Haydi, herkes müzeye

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden Göreme Açıkhava Müzesi’ne, Antalya’dan Van’ın Akdamar Kilisesi’ne kadar Türkiye’de 200’ü aşkın müze var. Biz de 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak Müzeler Haftası için binlerce yıllık eserleri barındıran bu müzelerden 10 tanesini sizin için derledik. Tarihe bir yolculuk yapmak isterseniz yazımızı okuyun...

Topkapı Sarayı Müzesi

İstanbul›un fethiyle bir cihan imparatorluğuna dönüşen Osmanlı İmparatorluğu›nun padişahlarına ev sahipliği, devletine idare merkezliği eden Topkapı Sarayı sade mimarisinin ardında ışıltılı hazineler dünyayı değiştiren siyasi ve sosyal hikâyeler sunarken, kapalı kapılar ardındaki harem, kişisel sevinç ve üzüntülere ayna tutuyor. Topkapı Sarayı Müzesi, Osmanlı Devleti’nin idari yapısını anlamak, saray yaşamını gözlemlemek ve Osmanlı İmparatorluğu’nun sahip olduğu zenginliklere tanık olmak için mutlaka görülmeli. Müzede Osmanlı devletinin idari binaları ve padişahın ailesinin yaşadığı Harem dışında hazineyi, kutsal emanetleri ve padişahların ziyaret edebilirsiniz.

15 Nisan / 2 Ekim - Yaz açılış – kapanış saati: 09.00 – 19.00 - Tatil Günü: Salı

3 Ekim / 14 Nisan - Kış açılış – kapanış saati: 09.00 – 17.00 - Giriş Ücreti: 40 TL

Van Akdamar Anıt Müzesi

Ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı 198 müze ve 139 düzenlenmiş örenyeri olmak üzere, ziyaret edilebilir 336 mekan vardır. Bunlar aynı zamanda birer eğitim ve bilim kurumu olarak da hizmet vermektedir. 

Van-Tatvan karayolundaki iskeleden yirmi dakikalık bir motor yolculuğu ile ulaşılan Akdamar Adası orijinal kilisesi ile tanınmaktadır. Van’a 55 km. uzaklıkta olan müze yörede hüküm süren Vaspurakan hanedanınca, Kral I. Gakik tarafından M.S. 915-921 yılları arasında Mimar Keşiş Manuel’e yaptırılmıştır. Kilise merkezi kubbeli, dört yapraklı yonca biçimli haç planında olup kırmızı kesme tüf taşlarıyla inşa edilmiştir. Yapının dışındaki taş kabartmalarda İncil ve Tevrat’dan alınan dini konuların yanı sıra, dünyevi konular, saray hayatı, gibi birçok figürler tasvir edilmiştir. Bu kabartmalarda 9’uncu ve 10’uncu yüzyıl Abbasi sanatının etkilerini görmek de mümkündür. 

15 Nisan / 2 Ekim - Yaz saati: 09.00 - 19.00

3 Ekim / 14 Nisan – Kış saati: 08.00 – 17.00

Her gün açık

Giriş Ücreti: 10 TL

Olympos Örenyeri – Antalya 

Olympos, Lykia Birliği’nin önde gelen antik kentlerinden biriydi. Helenistik Dönem’de kurulmuş olan kent, M.Ö. 1. yüzyılda korsanların yerleştiği bir yer haline gelmişti. M.Ö. 78’de Roma komutanı Servilius İsaurieus Olympos’u korsanlardan temizleyerek Roma topraklarına kattı. Kent, Roma Dönemi’nde hemen yakınındaki tabii gazların sürekli olarak kendi kendine yandığı Çıralı›daki demirci tanrı Hephaistos kültüyle büyük bir ün kazandı. Olympos, içinden geçtiği derenin iki yanına yayılır. Kumsaldan da görülen ve mezarların üzerinde bulunan yüksek tepe kentin akropolüdür. Üzerindeki yapı kalıntıları ise Ortaçağ’da bir kale şekline sokulan surlara aittir. Olympos Örenyeri›nde klasik Roma dönemi tiyatro yapısı, bazilika ve hamam yapısı görülebilir. 

15 Nisan / 2 Ekim - Yaz açılış – kapanış saati: 08.00 – 19.00 

3 Ekim / 14 Nisan - Kış açılış – kapanış saati: 08.00 – 17.00

Her gün açık

Giriş Ücreti: 20 TL

Assos Örenyeri – Çanakkale 

Türkiye’nin ‘müze müze gezdiren’ kartı Müzekart ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerlerini ücretsiz gezebilirsiniz.  

M.Ö. 6. yüzyılda kurulan Assos Antik Kenti, sönmüş bir volkanik tepe üzerinde yer aldığı için yapımında işlemesi zor ama son derece dayanıklı olan andezit taşı kullanılmıştı. Bu kentte yapılan lahitler antik dünyada çok meşhurdu ve bedenin hızlı bir şekilde toprak olmasını sağladığı için ‘insan yiyen lahit’ olarak adlandırılırlardı. Assos aynı zamanda bir süre filozof Aristoteles’in bir süre yaşayarak bir felsefe okulu kurmuş olmasıyla da önemliydi. Kentin en yüksek noktasında bulunan Athena Tapınağı adını, Zeus’un kızı ve 12 Olympos tanrısından biri olan Athena’dan alır. Assos’ta ayrıca Roma dönemi antik tiyatrosu, agora, nekropol (mezarlık) ve surlar da görülebilir.

