Gözlükleriniz de yalan söylemez

Güneş gözlükleri artık ihtiyaç olmasının yanı sıra güçlü bir aksesuara da dönüştü. ''İnsanlar tercih ettikleri gözlükle bir kimliğe bürünüyor. Kişiye statü katan aksesuarlardan biri haline geliyor. Ben insanların taktıkları gözlüklerden sosyal durumunu tahmin edebilirim.'' diyen optisyen Fahrettin Keleş, sorularımızı yanıtladı.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Yaz mevsiminin gelmesi ve güneşin kendini göstermesiyle güneş gözlüğü kullanımı artmaya başladı. Sadece güneşten korunmak için değil bir süs aksesuarı olarak da son yıllarda gözlükler tercih edilmeye başladı. Doğru güneş gözlüğü seçimi göz sağlığı için oldukça önemli. İşportacılarda satılan gözlüklerden uzak durmak gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Papary Sunglasses Ceo'su optisyen Fahrettin Keleş ile bu yılın modasını, çocuklarda kullanımını, doğru gözlük seçimini ve daha birçok konuyu konuştuk.

HER MEVSİM KULLANILIR

"Küresel ısınma, iklim değişikliği diye bir gerçek var. Güneşin cilde ve göze verdiği zarar arttı. Göz sağlığı için güneş gözlüğü kullanımı önemli. Kullanılmadığında belli hastalıkları tetikleyebilir. Sadece yazın değil kışın kar yağdığında da kullanılmalı. Kardan yansıyan ışıklar güneşten daha zarar verir. UV ışınlarına fazla maruz kaldığınızda göz merceği matlaşır ve görme yetiniz azalarak bulanık görmeye başlarsınız. Mevsim farketmeksizin kullanım öneriyoruz. Belki camın renginde değişiklik olabilir. Çok araba kullanan ya da deniz tatiline gidecek olanlara da polerize cam öneriyorum. Yansımayı kesmesi için. Tabii bunu herkese önermiyoruz." diyerek sözlerine başlayan Keleş, gözlük seçiminde dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Yanlış gözlük kullanımlarının belli hastalıklara neden olabileceğine değinen Keleş, "İşportadan gözlük alınmamalı. Genelde fiyatı uygun olan gözlükler tercih ediliyor. Bazı kıyafet mağaza zincirleri gözlükler satıyor. Çoğu Çin'de yapılıyor. Kendi markasını bastıyor sadece. Buna da dikkat edilmeli. Bazı büyük markalar daha sağlıklı üreticilerden lisanslı ürünler alıyor. Gözlük camı UV ışınlarını yüzde yüz kesmeli. Çoğu gözlükte asetat hammaddesi kullanılıyor. Bunlar pamuktan imal ediliyor, plastik değil. Makula Dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı), katarakt, pterjium gibi hastalıkların ana nedenlerinden biri yanlış gözlük seçimi. Göz anlık tepki vermez. 40 yaşından sonra başlar sıkıntılar. Özelikle son on yıldır bu hastalıların oranında ciddi artış var. Bunu göz hastanelerinin sayısındaki artıştan da anlayabilirsiniz." şeklinde konuşuyor.

TEKNOLOJİ OLUMSUZ ETKİ OLUŞTURUYOR

Teknolojik gelişmelerin de göz sağlığını etkilediğini bundan dolayı özellikle optik gözlüklerin oranın iki katına çıkacağı konusunda öngörüde bulunan Keleş şunları aktardı: "Bugün teknoloji ile iç içe olduğumuz için en çok yorulan organ gözümüz. Dünya Sağlık Örgütü'nün de bir tespiti var. Dünyada sekiz milyar insandan bir buçuk, iki milyarı gözlük takıyor. 2050'ye kadar bir bu kadar kişi daha gözlük kullanacak. Bu da gözlük sektöründe büyük değişimlere neden olacak. Bir de teknoloji ile gözlük sektöründe şöyle değişimler bekleniyor. Artık kulaklık kullanmadan insanlar gözlüklerinden müzik dinleyecek, telefon ile konuşacak. Bunlar kısa zamanda olacak. Bunlar geliştikçe daha aktif gözlük kullanılacak. Türkiye şu anda bu alanda ilgi odağı. Çünkü bizde gözlük kullanım oranı yüzde 12-15. O yüzden zincir mağazalarının gözü Türkiye'de. Optik anlamda da çok fazla açık var. Bunlardan dolayı da ünlü cam firmaları Türkiye'ye fabrika açmaya başladı."

