Günümüzün kopuk ilişkileri

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Klasik kompozisyon anlayışının dışına taşan, özgün monokrom tekniği ve ikinci renk ilavesiyle farklı bir tarz yakalayan Gamze Şiriner’le “Temas/Contact” sergisini konuştuk.

Kendinizden bahseder misiniz bize? Kimdir Gamze Şiriner?  

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunuyum. Uzun yıllar TRT’de Görsel Sanatlar Müdürlüğü’nde görev aldım. Bu süreçte üç boyutlu çalışmalar ilgimi çektiği için 6 yıl kadar seramik sanatına yöneldim ve karma sergilere katıldım. Zaman içinde, resmin kendimi ifade etmede bana daha yakın olduğunu hissettiğim için kendi atölyemi kurup resme yoğunlaştım. Yaşamımda kendimi hatırladığım yıllardan beri resim hep vardı. Bu içten gelen bir dürtü, davranış biçimi.

İstanbullu izleyiciyle Ankaralı izleyici arasında fark var mı? 

Ben sanatın mekanı olmadığını düşünüyorum ama yine de Ankaralılar her zamanki ciddiyetlerini sanata olan ilgilerinde de gösteriyorlar. Bu İstanbul’la ikinci buluşmam ve izleyici açısından arada belirgin bir yorum farkı görmüyorum.

“Temas / Contact” isimli serginizin mesajı nedir? 

Günümüz toplumunun kopuk ve bireyselleşmiş ilişkilerinden duyduğum rahatsızlık, Temas/Contact sergimin ana duygusunu oluştururken, eksik ve kesik figürlerle de izleyiciye görseli tamamlama şansını veriyor ve bir bütünlenme sağlanmasını amaçlıyorum.

Nasıl bir teknik kullanıyorsunuz? Bir sırrınız var mı? 

Çağdaş yoruma sahip resimlerimin çıkış noktası aslında bir 16. yüzyıl tekniği “Clair-Obscur.”. Yoğun bir deneysel çalışma sonucu, zamanla ben de kendime özgü bir tarz oluşturdum resimlerimde. Her sanatçının bir sırrı vardır, bırakalım bu sır olarak kalsın.

Bir sanatçı olarak en büyük hayaliniz nedir? 

Sanatın merkezi olan dünya şehirlerinde sergiler düzenlemek güzel olur.

Sergimde tanıştık

Türker Art son yıllarda dikkat çekici sergilere ev sahipliği yapıyor. Sizin yollarınız nasıl kesişti?

Galeri sahiplerinden Pınar Türker Uygun’la İstanbul’daki ilk sergimi ziyaretinde tanışmıştık. Resimlerimden çok etkilendi ve birlikte çalışma arzusunda olduğunu dile getirdi. Aramızdaki güzel iletişimin ürünü olarak iki sene sonra bu sergiyi gerçekleştirdik.