Hangimiz yanılmadık ki

NUR BİLEN YAVUZER
nur.yavuzer@aksam.com.tr


Neden makyaj yaparız? Daha güzel olmak için, kusurlarımızı kapatmak için, kendimizi iyi hissetmek için birçok sebebi var aslında. Bu işin doğrusu yanlışı yok bence ama bir oranı ve yakışanı var. Herkesin yüzüne, saçına, ten rengine uygun makyaj uygulaması aynı değil, bu yüzden de makyajın modası olmaz bence. Kozmetik sektörünün buna ihtiyacı var biliyorum, hepimiz bir dönem bronz görüneceğiz diye portakal rengi yüzlerle gezdik, takma kirpik taktık, kuyruklu eye-liner denedik hatta koyu dudak kalemi ile çerçeve yapıp içine bir ton açık renk ruj da sürdük, daha fenası var iki binli yılların başlarında gözlerinin etrafı fotoğraflarda bembeyaz çıkan kaç kadındık? 

KALIP GİBİ BİR YÜZ

Hâlâ sokakta yürürken, abartılı bulduğum, keşke yapmasaydı dediğim makyaj uygulamaları görüyorum, çoğunda gördüğüm hata, yüz şekline, cilt tonuna hatta saç şekline uygun olmayışı. Peki, ne demek bu gereğinden fazla? Kalıp gibi görünen fondöten uygulamaları, cildi kalın bir tabaka halinde kapatan ürünlerden olabildiğince uzak durmak gerek, eğer cildimizde kapatmak istediğimiz sivilceler, izler ya da lekeler varsa bunun için tedavi olmak en doğrusu. 

ETKİSİ ÇOK BÜYÜK 

Göz makyajının etkisi çok büyük, bu yüzden de çok seviyoruz. On kadından yedisi sokağa rimel sürmeden çıkmıyor. Takma kirpik konusuna hiç girmiyorum, bence özel günler hariç kullanılması çok uygun değil. Rimel seçerken kirpiklerimizin tipi çok önemli aslında, belki de bu yüzden en iyi rimeli arayıp duruyoruz. Düz kirpikler için uzun kıllı fırça, kısa kirpikler için kıvrık olanlar, seyrek ve döküşmüş kirpikler için S şeklindeki fırçalar tercih edilmeli. Göz makyajının diğer silahı farları kullanırken de dikkat etmeliyiz. Çukur gözler gölgelerden uzak durmalı, daha açık renkler tercih etmeliler. Göz kapakları düşük olanlar, kaş altını biraz aydınlatarak, gözün uç kısmına hafif gölge yapabilirler. 

YÜZÜN SAÇLA UYUMU

Peki, ya saçın makyajdaki rolü ne? Düşündüğünüzden fazla. Saçını çok sık değiştiren biri olarak gördüm ki her denediğim saç modeliyle makyajımda bazı değişiklikler yapıyorum. Örneğin, kâkül kesinlikle göz makyajını seviyor, özellikle hafif kuyruklu olduğunda, kâkülün verdiği sert ifade yerini romantik bir görünüşe bırakıyor. Bu durumda dudakların natürel renkte olması, gözdeki vurguyu öne çıkarıyor. Dalgalı ve hacimli formda saçlara da dumanlı gözler çok yakışıyor, sanki saçın yoğunluğunu dengeliyor. Koyu renk saçlarla, gözler az da olsa belirginleşince daha iyi görünüyor, sarı saçlar ise gözleri için kahveleri ve daha canlı görünmek için ince yapılı bir fondöten kullanabilirler.

TEMİZ VE BAKIMLI 

Yüz şeklimiz, saç rengimiz hatta kıyafetlerimiz, hepsi bir bütün. Her biri görünüşümüzün önemli birer parçası. Temiz ve bakımlı bir cilt, sağlıklı görünen kaşlar ve kirpikler, hafif renkli bir dudak, mutlu bir göz bebeği... İşte güzel kadının tarifi. Biraz far, ince bir eyeliner, belki kırmızı bir ruj, bu da güzel kadının istediğinde biraz daha görünür olma tercihi. Makyaj yapın ama değişmeden, resim gibi görünmeden…