Gribe karşı doğal kürler

ARZU AKYOL
arzu.akyol@aksam.com.tr

Mevsim değişti, sıcaklıklar düştü. Hastalıkların sevdiği havalar başladı ama bu hastalıklardan korunmak mümkün. Ekranların sevilen programı ‘Dr. Feridun Kunak Show’da her sabah pek çok pratik ve faydalı bilgiyi izleyicisiyle paylaşan Dr. Feridun Kunak, sonbahar ve kış aylarında direncimizi nasıl koruyacağımızı 

anlattı ve evde hazırlayabileceğiniz doğal kür tarifleri verdi.

BUNLARI YAPIN HASTA OLMAYIN

TAZE SEBZE VE MEYVE TÜKETİN

Bu gruptaki gıdalar vücut için gereken kalsiyum, demir, magnezyum ve diğer bazı minerallerin, A, B, C, E folik asit gibi vitaminlerin kaynağıdır. Özellikle elma, armut, nar, turp, lahana, karnabahar. turunçgiller, yeşilbiber, maydanoz gibi besinleri tüketmek bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir. Kışın bağışıklık sistemimizi ayakta tutan D vitaminini gıdalarla karşılamamız gerekir. Bu nedenle süt ve süt ürünleri, balık, yumurta ve patates gibi gıdalar sofralarımızda bulunmalı.
BOL BOL SU İÇİN
Bol su tüketimi vücudumuzun ısı dengesi için önemli. Ayrıca suyla virüslerin ve toksinlerin atılımını sağlayabiliriz. Günde en az 8 bardak su tüketin.
UYKUNUZA DİKKAT EDİN
Uyurken binlerce hormon arı gibi çalışarak vücudumuzun bakım, onarım işlemlerini yapar. 8 saat uyku çok önemli.
DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN
Düzenli egzersiz yapan kişinin yaşam enerjisini yükseltir. Ayrıca vücudun kas gücünü artırır. Kan dolaşımı da hızlandığı için daha dirençli olmamızı sağlar.
KEFİR VE YOĞURT YİYİN 
Yoğurt ve kefirin içindeki faydalı bakteriler, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, hastalıklardan korur. 
ORTAMI HAVALANDIRIN 
Kapalı ortamda aynı havayı solumak virüslere yakalanma riskini arttırır. Ortamı mutlaka havalandırın.
ELLERİNİZİ SIK SIK YIKAYIN 
Ellerimizin temizliğine dikkat etmeliyiz. Ayrıca hapşırırken ağzımızı peçeteyle kapatıp peçeteyi atarak virüslerden korunmuş oluruz.
GRİP AŞISI YAPTIRIN
Bağışıklık sistemi zayıf olanların grip aşısı yaptırması gerekmektedir.
STRESTEN UZAK DURUN 
Stres vücut direncini azalttığı için stresten uzak durmak önemli.
ALKOL VE SİGARA KULLANMAYIN 
Alkol ve sigara da vücut drencimizi azaltır.Ayrıca sigara dumanındaki virüslü damlacıklar havada asılı kalarak hasta olmamıza sebep olabilir.
İSTİRAHAT EDİN 
Hastalıklarla mücadelede en önemli faktörlerden biri istirahat etmektir.
TELEFONLARI MİKROP YUVASI 
Sık kullandığımız bilgisayarlar, kumandalar ve cep telefonlarımızla temizliği çok önemli.
HAVLULARINIZI AYIRIN 
Herkesin ayrı havlu kullanması mikropların yayılımını önler. Havlularımızın kuru tutulmasına özen göstermeliyiz.

ANTİBİYOTİK ETKİLİ BİTKİLER
l Karabaş otu l Meyan kökü 
l Adaçayı l Arısütü, bal, polen (propolis) l Soğan l Sarımsak 
l Karaturp l Zencefil  
l Zerdeçal l Kimyon  
l Karabiber l Sumak

HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN EVDE HAZIRLAYABİLECEĞİNİZ DOĞAL KÜRLER
 

Soğuk Algınlığı-Grip Kürü / 1
MALZEMELER
l Yarım limon,
l 1 adet ayvanın kabuğu 
ve çekirdekleri,
l Rendelenmiş zencefil 
(ceviz büyüklüğünde),
l 1 litre su.
Yapılışı: Malzemeler 
5 dakika kaynatılır, 5 dakika demlenir, ardından süzülür.
Kullanımı: Sabah öğle akşam bir bardak içilir. Şeker hastası olmayanlar kürün içine bir tatlı kaşığı bal ilave edebilirler.

Soğuk Algınlığı-Grip Kürü / 2
MALZEMELER

l 4 bardak su,
l Yarım nar kabuğu, 
l 1 adet ayva çekirdeği,
l 1 adet ayva kabuğu,
l Yarım ayva (küp küp doğranmış),
l 1 limon kabuğu,
l 1 limon suyu,
l 2 çorba kaşığı nane(kuru veya yaş),
l 2 çorba kaşığı rendelenmiş taze zencefil,
l 5 adet karanfil.
Yapılışı
Malzemeler 15 dakika kaynatılır, 15 dakika demlenir, ardından süzülür.
Kullanımı: Sabah öğle akşam bir bardak içilir. Şeker hastası olmayanlar bir bardak karışıma bir tatlı kaşığı bal ilave edebilirler. Karışımın fazlası buzdolabının kapağında muhafaza edilebilir.

Soğuk algınlığı-Grip kürü / 3
Malzemeler

l 1 çorba kaşığı kuşburnu, l Yarım çay kaşığı 
karabiber, l Yarım limon kabuğu, l 1 çay kaşığı 
zencefil, l 1 adet çubuk tarçın, l 1 bardak su.
Yapılışı: Malzemeler 5 dakika kaynatılır,  5 dakika demlenir, ardından süzülür.
Kullanımı: Sabah, öğle, akşam içilir