MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr
Kültür ve Turizm Bakanlığının beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali tüm hızıyla sürüyor. 1 Ekim'de başlayan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali; 88 salon, 5 açık hava sahnesi ve 51 farklı mekânda 6 bin sanatçı ile resimden müziğe, operadan baleye, çocuk etkinliklerinden, atölye ve söyleşilere, sergilerden açık hava konserlerine kadar çok geniş bir yelpazede binden fazla etkinlikle dikkatleri çekiyor. AKM'den başlayan ve Taksim Camii ve Külliyesi, Garibaldi Sahnesi, Atlas Sineması, Galataport, Galata Kulesi, Galata Mevlevihanesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Narmanlı Han, Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat ve Galatasaray Sanat Galerileri, Mısır Apartmanı, İstanbul Sinema Müzesi, Emek Sineması, Alkazar ve Garibaldi Sahnesi'ni de içine alan bu güzergâhta etkinlikler 23 Ekim'e kadar sürecek.
"Beyoğlu Kültür Yolu dediğimiz bu güzergâh aslında doğal bir yol. Sinema, tiyatro denilince akla ilk gelen yer burası. Tarih boyunca farklı medeniyetlere, inançlara ve kültür sanat ekollerine ev sahipliği yapmış bir yer. Bugünde gelişerek bu özelliği devam ediyor. Kısaca Beyoğlu, kültür sanatın yaşadığı ve yaşandığı yer... 15 Kültür Sanat Merkezi, 57 Sanat Galerisi, 10 Sinema Salonu, 36 Tiyatro Sahnesi, 48 Müze ile toplamda 166 tane kültür sanat yapısı var. Hep ileri giden, çağa ayak uyduran bir Beyoğlu var. Her zaman kültür sanatın var olması için bir irade koyduk ortaya. Beyoğlu açık bir kültür sanat merkezi gibi. Türkiye Kültür Yolları Festivali'nin çıkışı da o yüzden burada oldu. Beyoğlu Kültür Yolu geçen sene konsept olarak dünyanın en büyük festivali olarak ortaya çıktı. İlgi ve talep gördü. Ve akabinde farklı illere yayıldı." diyen Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, kültür sanatın her daim Beyoğlu'nda devam etmesini istediklerini belirtti.
HERKESE HİTAP EDECEK ADIM BAŞI ETKİNLİK
Festival'in Beyoğlu'nda kültür sanatı doya doya yaşama imkânı verdiğini belirten Yıldız, "Festivaller insanları bir araya getiriyor. Dünyanın her yerinden insanlar buraya geliyor. Amacımız Beyoğlu'nun kültür sanatla anılması, dünya markası olarak ortaya çıkması. Tabii bu festival turizmi de olumlu etkiliyor. Uluslararası bir festival. Yerli yabancı 6 bin sanatçının yer aldığı bir program. Binin üzerinde etkinlik yapılacak. Gerek sanatçı sayısı gerekte katılımcı sayısı itibariyle dünyanın en büyük kültür festivallerinden biri. Bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da teşekkürlerimizi sunuyoruz." diyor ve ekliyor: "4 km'lik bir yol burası ama böyle bir günde kat edilebilecek bir güzergâh değil. Çünkü her adımda bir etkinlik var. Bunu doya doya yaşamak için ben herkesi birkaç günlüğüne buraya davet ediyorum. 23 Ekim'e kadar mutlaka Beyoğlu'na gelin diyorum vatandaşlarımıza. Bu zenginlikten istifade edin. 7'den 70'e herkese hitap eden programlar var. Açıkhava etkinlikleri ücretsiz. Bazı kapalı etkinlikler, ücretli. Ayrıca kültür yolunda dolaşırken de ailecek dinlenebileceğiz mekânlarda yer alıyor. Festival kapsamında pek çok paydaşımız var. Kamunun, özel sektörün, belediyenin kıymetli bir işbirliği var. Hep birlikte sanata destek vermek için bir uyum içindeyiz."
Birinci Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'ne 8 buçuk milyon ikincisine 10 milyon üzerinde katılım olduğunu hatırlatan başkan Yıldız, bu sayının bu sene 15 milyonu geçeceğini anlatıyor: "Günlük Beyoğlu nüfusu 2 milyon. Bunlardan yarısı bu festivale dâhil olsa 23 günde 23 milyon eder. İnsanlar buraya girdiği zaman eminim bakmadan geçemeyecek bir yerden dâhil olacaklardır. Çünkü güzergah kültür sanat dolu."
Katılımcı rakamlarından ziyade meydanlardaki birlik ve beraberliği önemsediklerini vurgulayan Yıldız Festival'in asıl önemini şöyle açıklıyor: "Bizler sayıdan önce buradaki heyecanı, coşkuyu, birlikteliği önemsiyoruz. Burada bir araya gelen gençleri önemsiyoruz. Bu birlik beraberlik çok kıymetli. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali bu toprağın çocuklarına hitap eden birleştiren bir festival. Programlar kapsamında gençlerle konserlerde buluşuyoruz. Biz boşnak, kürt, laz, sunni, alevi ayrımı yapmaksızın o meydanlarda beraber eğleniyoruz. Kötü günde de iyi günde de meydanlarda gençlerle bir aradayız. Ben bu festivallere bu gözle bakıyor, meydanların ruhunu öyle yorumluyorum."
