Güven duygusu korkuya son verir

Okula yaz tatilinden sonra geri dönmek veya ilk defa başlamak anne babalar öğretmenler ve çocuklar için alışılması çok kolay olmayan bir geçiş olabilir.

LEYLA ÖZTÜRK / cumartesi@aksam.com.tr

Okula yeni başlayan çocuklarda bazen endişeden baş ağrısı veya karın ağrısı gibi gerçek fiziksel semptomlar gerçekleşebilir. Güvende oldukları ve bunun bir süreç olduğunu anlatmak ve okula başlamadan onlara sizin okul yıllarınıza ait fotoğraflar göstermek onları rahatlatabilir. Ailece gideceği okulu önceden ziyaret etmeniz ve kendi su kaplarını, çantalarını seçmelerine izin vermeniz onlara okulda kendilerini iyi hissettirir. Kalem kutusuna aile fotoğrafınızı koymanız ona kendini güvende hissettirebilir. Öncelikle sakin, kendinden emin ve çocuklara karsı destekleyici olmakta yarar var. Destekleyici olmak okula gitmeyi çocuğun kararına bırakmak demek değildir.

Eğitim hayatı bir gerekliliktir ve her ne olursa olsun okula gideceğini çocuğa doğru bir dil ile anlatmanız gerekir. Kendi okul yıllarınıza ait hikâyeler ile çevresinde tanıdığı herkesin okula gittiğini bilmesi çocuğa kendini iyi hissettirir. Ailelerin bu süreçte gündelik hayat düzeni ile ilgili sınırlar koyması ve kuralları çocuklara anlatması çok önemlidir. Özellikle ilk haftalar hem uyku hem de beslenme ve ödev düzeninin aksamadan devam etmesi çocukta rutinin oluşmasında faydalı olur. Çocuklar kendi ihtiyaçlarını karşılayabildiklerinde kendilerini iyi hissederler ve okul ortamında anne baba olmadan da başarabileceği duygusunu yaşayarak okul hayatına hızlı alışabilirler.

Bu yüzden çocuklara kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, yeteneklerini geliştirebilecekleri alan evin içerisinde 0-6 yaş aralığında mutlaka sağlanmalıdır. Kendi ihtiyaçlarını karşılayan çocuk, tek başına kalsa bile başarabildiğini bilir ve bu özgüven gelişimlerini destekler