Hastalıklara karşı gardınızı bu besinlerle alın

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Kışın hastalıklara maruz kalmamak için birtakım özel besinlerin faydalı etkilerinden yararlanmalısınız. Böylece vücut direncinizi yüksek tutar, hastalıklara karşı gardınızı alırsınız. Sebzeyi, zencefili ve cevizi sofranızdan eksik etmeyin. 

Her sabah kahvaltıya başlamadan önce bir kaç yudum ılık su ardından 1 çay kaşığı polen + bal karışımı, ardından da birkaç yudum daha soğuk su için. Akabinde kahvaltıya başlayın. Ilık su sindirim sisteminizin çalışmasını düzenlerken, arı poleni de zararlı mikroorganizmalara karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Bal ise antimikrobiyal etkinliğiyle sizi mikroplardan korur. Her gün 1 çay kaşığı kadar toz zencefili yiyeceklerinize ilave ederek veya çay olarak tüketin. Zencefili salata soslarınıza ilave edin, yemeklerinizde baharat olarak kullanın, elmayla dilimleyip kaynatın şekersiz komposto yapın. Sütünüze, yoğurdunuza, cacığınıza da ilave edebilirsiniz. Zencefil; bağışıklık sisteminizi güçlendirir, lenf sisteminizin temizlenmesine etki eder, vücudunuzdan toksinlerin atılmasına ve ödem seviyenizin azalmasına yardımcı olur. Sabah, öğlen ve akşam yemeklerinde taze sebze veya meyve mutlaka olsun. Böylece yemekleriniz, vitamin yönünden, özellikle C vitamininden zengin, mineraller yönünden yeterli, aktif bileşenler, enzimler ve antioksidanlar yönünden de yeterli olsun. Ayrıca çiğ sebzelerde bulunan aktif enzimler zararlı mikroorganizmalara karşı savaşır, metabolizmamızın hızlı ve düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Her gün 1 adet taze limonunun suyunu kullanın. Çayınıza, suyunuza, yemeklerinize, çorbanıza, salatanıza taze limon sıkabilirsiniz. Limonunun İçeriğinde bulunan C vitamini, folik asit, hücre yenileyici, metabolizmanızı hızlandırıcı etki gösterir. Limon ayrıca sindirimi kolaylaştırıcı ve boğaz enfeksiyonlarını iyileştirici etlilere sahiptir. Her gün en az 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi yiyin. Sabah veya öğlen veya akşam öğününün birinde 1 dilim ekmek hakkınızı 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi olarak kullanmalısınız. Yulafın en önemli özelliği; içeriğinde bulunan beta glukan maddesinin bağışık sisteminde önemli görevleri olmasıdır. Beta glukan bağışıklık hücrelerimizin enfeksiyonlu bölgeyi daha kolay saptamasında yardımcıdır. Aynı zamanda bu bölgedeki zararlı mikroorganizmaların daha hızlı ve etkin bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlar. Bu sayede hastalıklardan korunmamızı ve hızlı iyileşmemizi destekler. Her gün yiyeceğimiz 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi sadece bağışıklık sistemimizi güçlendirmekle kalmaz, kan şekerimizi ve kolesterol seviyelerimizi de dengeler. 1 avuç siyah kuru üzüm + ceviz karışımı yiyin. Ara öğün olarak tüketeceğimiz bu tatlı abur cubur uzun aç kalmamızı engellediği gibi aynı zamanda damak tadınıza renk, gününüze keyif, enerjinize enerji katar. Siyah kuru üzüm antioksidan özelliği yüksek, sağlıklı enerji kaynağıdır. İçeriğinde bulunan antioksidan özellikli resveratrol vücudumuzda doku onarımına yardımcı olur. Resveratrolün kalp damar sağlığına olan olumlu etkileri üzerinde pek çok çalışma yapılmış ve olumlu sonuçlar görülmüştür. Siyah kuru üzüm aynı zamanda demir, potasyum, magnezyum içeriğiyle bağışıklık sistemimizi de destekler. Ceviz; en çok omega- 3 içeren kuruyemiştir. Omega-3 bağışıklık sistemini güçlendirmekte yüksek etkisi olan sağlıklı yağ asididir. 

HER GÜN KEFİR İÇİN 

Kefir vücudumuza dost olan faydalı bakterileri içeren probiyotik bir besindir. Bağışıklık sistemimizin büyük bir bölümü bağırsaklarımızda bulunur. Bağırsaklarımızda bağışıklık sistemimizi destekleyen yararlı probiyotik bakteriler yeterli sayıda olması sağlıklı olmamız için gereklidir. Akşam yemekten sonra son öğün olarak veya geç kahvatlı yapacaksanız sabah uyandıktan sonra 1 saat içinde 1 yada yarım su bardağı kadar kefir için. Kefir içerdiğinde bulunan faydalı probiyotiklerle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kefir süt grubu yiyecektir. Karbonhidrat, yağ ve proteini birlikte içerir. Yapısında bulunan whey proteini beta glukan ve immünoglobulin içeriği de bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve soğuk algınlığıyla mücadele eder. Aynı zamanda toksinlerin atılmasına yardımcı olur.