Hayallerinin peşinde ampute bir model: Muhammed Eymen Şahin

Muhammed Eymen Şahin, sınırlarını zorlayan ampute bir model.

ÜMİT TEMURÇİN / umittemurcin@gmail.com

Moda dünyasında farkındalık yaratmak adına özel projeler gerçekleşiyor. Engelsiz bir yaşam sürmenin hem mental hem de giyimde konfor sağlaması için yapılan tasarım ve çalışmalar beni çok etkiliyor. Bu anlamda online çekimler ve podyumda ara ara bu özel insanlarımızı görüyoruz fakat onlara sektörümüzde daha çok iş sahası ve imkan verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugün köşemin konuğu ise birçok alanda sınırlarını zorlayan ve ampute modellik yapan Muhammed Eymen Şahin.

Muhammed Eymen Şahin'in kimdir, bize kendini nasıl tarif edersin?

Protezimle tanıştığımda 4 yaşındaydım, kendimi bildim bileli ampute bir bireyim. Hayatımda bunun bir engel olmaması için çok çabaladım. İnsanların ilk bakışta acıyla bakan bakışlarının ardından tanıdıkça hayranlık uyandıran biri olmak ve benim gibi ampute bireylere aslında bu durumu engel olarak görmememiz gerektiği, bu hayatta var olduğumuzu ve hayallerimizin peşinden gittiğimizde başarabileceğimizi göstermek onlara da umut olmak isteyen bir insanım.

Modellik kariyerine nasıl başladın?

Basketbola devam ederken hayattan daha fazlasını istediğimi fark ettim. Daha fazla insana ulaşmak ve ampute bireylerin de her mecrada var olabileceğini göstermek istiyordum. Kendimi podyumda hayal etmeye başladım ve bir arkadaşım sayesinde Hakan AKKAYA ile tanıştım. Modellik için uygun olduğumu ve podyuma çıkabileceğimi öğrendim. Podyumda yürüdüm o ilk ânı hatırlıyorum da gerçekten çok heyecanlı ve gururluydum. Sonra diğer defilelerde yer almaya devam ettim.

Spor hayatın nasıl şekillendi?

Hayatta sabit kalmayı ve tekdüze yaşamayı hiçbir zaman tercih etmedim. Spor kariyerim 12 yaşında başladı. Yaşadığım köyde mahallemde basketbol oynarken beni gören Eskişehir Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Başkan Yardımcısı İbrahim Gürler benim gibi ampute abilerimin basketbol oynadığını, Eskişehir merkeze gelip bir antrenmanı izlememi istedi. Söylediği spor salonuna gittim, orada ilk defa tekerlekli sandalyeye bindim ve bir basket maçı oynadık, farklı bir deneyimdi fakat sevdim, hoşuma gitti ve 12 yıllık bir basketbol maceramın ilk adımını atmış oldum. Spora aşık olmuştum ve hayatımın bir parçası haline gelmişti. Aradan yıllar geçti basketbolu bıraktığımda fitness eğitmenliğine geçtim hâlâ sporun içindeyim kendimi ait hissettiğim, bana iyi gelen bir alan.

Kişisel olarak modaya olan ilgin nasıl?

Benim için en önemlisi kıyafetin içinde rahat hissetmem. Hayatı yaşama şeklim moda anlayışıma yön veriyor olabilir. Daha çok spor-şık olmayı seviyorum.

Alışveriş yaparken ampute bir birey olarak sıkıntı yaşıyor musun?

Yaşamıyorum dersem yalan olur. Her pantolonu giyemiyorum tabii ki. Bazı pantolonlar protezli bacağımda pot duruyor, o görüntüyü sevmediğimden eşofman ya da şort giymeyi tercih ediyorum.

Son zamanlarda markalar fiziksel dezavantajlı insanlarımız için özel koleksiyonlarla karşımızda, ne düşünüyorsun?

Bu konuda markaların ciddi bir ticari beklentisi olmadan böylesi bir konu için koleksiyon hazırlaması çok pozitif bir durum. Dünya basınında daha önce bununla ilgili haberler okumuştum fakat şu an ülkemizde de bunun gündem olması çok güzel. Ampute bireylere verilen hassasiyet ve değer için mutluyum. Sizlerin de benim gibi moda sektöründe ara ara iş yapan birine yer vermesi diğer arkadaşlara pozitif örnek olması adına önemli.

En büyük hayalin nedir?

Hayallerimi gerçekleştikten sonra anlatmayı daha çok seviyorum. Şu ana kadar hayalini kurduğum birçok şeyi başarmış bir insan olarak şunu söyleyebilirim. Beni tatmin edecek şey, yaptığım işlerle daha fazla insana ulaşmak, onlara hayallerinin peşinden gitmeleri gerektiğini, ampute ya da değil tek engelin zihinlerinin içinde olduğunu göstermek. Daha fazla insanda, beni tanıdığında 'Demek ki isteyince yapılabiliyormuş ben de harekete geçmeliyim' hissiyatı uyandırabilmeyi istiyorum.

Son zamanlarda yaptığın sosyal ve kültürel aktiviteler nelerdir?

Vücut geliştirme yarışmasına hazırlandığım için son dönemde antrenman ağırlıklı bir hayat yaşasam da fırsat buldukça kıymetli oyuncular ve konuşmacılar geldiğinde tiyatroya gitmeyi konferanslara katılmayı çok severim.

Şehirde yaşam konforunu etkileyen olumsuz alt yapı eksikleri nelerdir? Ne tarz beklentilerin var?

Protez bacak kullandığım için çok büyük problemlerle karşılaşmadığımı söyleyebilirim. Fakat bu soruyu tekerlekli sandalyeyle yaşamını devam ettiren ya da görme engelli dostlarım cevaplasa daha farklı sorunlarını dile getirebilir diye düşünüyorum.

Bu sezon, gardırobunda seni en mutlu eden kıyafetler nelerdir?

Oversize tişörtler, kot ve spor şortlar benim vazgeçilmez parçalarım. Tabii bu sezon değil her sezon giydiğim gardırobumda en sevdiğim bölüm sporda giydiğim eşofman ve sporcu atletlerini unutmamak lâzım.

Sınırları zorlayan bir karakter olarak genç engelli arkadaşlara ne tavsiye edersin?

Fiziksel bir engelinizi asla zihninize taşımayın, hayallerinizin önüne geçmesine izin vermeyin. Biliyorum ben de yaşadım; bazı şeyleri başarabilmek için normal bireyler bir çabalarken bizim üç çabalamamız gerekiyor. Fakat azimli olsunlar, hedeflerinden vazgeçmesinler. En önemlisi hayal kursunlar. Lütfen hayal etmekten vazgeçmeyin ve onlar için çabalayın!