15 Nisan / 2 Ekim - Yaz saati: 08.00 – 19.30

3 Ekim / 14 Nisan - Kış saati: 08.00 – 17.00

Her gün açık

Giriş Ücreti: 10 TL

Göreme Açık Hava Müzesi – Nevşehir 

Göreme Açıkhava Müzesi, M.S. 4’üncü yüzyıldan 8’inci yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatına ev sahipliği eden bir kaya yerleşim yeri. Bir vadi oluşturan alanda, kaya blokların içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları oyulmuş. Göreme Vadisi, manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabulediliyor. Göreme Açık Hava Müzesi’nde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, gezilebilir. 

15 Nisan / 2 Ekim - Yaz açılış - kapanış saati: 08.00 – 19.00

3 Ekim / 14 Nisan - Kış açılış – kapanış saati: 08.00 – 17.00

Her gün açık

Giriş Ücreti: 30 TL

Hatay Arkeoloji Müzesi

Antakya’da Cumhuriyet Alanı’nda, Asi Nehri’nin kenarında ve köprü yakınında bulunan Antakya Mozaik Müzesi, sergilenen mozaiklerin büyüklüğü, sayısı ve kalitesi açısından dünyanın en zengin ikinci mozaik koleksiyonuna sahip olduğu gibi sikke koleksiyonu bakımından dünyanın üçüncü büyük müzesidir. Müzede Hitit, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden eserler ve birçok tarihi buluntular sergileniyor. 

15 Nisan / 2 Ekim - Yaz açılış - kapanış saati: 08.30 – 19.00

3 Ekim / 14 Nisan - Kış açılış – kapanış saati: 08.30 – 17.00

Her gün açık Giriş Ücreti: 15 TL

Ayasofya Müzesi

Havada asılı gibi duran baş döndürücü kubbesi, oyma mermer sütunları ve eşsiz mozaikleriyle mimarlık tarihinin başyapıtlarından biri olan Ayasofya iki büyük semavi dine ev sahipliği yaptı. 1935 yılında müze olarak hizmet vermeye başlayan Ayasofya, İstanbul’da yapılmış en büyük Bizans kilisesidir. Aynı yerde üç kez inşa edilen kilise, dünyanın en eski ve en hızlı tamamlanmış katedralidir.

15 Nisan / 2 Ekim Yaz açılış – kapanış saati: 09.00 – 19.00 

3 Ekim / 14 Nisan Kış açılış – kapanış saati: 09.00 – 17.00

Pazartesi günleri kapalıdır.

Giriş Ücreti: 40 TL

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Antik Kenti, M.Ö. 300’de Büyük İskender tarafından ‘’Selevkia Euphrates’’ adıyla kuruldu. Kommagene Krallığı’nın 4 büyük şehrinden biri olan kent, M.Ö. 31’den itibaren Roma İmparatorluğuna bağlandı ‘’Zeugma’’ adını aldı. Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi gerek yapısal kompleksi gerekse içinde yer alan eserleri açısından bugün dünyanın en önemli müzeleri arasında yer almaktadır.

15 Nisan / 2 Ekim - Yaz açılış – kapanış saati: 09.00 – 19.00

3 Ekim / 14 Nisan - Kış açılış - kapanış saati: 09.00 – 17.00

Her gün açık

Giriş Ücreti: 15 TL

Tarihi Sinop Cezaevi

Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi, bir dönem “Anadolu’nun Alkatrazı” tabiri ile de tanınan ve 1999 yılında kapatılarak müzeye çevrilen cezaevidir. Tarihi eskilere dayanan yapı, şiirlere, şarkılara konu olmuştur. Üç yanı deniz olan ve tarihi kale duvarlarının içerisinde yer alan cezaevine ev sahipliği yapan kale yaklaşık 4000 yıl önce bölgenin hakimi Gaskalılar tarafından yapılmıştır. 

15 Nisan / 2 Ekim - Yaz açılış - kapanış saati: 09.00 – 19.00

3 Ekim / 14 Nisan - Kış açılış - kapanış saati: 08.00 – 17.00 

Her gün açık

Giriş Ücreti: 5 TL

İstanbul Arkeoloji Müzesi 

1887–1888 yıllarında, dönemin en önemli keşfi olarak kabul edilen Sidon (Sayda, Lübnan) Kral Nekropolü Kazıları’ndan İstanbul’a getirilen İskender Lahdi ve Tabnit Lahdi gibi önemli eserlerin sergilenebileceği bir müze binasına ihtiyaç duyulmuştur. Bunun üzerine arkeolog, ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey önderliğinde ve Müze-i Hümayun (İmparatorluk Müzesi) adıyla kurulan Arkeoloji Müzesi 13 Haziran 1891 tarihinde ziyarete açılmıştır. Dönemin ünlü mimarı Alexandre Vallaury tarafından inşaa edilen yapıya daha sonra 1903 ve 1907 yıllarında sol ve sağ kanadın eklenmesi ile bugünkü ana müze binası oluşmuştur.

15 Nisan / 2 Ekim – Yaz saati: 09.00 – 19.00 

3 Ekim / 14 Nisan – Kış saati: 09.00 – 17.00

Tatil günü: Pazartesi 

Giriş Ücreti: 20 TL