Biryudumkitap’ın hikâyesi dinleyelim mi?
Bir kahve sohbetinde ortaya çıktı Biryudumkitap. Fikrin kaynağında sevdiğim kitapları tanıtma, günlük okuma alışkanlığı kazandırma ve nihayetinde güne güzel bir günaydınla başlama gibi argümanlar vardı. İlk başladığında yalnızdım, o kadar hızlı büyüdü ki açıkçası biraz ürktüm. Şu zamanda hata yapmayı kimse affetmiyor, okurluğuna güvendiğim bir arkadaşımla yola devam ettik derken yayıncılar, yazarlar, sanatçılar, yurt içinden ve özellikle yurt dışından ödüller… Çok güzel gitti her şey. Samimiydik ve samimiyetin, başarımızın sebepleri arasında en mühimi olduğu kanaatindeyim. Yıllar sonra 10 bin kişilik bir okuma / kitap kulübü olmayı istemiştim. Bugün 265 bin üyesiyle Türkiye’nin en büyük edebiyat platformu olduk. Hedeflerimizin çok üstünde bir işe imza atılmış oldu, şimdi Biryudumkitap’ın istikbali daha parlak ve daha büyük işlere imza atmak için kollarını sıvadı bile.
Kitaplar nasıl seçiliyor?
Şu anda karar veren ve kitap seçen iki ayrı gönüllü hakem kurulumuz var. Kitaplar evvela baştan sona okunuyor, pasajlar seçiliyor ve kurula geliyor. Burada oybirliği gerekiyor. Hakemlerimizden onayı olanlar internet sitemizde ismiyle, cismiyle yer alıyor. Aramızda akademisyen, senarist, ağır ceza hakimi, yayınevi editörü, bir edebiyat dergisi gazisi, öğretmen, mimar… Epey çeşitli epey güzel insan var!
Bu zamana kadar neler olup bitti?
Başladığımızdan bugüne 260 binden fazla abonemiz ve 40’tan fazla yayıncıyla iş birliğimiz var. 2017’de Bir Kutu Kitap’ı başlattık, seçtiğimiz kitapları matbu olarak abonelik modeliyle okurlara ulaştırdık. Burada da 1000’den fazla okur her ay bizim seçtiğimiz kitapları okumak istedi. Buranın kazancı, Biryudumkitap’ın yaşaması için ve belirlediğimiz alanlarda sosyal fayda yaratmak için harcanıyor. Hem Biryudumkitap’ın sunucu masraflarını ödenebiliyor hem sokak hayvanları, çocuklar ve köy - taşra okulları mutlu ediliyor. Bugüne kadar yurt içinden pek çok ödül aldık, programa seçildik. Biryudumkitap’ı İtalya, Endonezya, Almanya ve en son ABD’de anlatma fırsatımız oldu.
Bir başkasının seçtiği kitapları insanlar neden satın alıyor?
Bunun için veriye dayalı, ciddi bir araştırma yapmadık henüz. Yorumlardan ve gelen e-postalardan anladığımız kadarıyla iki buçuk senelik Biryudumkitap girişiminin sağladığı güven sebeplerin başı çekebilir. Ne okuyacağını bilmeyen ve yeni kitaplar tanımalıyım diyen okurlar bize güveniyor. Aslına bakarsanız, pek çoğumuz açık açık böyle denmese de başkasının seçtiği kitapları satın alıyoruz. İncelemeler, internet siteleri, reklamlar, reklam olduğunu bilmediğimiz yazılar, arkadaş tavsiyeleri, dergiler…