını hayvanları kurtarmak üzerine araştırmalara ve yeni teknikler geliştirmeye adayan Aylin Tunç, Türkiye'nin ilk 24 saat hizmet veren veteriner hekimlerinden. Küçük yaşlarda Roket adını verdiği köpeğini kaybeden Tunç, o gün karar vermiş bu işi yapmaya. Ve bugün Türkiye'nin hayvanlar için tek Kök Hücre Merkezi ile Kan ve Donör Bankası'nı kurmuş. Evcil hayvanların toplumun bir parçası olduğuna değinen Tunç, onların sağlıklı bir yaşam sürmesi için çabalıyor.

KÖK HÜCREYLE TEDAVİ MÜMKÜN

"Çocukken Roket adında bir köpeğimiz vardı. Kahverenginin en güzel tonuydu tüyleri. Ailenin en değerli üyesiydi. Sonra bir sabah annem Roket'in yemeğini verdi bana, ancak yemek saatini hiç kaçırmayan dostum ortada yoktu. Bekledik gelmedi. Onu yatarken gördüm. Güzelim tüyleri kanlanmıştı. Babamla birlikte veteriner bulmak için çarşıya gittik. O yıllarda sadece devlet veterineri vardı. Kendisine ulaşamadık. O kadar çaresizdik ki. Acemice yaptığımız müdahaleler işe yaramadı. Küçük neşeli dostumun yardım isteyen bakışlarını hiçbir zaman unutmadım. O gün Roketi kaybettik. Ve işte o zaman veteriner olmaya ve 24 saat çalışan bir klinik açmaya karar verdim. Bundan sonra bütün roketlere yardım edecektim. Amacımı hiçbir zaman unutmadım." şeklinde konuşan Tunç, mezun olduktan hemen sonra Türkiye'nin ilk 24 saat çalışan kliniğini kurmuş. Aynı yıl, Türkiye'de ilk hasta takip-aşı sistemini oluşturarak, koruyucu hekimlikte önemli bir adım atan Tunç, 30 yılı aşkın bir süredir hayvan dostları için çalışıyor.

Bu alana emek veren Tunç okul hayatı bittikten sonra çok sayıda uluslararası kongre ve meslek içi eğitimlere katılmış ve kök hücre, nöroloji ve onkoloji eğitimleri almış. 2017'de Türkiye'nin ilk ve tek Veteriner Kök Hücre Biyoteknoloji ve Hücresel Tedaviler Merkezi'ni kuran Tunç, "Bir gün sohbet esnasında Tuncay hocamın Veteriner Hekim Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün'e asistanlık yaptığını öğrendim. Hocanın yaptıklarını, çalışmalarını uzun uzun dinledim, yayınlanmış bazı kitaplarını temin ettim. Kısacası benim için ondan sonra hiçbir şey aynı olmadı. Prof. Aygün, dünyada ilk kök hücre çalışmalarını başlatan kişidir. Bu şekilde başlayan kök hücre yolculuğum 10 yıldır devam ediyor. Ve tabii ki iyi bir ekibimiz var." diyor ve ekliyor: "Şu anda hastanemizde kurduğumuz merkez Vcell'de kök hücre tedavileri yapıyoruz. Kök hücreyle bütün hastalıkları tedavi edebiliriz, diyordu hocamız. Ben de gelecek tıbbının hücreyle çok daha fazla ilgileneceğini biliyorum. Biz Vcell'de aynı zamanda doku ve hücre bankacılığı yapıyoruz. Tedavi ettiğimiz hastalıklar; allerji, böbrek hastalıkları, otoimmun problemler, eklem hastalıları, göz kuruluğu, cornea yaralanmaları, genetik rahatsızlıklar, geriatrik problemler..."

Çoğu insan evinde beslediği hayvanın kan grubunu bilmiyor. Ancak tehlikeyle yüz yüze gelince değeri anlaşılıyor. Kan grubunu bilmek sisteme kayıt yaptırmak, sağlıklı yaşamın sigortası.

Kök hücre tedavisi ile sağlığına ve tüylerine yeniden kavuşan patili dostumuz.

KAN GRUBUNU BİLMEK KORUYUCU SİSTEMİN PARÇASI

Kan ve donör bankacılığı konusunda da adımlar atan Tunç bu alandaki çalışmaları hakkında şunları aktardı: "Kan ürünleri bizim mesleğimizde ciddi sıkıntı oluşturuyor. Şu anda donör bilgi bankacılığı yapıyoruz. Özellikle kedilerde kan nakli donör bulmak zor oluyor. Önümüzdeki zamanda kan ürünlerini hazır olarak bulunduruyor olacağız. Kan ve donör bankacılığının şu an Türkiye'de örneği yok. İstanbul Üniversitesi'nde başlandı ancak yürütülemedi. Bence önemli olan merkezi kurmak değil bunu işler halde tutabilmek. Sistemi çalışır hale getirmek uzun bir hazırlık dönemi gerektiriyor. Hasta yakınlarını bağış için bilgilendirmek de bu işin önemli bir bölümünü oluşturuyor."

Bağışların yetersiz olduğunu ve bu konuda farkındalığı artırmak gerektiğini dile getiren Veteriner Hekim Tunç şöyle devam ediyor: "Çok duyarlı hasta yakınlarımız var. Ancak yeterli değil. Hayvan sahiplerine kan bağışından çekinmemelerini söylemek isterim. Bir gün hepimizin ihtiyacı olabilir. Bu konuda bizleri arayarak bilgi alıp öyle karar verebilirler. Şu an yaptığımız uygulama minik dostlarımızın kan grubunu tespit ederek donör listesine almak. Bunun donör için avantajları oluyor. İhtiyacı olduğunda öncelikli kan buluyorlar ve bazı indirimlerden faydalanıyorlar."

Çoğu insanın evinde beslediği hayvanın kan grubunu bilmediğine de değinen veteriner hekim Tunç, bu konuda çağrıda bulundu: "Maalesef hasta yakınlarından yüzde 90'nı kan grubunu bilmiyor. Ancak tehlikeyle yüz yüze gelince değeri anlaşılıyor. Kan grubunu bilmek sisteme kayıt yaptırmak, sağlıklı yaşamın sigortası. Lütfen bunu anımsayalım. Rutin aşılar gibi kan grubunu bilmek de koruyucu sistemin önemli bir parçası."