Türkiye'nin kültür sanattaki iddiasını bu festivallerle ortaya koyduklarını dile getiren Yıldız, "Bu festivaller dalga dalga büyüyecek. Türkiye Kültür Yolları Festivalleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'nin kültür sanattaki iddiasını da ortaya koyuyor. Beyoğlu Kültür Yolu'nun başlangıç noktası AKM... Dünyanın, Avrupa'nın en büyük kültür merkezlerinden biri. Türkiye'nin buluşma noktası. Ki oranın yapılış sürecinde yaşananlar ortadaydı. Şimdi bakıyoruz modern bir AKM karşımızda duruyor. Devasa bir kültür sanat merkezi. Kimleri muhafazakâr yönü güçlü olan Sayın Erdoğan'a kültür sanatı yakıştıramıyor. Ama Erdoğan kültür sanattaki iddiasını AKM ile ortaya koydu." şeklinde konuşuyor.
TERÖR YERİNİ KÜLTÜR SANATA BIRAKTI
İnsanları bir araya getiren ve sanatın birleştirici gücünü ortaya koyan etkinlikleri vatandaşlara sunduklarını vurgulayan Yıldız sözlerine şöyle devam etti: "Festival çatısı altında etkinlikler belirlenirken herhangi bir ayrım yapılmadı. Sanatçıdan beklenilen bu ülkenin insanını bir araya getirmek. Sanat bir tarafı ile sanat için olsa da aslında toplum içindir. Sanatın toplumu birleştiren tarafı ön plana çıkarılmalı. İnsanları bir araya getiren ve sanatın birleştirici gücünü ortaya koyan etkinlikler hazırladık. Kutuplaşma var diyenler aslında kendileri yaratıyor bunu. Bugünkü iktidar, siyasette, bilim ve teknolojide, sporda, sanatta herkese alan açıyor. Sanatçıların tabii ki kendi görüşü olabilir, bunu savunabilir ve muhalefette olabilir. Ama sanatını icra ederken seçilmiş bir iktidara karşı hakaret ve aşağılamada bulunma sanatla bağdaşan bir şey değil. Toplumu ayrıştıran, tahrik eden çıkışları doğru bulmuyoruz. Devletimiz, sanatçıya toplumu birleştiren bir misyon yüklüyor. Ve kültür sanatın önünü açarak birçok eser ortaya konuluyor."
Sur'da yapılacak olan festivalin önemine değinen Yıldız, "Önceki yıllarda terörle anılan bir bölge idi, Sur. Hendekler açılıyordu. Bugün ise orada bir festival yapılacak ve kültür sanat konuşulacak. Barış ve huzur var artık orada. Bu iktidarın başarısı. Artık Doğu da terör yerine kültür sanat faaliyetleri hakim. Bugün gençler orada konserler için bir araya gelecek. Yarın ne olacak kaygısıyla yaşayan oradaki insanlar birlikte türküler söyleyecek ve aynı ufka omuz omuza bakacak. Bu çok kıymetli. Türkiye'nin ortaya koyduğu kültür sanat vizyonu budur."
KONSERDEN SERGİYE, TİYATRODAN BALEYE ETKİNLİKLER
AKM Türk Telekom Opera Salonu festival boyunca hem en sevilen opera ve bale gösterilerine hem de dünya starlarına ev sahipliği yapacak. 12 Ekim'de Saraydan Kız Kaçırma operası, 13 Ekim'de Don Kişot balesi sanatseverlerle buluşacak. 15 Ekim'de İspanyol sanatçı Carlos Rodrigez'in imzasını taşıyan "Picasso Eterno" balesi flamenko rüzgârı estirecek. 20 Ekim'de Anadolu Ateşi, 21 Ekim'de Troya, Anadolu'nun binlerce yıllık kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşini dansla buluşturacak. Festival kapsamında ünlü Amerikalı caz sanatçısı Stacey Kent 10 Ekim'de, dünyanın en önemli besteci ve piyanistlerinden Havasi 11 Ekim'de, çalışmalarını ABD'de sürdüren dünyaca ünlü müzisyen Fahir Atakoğlu 14 Ekim'de, Doğu ve Batı müziğini modern enstrümanlarla sentezleyen kamança sanatçısı Mark Eliyahu 18 Ekim'de, İngiliz sanatçı Yusuf İslam 19 Ekim'de, AKM Türk Telekom Opera Salonu'nda müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak. Ayrıca AKM Türk Telekom Açıkhava Sahnesi, Galataport Meydan Sahnesi ve Şişhane Meydan Açıkhava Sahnesi ücretsiz konserlerin adresi olacak. Aralarında Mazhar Alanson, Erol Evgin, Derya Uluğ, Bengü ve Murat Boz'un da bulunduğu pek çok sanatçı açık havada müzik ziyafeti yaşatacak. AKM Türk Telekom Açıkhava Sahnesi'nde konserlerin yanı sıra farklı türdeki filmler de sanatseverlerle buluşacak.
Kült filmlerin yönetmeni Stanley Kubrick hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi İstanbul Sinema Müzesi'nde, Azerbaycan'ın ilk yapay zekâ sanatçısı Shusha'nın "Discovery Karabakh" adlı sergisi Grand Pera'da, İstanbul AKM Çok Amaçlı Salon'da Selçuk Artut'un "Geomart-UT17" adlı dijital sergisi ile AKM Galeri'de Devrim Erbil'in "Renkler ve Teknikler" sergisi de ziyaretçilerini bekliyor.
Korkut Ata Hikâyeleri Garibaldi Sahnesi'nde Hırçın Kız ve Süt Kardeşler de AKM Tiyatro Salonu'nda sahnede olacak.