ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr
Gülcülük tarımı, Isparta’da ve yörede oldukça tutuldu ve yaygınlaştı. Gül dikimi kasım ve aralık aylarında yapılıyor. Gül çiçeklerinin toplanmasına sabah saat 05:00’te başlanıyor, bu toplama işlemi saat 10:00’da sona eriyor. Gül çiçeklerinin, mutlaka henüz üzerinde sabah çiği bulunduğu ve henüz güneşin vurmadığı saatlerde toplanması gerekiyor. Ayrıca, gül çiçeklerinin günlük olarak toplanması da, kaliteli gülyağı elde edilmesi bakımından büyük önem taşıyor. Güller sapsız olarak düğümleriyle birlikte toplanıyor. Toplamada makas ve benzeri kesici aletler kullanılmıyor. Gülyağı, parfüm ve kozmetik sanayinin en önemli ve en pahalı ham maddeleri arasında yer alıyor. Bunların dışında gül konkreti ve gülsuyu üretimi de önemli bir gelir kaynağı. Bunların dışında Isparta, ciddi olarak elmacılık, kirazcılık, hayvancılık gibi sektörlerde de söz sahibidir.
GEZİ MEKANLARI
Isparta’nın çok önceleri ismi Baris’ti, Yunanlılar başına İS koydular “İsparita” oldu, sonra da İsparta olarak söylenmeye başlandı. Yunanca “İsporada” dağınık anlamındadır. Şehir o yıllarda, Mora’daki Isparta gibi yedi tepe üzerindeydi, yani dağınıktı. Daha sonra bu isim “Isparta” haline geldi. Tarih ve kültürel güzelliklere bezeli Isparta’da gezilecek pek çok yer bulunuyor. Bunların başında tarihi yapılar geliyor. Bu yapılardan, Mimar Sinan Camii, Kavaklı Camii, Kutlubey Ulu Camii, Hızır Bey Camii (Eğirdir), Eğirdir Kalesi, Kubad Abad Sarayı, Sığırlık Kalesi, Uluborlu Kalesi, Atabey Ertokuş Kervansarayı ve medresesi, Dündar Bey Medresesi, Yalvaç Devlethan Camii, Firdevs Bey Bedesteni, Aya Baniya (Aya Payana) Kilisesi, Ayastefanos Kilisesi Isparta bölgesindeki tarihi yapılardan önemli olanları.
Binlerce yıllık tarihi olan Isparta’da Antiocheia ve Adada Antik Kentleri Isparta’nın en çok ziyaret edilen antik kentleridir. Bunların dışında Limenia Antik Kenti, Yalvaç’a 25 km uzaklıkta Hoyran Gölü içerisinde bir adadır. Adada, Artemis adına inşa edilmiş bir tapınakla diğer yapı kalıntıları bulunuyor. Kentin tarihi hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz Isparta Müzesi, Uluborlu Müzesi, Yalvaç Müzesi’ni kentte gezebileceğiniz müzeler olarak sıralayabiliriz. Günümüzde önemli bir turizm hareketi olan St. Paul uzun mesafe yürüyüş yolu Antalya Perge’den başlayıp, Isparta’da, Yalvaç Pisidia Antiocheia Antik Kenti’nde son buluyor. Yaklaşık 450 km olan St. Paul Yolu, Türkiye’nin en uzun ikinci yürüyüş yolu olup, yolun 300. km’si Isparta sınırlarındadır. Kızıldağ Milli Parkı, Yazılı Kanyon, Eğirdir Gölü, Kovada Gölü, Karacaören Baraj Gölü, Gölcük Krater Gölü ve Milli Parkı, İnönü Mağarası, Kuz Mağarası, Zindan Mağarası, Pınargözü Mağarası, Isparta’da görmeniz gereken yerler listesine yazılabilecek doğal güzellikler arasındadır. Eğer kış sporlarından hoşlanıyorsanız Davraz Kayak Merkezi’nde kar keyfi de yaşayabilirsniz. Bu arada Isparta’nın birçok noktasında lavanta üretimi yapılıyor. Lavanta vadisi olan Keçiborlu bölgesinde lavanta bahçelerini ziyaret edebilirsiniz.