STATÜNÜZÜ DEĞİŞTİRİYOR

Güneş gözlüğü seçiminin insanın statüsünü belirlediğini ve bu nedenle belli bir kesimin farklı dizaynlara yöneldiğini belirten Keleş sözlerini şöyle sürdürdü: "Gözlük bundan 5-10 yıl sonra çok daha önemli bir aksesuar olacak. İnsanlar gözlükle bir kimliğe bürünüyor. Kişiye statü katan aksesuarlardan olacak. Ben insanların taktıkları gözlüklerden sosyal durumunu, yaşantısını tahmin edebilirim. İnsanları belli kombinlerle farklı bir noktaya koyuyor. Bugün gençler optik gözlükleri bile severek takıyor. Önceden tek düze dizaynlar vardı sonra tasarımların sayısı arttı. 'Yuvarlak yüze kare, kare yüze yuvarlak gözlük takılır.' düşüncesi bugün geçerli değil. Her gözlük her yüze yakışmaz. Burada kişi tercihi çok önemli. O yüzden böyle kalıplar doğru değil. Bir de eskiden daha az model vardı. Şimdi farklı tasarımlar var. Artık insanlar farklı dizaynlar arıyor. Bilinen markalar dışında butiklere yöneliyor." diyor.

BU YAZ GÖZLER YEŞİLLENECEK

Her yaz farklı bir model ve renk güneş gözlüklerinde de ön plana çıkıyor. Bu senenin modası nedir diye Keleş'e sorduk. "Aslında gözlük modası da kıyafet modası gibi. Hammaddedeki rengin farklılaşması önümüzdeki 3 sene içinde hangi rengin moda olacağını gösteriyor. Tekstilde modayı iplikçiler belirliyor. Bunu da hangi iplik fazla ise ona göre karar veriyor. Ve o renk moda oluyor. Gözlükte de aynı şey geçerli. Kendi sanat danışmanımızla sürekli fikir alışverişinde bulunuruz. Onlar dünyadaki modaya hâkim. Ve genelde markaların modeller birbirine benzer çünkü aynı yerden besleniyor. Ancak yine de markaların kendilerine özgü kimlikleri var. Bunu modellerde görüyoruz. Sonuçta gözlük bir cam ve çerçeveden oluşuyor. Bu yılın modasında ise farklı alanlarda olduğu gibi geriye dönüş var. Vintage gözlükler 1950'ler, 60'lar moda. Tabii bunlar daha modern ve çağa uygun şekilde tasarlanıyor. Bu senenin rengi yeşil. Ördek yeşili, koyu yeşil... Duman grileri de var. Beyaz renk kombinasyonlarda kullanılıyor. Bu sene yine renkli gözlük camları da tercih ediliyor. Soft mavi, yeşil, turuncu renkli camlar."

ÇOCUKLARDA DA KULLANMAK GEREKİR

Çocuklarda da güneş gözlüğü kullanımının önemini dile getiren Keleş şunları söyledi: "Çocuklarda göz gelişimi altı yaşına kadar devam ediyor. Bu gelişim sürecinde gözdeki mercek daha hassas oluyor. Ama tabiki bir iki yaşındaki çocuğa gözlük takmak zor. Bu nedenle 3 yaşından sonra takılsa güzel olur. Tabii kaliteli ve uygun bir gözlük tercih edilmeli. Onların cildi nasıl bizden daha hassas ise gözleri de aynı şekilde daha hassas. O yüzden güneş gözlüğü seçiminde dikkat edilmeli. UV ışınlarını kesen bilindik markalardan alınmalı. Çocuklarda polarize camları önermiyorum."