Hastalıklara karşı 'Kırmızı' mucizesi

ARZU AKYOL

arzu.akyol@aksam.com.tr

Nezle, grip, faranjit, bronşit, zatürre gibi mevsim hastalıklarına da iyi geliyor, kalp damar, böbrek, bunama, alzehimer ve kansere de… Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Çetin ‘kırmızı meyve’ mucizesini anlattı.

Kırmızı meyvelerin nezle, grip, faranjit, bronşit, zatürre gibi mevsim hastalıklarının yanı sıra kalp damar, böbrek, bunama, alzehimer, kanser gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiğini belirten Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Çetin, “Severek yediğimiz; çilek, kiraz, vişne, siyah erik, nar, ahududu, böğürtlen ve diğer meyveler genellikle ilkbahar ve yaz aylarında bulunur. Faydalarından diğer mevsimlerde de yararlanmak için mutlaka kurutulmuş kırmızı meyveleri tüketmek gerekiyor” diyor. İşte kırmızı meyveler ve mucizeleri…

HASTALIKLARA KARŞI SAVAŞÇI ‘ELMA’

İçerdiği antosiyanin kanser riskini azaltır, damar sertleşmesini önler, kan basıncını düzenler ve iltihaplanmaları durdurur. Cilde parlaklık ve güzellik verir. İçerdiği besin, vitamin ve elementler sayesinde vücudu güçlendirir ve hastalıklara karşı korur. Yüksek tansiyonu,  kolesterolü düşürür ve bağırsaktaki parazitlerin dökülmesini sağlar.

A VE C VİTAMİNİ ZENGİNİ ‘ERİK’

A ve C vitamini deposudur. Yaraların iyileşmesini sağlayan, enfeksiyonlara karşı mücadelede eden C vitamini kalp hastalıkları ve kanseri de önler. A vitamini ise kemik gelişimini, üremeyi ve sağlıklı görmeyi destekler. Erik, zararlı maddeleri dışarı atar, böbrekleri dinlendirir, vücuda güç ve enerji verir.

KALP HASTALIKLARINA KARŞI KALKAN ‘NAR’

Narın içinde bulunan ellagic asit; tütün dumanında, işlenmiş ette ve gıdalarda bulunan kanserojen maddeleri etkisizleştirir, kanseri engeller. Nar, tam anlamıyla bir kalp dostudur. İçeriğindeki protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir gibi maddeler ve A, C, E, B1, B2 gibi vitamin ve mineraller sayesinde enfeksiyonlara karşı vücut direncini korur ve artırır. İdrar söktürücü etkisiyle toksin atılımını sağlar.

KANSER DÜŞMANI ‘DOMATES’

Suyunda bulunan likopen prostat kanseri başta olmak üzere kanseri ve kalp hastalıklarını önler. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasında, safra ve böbrek taşlarının düşürülmesinde, kanın temizlenmesinde önemli rol oynar. Romatizma tedavisinde kullanılır.

OKUL HASTALIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN ‘VİŞNE’

Virüslere yenik düştüyseniz vişne derdinize deva olabilir. İshali kesen, ateşi düşüren ve bağışıklık sistemini güçlendiren vişne, tam bir vitamin deposudur. Grip, nezle ve soğuk algınlığını önler. Kansere karşı korur, kanser hücrelerinin büyümesini engeller. Okul döneminde görülen kabakulak, suçiçeği ve kızamık gibi hastalıklara yakalanma riskini de azaltır. Kalp dostu olan vişne, anti ageing özelliğiyle yaşlanmayı da önler.

VİTAMİN DEPOSU ‘ÇİLEK’

Hemen herkesin sevdiği çilek; strese iyi gelmekle birlikte sakinleştirici etkisi de vardır. Kansere karşı kalkan görevi görür, yüksek ateşi düşürür. Besin değeri oldukça yüksek olan ve A, B, C vitaminlerini içeren çilek, ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirir.

BEYİN DOSTU ‘ÜZÜM’

Böbrek gelişimi için çok faydalı olan üzüm, kalp atışını ve sindirimi düzenler, karaciğeri temizliyor. Özellikle siyah üzüm kabukları ve çekirdekleriyle birlikte yendiğinde hücre yenileyici etkisi bulunur. Kansızlığa da iyi gelen üzüm, beyne enerji sağlar ve fazla suyu atarak yüksek tansiyonu düşürür.