Halaysız, horonsuz düğün de mi görecektik?

Düğün geleneklerine en düşkün ülkelerden biriyiz ve virüs halen etkisini sürdürürken düğün yapmak ciddi bir risk. Ancak belli kurallara uymak şartıyla 1 Temmuz'dan itibaren yuva kuran çiftler mutluluklarını sevdikleri ile paylaşabilecek. Yeni normal tedbirleri gereği düğünlerin yapılacağı mekânlar, davetli sayısı ve eğlence şekli epey değişecek. Kısıtlamalar nedeniyle düğünlerin olmazsa olmazı dans etmek ve halay çekmek yasak.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Çiftlerin heyecanla beklediği düğün sezonu başlıyor. Koronavirüs nedeniyle yasaklanan düğünler 1 Temmuz itibariyle yapılabilecek. Normalleşme süreci başlasa da virüs hâlâ aramızda. Nişan merasimleri, asker eğlenceleri, taziye ziyaretleri gibi toplulukların bir araya geldiği ortamlarda onlarca kişiye bulaşan virüs çoğu insanı hâlâ tedirgin ediyor. Ancak yine de belli kurallara uyarak düğünlerini planlayan çiftler özel günleri için hazırlıklarına devam ediyor. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliği’ne “Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler” konulu bir genelge gönderildi. Genelge kapsamında düğünlerin yapılacağı mekânların uymak zorunda olduğu kurallar ayrıntılı bir şekilde belirlendi. Peki bu kısıtlamalar etrafında Koronavirüslü düğünler nasıl olacak?

BU YAZ DÜĞÜN REKORU KIRILABİLİR

Koronavirüs nedeniyle düğün hayallerinden vazgeçmeyenlerin sayısı epey fazla. Mart ile haziran ayı arasında düğünleri olan ancak pandemi nedeniyle yapamayan çiftler temmuz ayı itibariyle yeniden gün almaya başladı. Yaz ayları için düğün planlayanların da olması nedeniyle bu yaz düğün sayısında rekor bir artış bekleniyor. “Yaptığımız araştırmaya göre, çiftlerin yüzde 95’i bu yıl içinde evleneceğini, sadece yüzde 5’lik kısmı düğününü önümüzdeki yıla ertelediğini söyledi. Düğünleri sadece iki-üç saatlik bir eğlence olarak görmemek gerekiyor. İşin kültürel ve özellikle ekonomik boyutu da önemli. Bu nedenle düğünler mümkün olan en az erteleme ile gerçekleşecek.” şeklinde konuşan Düğün.com’un Ceo’su Emek Kırbıyık, pandemiden dolayı yaşanan ertelenme sebebiyle bu yıl yaz aylarında ciddi bir yığılma olduğundan bahsetti.

Bakanlığın yayınlandığı genelgeye göre mekânların, sağlık ve sosyal mesafe kurallarına uyarak, gerekli önlemleri alıp düğünleri gerçekleştireceklerini hatırlatan Kırbıyık, “Çiftlerimiz mekânlarını seçerken ince eleyip sık dokumalılar. Pandemi sürecinde mekânların ne gibi önlemler aldıklarını öğrenmeliler. Daha önce o mekânda düğün yapan çiftlerin referansları da çok önemli.” diyor.

KIR DÜĞÜNÜ REVAÇTA

Kovid-19’un düğün mekânı seçimlerini de etkilediği görülüyor. Uzmanların klimalı ve kapalı ortamlardan uzak durulmasını önermesi üzerine salon düğünlerine ilgi azalırken kır düğünlerine talep artıyor. Ancak yine de çiftler çeşitli nedenlerden dolayı otel düğünü ve salon düğünlerinden vazgeçmiyor. Resmi kurumların belirttiği gerekli hijyen ve sosyal mesafe önlemleri alındığı sürece ister düğün salonu olsun ister kır düğünü olsun her tür mekanda düğün yapılabileceğini belirten Kırbıyık, “1 Temmuz ile birlikte çiftlerin yoğun talebi ile karşılaştık. Mekânının dezenfeksiyonunu düzenli olarak yapan kır düğünü mekânlarının yanı sıra otel ve düğün salonlarına ilgi fazla. İstanbul’da ortalama kişi başı 50-100 TL arasında fiyatlarla bir kır düğünü mekânında düğün yapılabiliyor. Ancak çiftin mekândan beklediği lokasyon, manzara, dekorasyon, yemek, alkol, fotoğraf gibi talepleri arttıkça, bu fiyat da artıyor.”diyor.

