Gypsy KIngs’i sevenler ChIco&the GypsIes’e bayılacak

ARZU AKYOL
arzu.akyol@aksam.com.tr

İstanbul Harbiye Açıkhava Tiyatrosu, 26 Ağustos’ta eğlence vaat ediyor. Çünkü ‘Chico&The Gipsies’ sahnede olacak. Efsane grup Gipsy Kings'in en güzel şarkılarının babası olan ve 20 yıl önce gruptan ayrılarak ‘Chico&The Gipsies’i kuran Chico, “Gypsy Kings zamanında Türkiye'ye geldim ama bu grupla İstanbul’daki ilk konserim. Gypsy Kings’i sevenler, eminim Chico&The Gypsies’e bayılacak” diyor. 

Chico&the Gipsies’in kurucusu, Chico Bouchikhi namı diğer Chico, kuruluşundan 1991 yılına kadar efsane grup Gypsy Kings’in bir parçasıydı. Hatta dünyayı kasıp kavuran ‘Djobi Djoba’, ‘Bamboléo’ ve ‘Soy’ Gipsy Kings hitlerinin yaratıcısı olduğu için grubun beyni olarak da görülüyordu. Chico 1991 yılında yaşanan bir anlaşmazlık yüzünden Gipsy Kings’le yollarını ayırdı ve genç yeteneklerle Chico&The Gipsies (Chico ve Çingeneler)’i kurdu. Chico&the Gipsies, ABD’de Platin Plak kazanan ilk Fransız grup oldu. 20 milyon albüm satarak dünyanın en büyük müzik hareketlerinden birine dönüştü. Aslında o bir Çingene değil ama Çingene gelenekleriyle eşsiz bir yakınlık kurmuş. Balık için su ne ise gitar da 16 yaşında ilk gitarını alan Chico için aynı şey. ‘Chico’ İspanyolca’da küçük çocuk demek. Şimdi dünya onu bu isimle ve yaptığı güzel şarkılarla tanıyor. Turkcell Yıldızlı Geceler konserleri kapsamında 26 Ağustos’ta İstanbul Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda, Türk hayranlarıyla buluşacak Chico, konser öncesinde sorularımızı yanıtladı. 

Siz uzun yıllar ünlü müzik grubu Gypsy Kings’le çalıştınız ve sonra yollarınız ayrıldı. Böylesine marka olmuş bir gruptan ayrılmak radikal bir karar. Nasıl verdiniz bu kararı?

Gyspy Kings zamanında o dönemdeki başarı ve süksemizin karşılığını almadığımızı düşünüyordum ve prodüktörlerden bunun hesabını sordum. Sonrasında gruptan dışlandım. 

