Göztepe'nin kitabı yayımlandı

Bünyesinde barındırdığı pek çok özellik nedeniyle İstanbul'un özel semtleri arasında yer alan Göztepe'nin kitabı yayımlandı. K-İletişim Yayınları'ndan ''Ağaların, Paşaların, Efendilerin Diyarı Göztepe'' adıyla çıkan kitap, Gazeteci Kadir Toprakkaya tarafından yazıldı.

Akşam Cumartesi

"Ağaların, Paşaların, Efendilerin Diyarı Göztepe" adlı kitap, geçmiş yıllarda Prof. Dr. Bedi Şehsuvaroğlu ve Eğitimci-Yazar Celal Özcan tarafından yazılan iki Göztepe kitabından sonra Göztepe'yi anlatan üçüncü kitap oldu. Göztepe'de aralıksız olarak 70 yılı aşkın süredir aynı sokakta yaşayan Kadir Toprakkaya, kitap ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Göztepe'nin nasıl kurulduğunu, neden önemli ve değerli bir semt olduğunu anlatmaya çalıştım. Kitap, ev sahipliği yaptığı 120'den fazla Osmanlı paşası, bir o kadar Cumhuriyetimizin generalleri, başbakanları, bakanları, vekilleri, valilerinden izler taşımaktadır.

Ayrıca kitap, evini yangında kaybeden bir aileyi dönüşümlü olarak aylarca evlerinde misafir edip, evlerini yeniden yaptıran, evlenmesi geciken bir komşu kızının mutlu yuva kurmasını sağlayan, karısına kaba davranan bir başka komşusunu ikaz eden mahalle kültürünün en yüksek düzeyde yaşandığını gözler önüne sermektedir. Daha da önemlisi, dünyanın hiçbir yerinde olmayan, bir kuyumcu titizliği ile dantel dantel işlenmiş Göztepe köşklerinden bahsetmektedir. O köşklerden az sayıda kalanı bugünlere ulaşmıştır. Onlara rastladığınızda bu kitabı hatırlayacak, bir kez daha göz atma ihtiyacı hissedeceksiniz."

DÜYUN-U UMUMİYE İLE GÖZTEPE BAĞLANTISI

Kitabın en dikkat çekici özelliğinin Göztepe'nin Düyun-u Umumiye ile bağlantısı olduğuna ve bu konunun Türkiye'de ilk defa ortaya çıktığına vurgu yapan Toprakkaya, Göztepe'nin kurucusu kabul edilen Tütüncü Mehmet Efendi'nin Cibali'de bulunan tütün işleme fabrikasını Düyun-u Umumiye'ye vermek zorunda bırakıldığını buna karşılık kendisine Göztepe semtinin verildiğini anlatıyor.

NADİR AĞA, RİDVAN PAŞA VE MEHMET EFENDİ

Kitabın kapağına Göztepe'nin tarihinde yer eden üç önemli ismin fotoğrafları taşınmış. Bu isimlerden biri milyonlarca kölenin içinden hatırı sayılır kişi niteliğine ulaşan adı gibi nadir insanlardan sadece biri olan Nadir Ağa. Bir diğeri İstanbul'un en uzun süre görev yapan belediye başkanlarından biri olup Göztepe'de uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Rıdvan Paşa ve sonuncusu da 17 yaşında Erzincan'ın Kemah ilçesinden kardeşi ile İstanbul'a gelip Göztepe'yi kuran Mehmet Efendi. Kitapta bu isimlerin portrelerine de yer verilmiş.

ERENKÖY KIZ LİSESİ YANGINI

Kitabın içeriğinde Erenköy Kız Lisesi olarak kullanılan Ridvan Paşa Köşkü ve geçirdiği büyük yangından da söz ediliyor. Kayıtlarda elektrik kontağından çıktığı şekliyle yer alan yangının asıl çıkış nedeni ile çok farklı. Dört ay önce baştan aşağı boyanan köşk, bu sırada kullanılan "Terebentin" adlı yanıcı madde sebebiyle birkaç saat içinde kül yığınına dönüşüyor. Kitapta bu olaya ilişkin ayrıntılar tanıklara dayanılarak anlatılıyor.