Hastalıklardan korunmak mümkün

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Havalar soğuyor, hastalıklar kapıda… Peki, çocuklarımızı hastalıklara karşı nasıl koruyabiliriz, vücut dirençlerini artırmak için neler yapabiliriz? 

Biz annelerin en büyük kâbuslarından biridir çocuklarımızın hasta olması. Havaların hızlı ve çok soğuması sonucu hepimizin direnci düşer. Çocukların savunma sistemi daha zayıf olduğu için onların direnci daha da çabuk düşer. Özellikle okulda hastalık salgını olduğunda zor günler kapıdadır. Bazı çocuklar daha çabuk hastalanırken bazıları daha zor hatta bazıları ise hiç hastalanmadan büyük salgınları es geçebilir. Bizler de hastalıkları es geçmesi için çocuğumuzun bünyesini sağlamlaştırabiliriz. 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENSİN

Çocuğunuzun hem büyüme gelişme hem de bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ihtiyacı olan proteini tam alması şarttır. Her gün et çeşitleri, peynir, yumurta, süt ve süt ürünlerinden tüketmesini sağlayın. Sağlıklı karbonhidratlar içeren ekmek ve ekmek grubu yiyecekler her öğünde olsun. Çocuğunuzun günlük karbonhidrat ihtiyacını basit karbonhidratlardan çok kompleks karbonhidratlardan alması sağlıklı büyüme ve gelişmesi için şart. Ana öğünlerinde ekmek, pilav, makarna gibi yiyecekler ikinci grup yemek olarak mutlaka sofranızda yer almalı. 

SAĞLIKLI KURUYEMİŞLER OLSUN 

Sağlıklı yağlar tüketmek için yağlı kuruyemişler en eğlenceli yiyeceklerdir. Sağlıklı yağlar, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve büyüme gelişmenin sağlıklı olması için gereklidir. Bir avuç kadar fındık, fıstık, badem, ceviz gibi yağlı kuru yemişlerden her gün mutlaka küçük bir avuç kadar tüketmesini sağlayın. Taze mevsim meyvelerinden her gün en az 3 avuç kadar tüketmesini sağlayın. Ara öğünlerde ve yemekten sonra tatlı istediğinde her çeşit taze ve kuru meyve elinizin altında olsun. Portakal, mandalina, turunçgiller, nar, elma, armut, kivi ihtiyacı olan C vitaminini, potasyum, fosfor gibi mineralleri karşılar.

ETLİ KIŞ SEBZELERİ

Kış sebzeleriyle etli sebze yemekleri yapın. Taze kış sebzeleri soğuk günlerde çocuğunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılamak için önemli bir kaynaktır. Ispanak, pazı, pırasa, karnabahar, brokoli, kereviz, yer elması gibi sebzelerden lezzetli sulu yemekler yapın. Ayrıca çocuğunuzun spor yapmasını sağlayın, dışarıya çıkarın. Oksijen ve D vitamininin çocuklarımızın enerji metabolizmasında ve bağışıklık sisteminde pozitif ve çok güçlü etkileri vardır. Spor yapan çocukların bağışıklık sistemi güçlenir ve kolay hastalanmazlar. 

KAHVALTIDA NELER OLMALI? 

Çocuğunuzun her sabah mutlaka kahvaltı yapmasına dikkat edin çünkü bu öğün, çocuğunuzun güne daha enerjik başlamasını sağlar.  

- Yeterli kalsiyum alması için kahvaltıda muhakkak süt olmalı. 

- Protein ve kalsiyum kaynağı peynir 1–2 yemek kaşığı yenmeli. 

- Yumurta, çocukların sağlıklı büyümesinde ve okul başarısında kayda değer farklar yaratır.

- Tam tahıl ekmeği, karbonhidratı sağlıklı ve faydalı olarak almasını sağlayan ekmek bitkisel protein de içerir. Yani ekmek şart.

- Kahvaltıda ceviz ve zeytin ilavesi çocuğunuzun sağlıklı yağ asitlerini almasını sağlayarak beslenmesini geliştirir.