Peki, yeni bir grup kurma fikri nasıl doğdu?
Gypsy Kings’ten ayrılınca çok üzülmüştüm. Yolda insanlar beni durdurup “Sizi seviyoruz” diyordu. Bu beni çok motive etti. Chico&The Gypsies’i 1992 yılında kurdum. Aslında şimdi baktığımda görüyorum ki bu yaşananlar çok iyi oldu. 
Başarınızın sırrı ne peki? 
Tabiri caizse ‘yeniden doğmak’ kolay değil çünkü…Başarının nedeni sanırım samimi olmak ve dinleyicilerle müziği paylaşma arzusu. 40 yıldır sahnedeyim. Eğer samimi ve hakiki değilseniz halk sizi takip etmez.müziğe tutkum hiç azalmadı
Gypsy Kings ve Chico&The Gypsie arasında farklar var mı?
Grup içerisindeki sanatçıların kişilikleri, müthiş seslere sahip olmaları, kültürel mirastan kaynaklı artistik potansiyelleri ve grubun birçok duyguyu içinde barındırması sanırım en farklı yönü. 
Grubun ismi neden  ‘Chico&The Gypsie’?
Kimse istemezken Gypsy Kings'e de bu ismi ben vermiştim. Uluslararası potansiyeli öngörerek grubun adını Los Reyes’den Gypsy Kings’e çevirmeyi önerdim. Grup arkadaşlarım İngilizce bir ad kullanmaya gönülsüzdüler. Oysa dünyanın geri kalanına kapı açabilecek yeni bir isme ihtiyacımız vardı. 
Sizi hep bir grubun üyesi kurucusu olarak biliyoruz. Hiç solo kariyer düşündünüz mü?
Ben daima bir gruba dâhil oldum. Bugün de hâlâ ilk günkü gibi, tutkuyla müziğimi paylaşıyorum. 
Son albümünüz ‘Color 80’s II’, 26 Ağustos’ta yayınlanacak. Şarkıları nasıl seçtiniz? 
40 yıllık kariyerimde son albüm, 80’li yıllara ithaf ettiğim bir albüm. 1981’de ‘Djobi Djoba’ ve 1987’de ‘Bamboleo’ bizi dünyaya tanıttı. 80’li yılların bize şans getirdiğini düşünüyorum. Bazı şarkılar, zamansız şarkılardır. Bu hitleri tekrar yad etmek istedik.  
Yıllardır sahnedesiniz sizce bu zaman içinde neler değişti?
Chico&The Gypsies 20 yılı aştı. Hem şarkıcılarımız hem de müzisyenlerimiz çok yetenekli. Repertuvarımız daha da zenginleşti. Grubumuz içinden yeni yetenekler çıktı ama hâlâ aynı kalan dinleyicilerimiz ve yıllardır aynı tutkuyla    paylaştığımız müziğimiz. 
Charles Aznavour, Gérard Lenorman, Nana Mouskouri gibi önemli isimlerle ortak çalışmalarınız oldu. Bu işbirlikleri sizin için ne ifade ediyor?
Charles Aznavour aynı zamanda dostum. Onunla düet yapmak onurdu. Onu bir chanson abidesi olarak tanımlıyorum. Hem bir CD projesi yaptık hem de aynı sahneyi paylaştık. Rüya gibiydi, ölümsüz  şarkılarla bize eşlik etti. Billy Paul ile birlikte düet yaptık ‘Me and Mr Jones’ adlı şarkıyı söyledik. Bu düetler bence senelerin karşılığı, 
hepsi çok değerli bir armağan gibi.
Sahneye çıkmadan önce bir ritüeliniz var mı?
Özel bir ritüelimiz yok ama sadece sahneye çıkmadan önce halkla buluşacağımız ve o sihirli anları     yaşayacağımız için heyecanlı oluyorum ve tanrıya şükrediyorum.
Grupla ilgili gelecek planlarınız nedir? Üzerinde çalıştığınız yeni projeler var mı? 
Dünya çapında konserlerimiz devam ediyor. Dinleyicilerimize daha güzel şarkılar sunmak için yeni yaratımlar yapmak, yeni şarkılar kaydetmek istiyoruz.

TÜRK HALKINA ŞARKILARLA “SİZİ SEVİYORUZ” DİYECEĞİZ

Türkiye’de daha önce de bulundunuz. Chico and the Gypsies ile Türk dinleyicisi arasındaki ilişkiyi nasıl tanımlarsınız?
Gypsy Kings zamanında da Türkiye’ye geldik. O dönemde de Türkiye bizi çok sevdi ama eminim ki Gypsy Kings’i sevenler, Chico and The Gypsies’e de bayılacak. 26 Ağustos’ta Turkcell Yıldızlı Geceler kapsamında Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda dinleyicilerimize çok güzel bir şov vadediyoruz.
Türk müziğiyle aranız nasıl? 
Türk müziğine bayılıyorum. Çok duyarlı bir müzik. Hatta dizilerdeki ezgiler bile çok etkileyici ve derin. Türk müziklerinde de gitar, ritm ağırlıklı. Bizi mest eden bu enerji. Kız arkadaşım Radha Şakir ile 10 yıldır beraberiz. O bir Türk ve onun sayesinde Türkiye ile ilgili çok şey öğrendim. Bana Türkiye’yi tanıttı, sevdirdi. Bence Türkiye dünyanın en güzel ülkelerinden biri. 
26 Ağustos’ta İstanbul konserinizde bizleri nasıl bir repertuvar bekliyor? Dinleyicilerinize ne söylemek istersiniz?
9’u şarkıcı ve gitarist, 14 müzisyenle, 2 saatlik bir konser olacak. Bu grupla İstanbul’daki ilk konser olacak ve eminim ki son olmayacak. 2 aydır da Gypsy Kings’in kült şarkıcısı Canut Reyes bize eşlik ediyor. Bu şarkıcıyla 40 yıl öncesinde grup kurmuştum. 20 yılı aşkın geniş bir repertuvardan seçmeler ve son albümümüzden şarkılar var. Dinleyicilerimi unutulmayacak bir şova davet etmek istiyorum. Türk halkına şarkılarla sizi seviyoruz demek için geliyoruz.