MEKÂNLARA KORONAVİRÜS AYARI 

İç İşleri Bakanlığı’nın “Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler” konulu genelgesine göre: Nikâh ve düğünlerde bulaşma riskini azaltmak için bu törenler mümkün oldukça açık havada yapılmalı ve süre kısa tutulmalı. Düğün mekânlarının girişlerinde, ortak kullanım alanlarında ve masalarda el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulmalı ve herkes maskeli olmalı. Nikâh ve düğün salonlarına gelen ziyaretçi ve çalışanların ateşi ölçülmeli. Ateşi 38 dereceden yüksek olanlar içeri alınmamalı. Düğün salonlarında misafirlerin oturma düzeni, masalar arası mesafe en az 1,5 metre ve sandalyeler arası 60 santimetre olacak şekilde düzenlenmeli. Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasimi sırasında tokalaşma olmamalı, toplu fotoğraf çekimi yapılmamalı ve takılar toplama kutusuna konulmalı. Düğün mekanlarında gelin ve damat hariç halay çekilemeyecek, dans edilemeyecek. Kapalı alanlarda yapılacak düğünlerde mekânın sağlıklı havalandırılması için iki düğün arasında en az 1 saatlik zaman bırakılmalı. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan alanların havalandırması doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli. Tuvaletlerde teması mümkün olduğunca azaltabilmek için muslukların, sıvı sabun ünitelerinin fotoselli olmaları sağlanmalı. Mekân yönetimi tarafından personeline belirli periyotlarda ve herhangi bir şüpheli durum halinde Koronavirüs testi yaptırılmalı. 

ŞAŞALI KUTLAMALAR DEVAM EDECEK 

Genelgeye bakıldığında insanları daha sade düğünlerin beklediğini görüyoruz. Son yıllarda genç çiftler arasında yakın akraba ve arkadaşların yer aldığı sade düğün törenleri sıkça tercih ediliyor. Peki pandemi etkisiyle kalabalık ve gösterişli düğünler tarihe mi karışacak? Bu soruyu şöyle yanıtlıyor Kırbıyık, “Her çift genellikle hayatında bir defa evleniyor. O nedenle hayalindeki düğün neyse onu yapacak. Pandemi sonrasında yine her tarz ve konseptte düğünler yapılacak. Gösterişli düğünlerin tarihe karışacağını söylemek yanlış olur. Hatta son 5-10 yılda düğünlerin çok daha gösterişli olduğunu, düğünlerin yanı sıra söz, nişan, kına, bekarlığa veda partisi, after party, gelinlik teslim partisi, bridalshower gibi farklı eğlencelerin de yapıldığını görüyoruz. Kalabalık aile yapısına sahip olmamız, düğünlerimize de etki ediyor. Bu nedenle düğünlerdeki davetli sayısının azalacağını düşünmüyoruz. Ancak çiftlerin, davet etmek istedikleri kişileri çağırabilmek ve sosyal mesafe kurallarına uyabilmek için daha büyük düğün mekânları tutmaları gerekecek.”

SOSYAL MESAFELİ EĞLENCE OLACAK

Düğünlerin vazgeçilmezi eğlence ve özellikle de halaylar. Ancak genelgeye göre halay ve dans etmek gelin ve damat haricindeki kişilere yasak. Peki pandemi sürecinin düğünlerinde eğlence nasıl şekillenecek? Bu konuda da çiftlere umut veriyor Kırbıyık. “Elbette düğünler eskiden olduğu gibi yine eğlenceli geçecek. Sadece bazı kurallara uymamız gerekecek. Örneğin halay gibi yakın temas olan danslar yerine çifte telli, erik dalı, harmandalı, zeybek gibi oyunlar oynanacak. Bizim kültürümüz bu anlamda çok zengin. Yakın temas olmadan da düğünlerimiz çok renkli geçecektir. Yine gelin ve damadımız ilk danslarını yapacak, pasta kesme töreni aynı şekilde olacak.” diyen Kırbıyık takı töreninde mesafenin korunması için takıların kutu ya da sandıklara atılacağını söylüyor. 

NİKÂHINIZ HAYRA VESİLE OLSUN 

Bu dönemde sadece nikâh yapan çiftlerin de sayısı az değil. Bunun belli avantajları da var elbette. Düğün mekânı, davetli listesi, düğün yemekleri gibi birçok detayı düşünmek zorunda kalmamak hem bütçe hem de zaman olarak size avantaj sağlıyor. Böylece düğün için harcayacağınızı eforu ve parayı başka yerlerde kullanabilirsiniz. Mesela güzel bir balayına ne dersiniz? Çiftlerin düğünden sonra en büyük hayali evlilik sürecinde yaşadıkları yorgunluğu kendilerine unutturacak bir tatil yapmak. Ancak çoğu zaman çiftlerin balayı için bütçeleri yetmiyor. Bu açıdan düğüne yapacağınız harcamayı kendiniz için ayırıp hayalini kurduğunuz eşsiz balayını yapabilirsiniz. Ya da düğün bütçenizi farklı bir yönde değerlendirebilirsiniz. Bizden size birkaç öneri…

Bağış yapmak: Düğün için harcanacak para ile çocukların eğitimi için çalışan kurum ve vakıflara, çocuk yurtlarına, hastalıklar ile mücadele eden derneklere ya da sivil toplum kuruluşlarına bağışta bulunabilirsiniz.

Fidan dikmek: Sade düğün yapacak çiftler de yine masraflar için ayırdıkları bir miktar para ile kendileri adına fidan dikip bir hatıra ormanı oluşturabilirler.

Su kuyusu açmak: Özellikle Afrika bölgesinde temiz su bulamadıkları için yaşamlarını sürdürmekte zorlanan hatta hastalık kapan milyonlarca insan ve en önemlisi çocuklar var. Yine düğün için harcanacak paralar ile bu şekilde bir hayır yaparak belki de düğün gününüzü ölümsüzleştirebilirsiniz.