Göz sağlığı için 10 pratik bilgi

Göz sağlığı bütün hayat kalitesini etkileyecek kadar önemlidir. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tuğrul Altan dünyaya daha güzel gözlerle bakmanın püf noktalarını anlattı.

1- “Ben uzağı da, yakını da iyi görüyorum’’ diyerek muayeneden kaçmayın. Düşük dereceli kırma kusurları belirgin görme azlığı yapmasa da gözde çabuk yorulmaya neden olur. 

2- Gözlerinizi yoğun ışıktan koruyun. Mutlaka uygun güneş gözlükleriyle aşırı UV ve kızılötesi ışınlardan korunun.

3- Ailesinde göz tansiyonu veya sarı nokta hastalığı olanlar 40 yaşından sonra yıllık düzenli kontrole gitmeli. 

4- “Aman da ne güzel iri iri gözleri var şu bebeğin” derken dikkatli olun. Yenidoğan ve bebeklik döneminde normalden büyük gözler doğumsal göz tansiyonu yüksekliğinin belirtisi olabilir. 

5- Ne kadar erken yaşta muayene olursanız, o kadar iyi. Göz bozuklukları erken çocukluk döneminde saptanıp düzeltilirse ileride kalıcı görme bozukluğu olma olasılığı azalır. 7 yaşından sonra çok geç kalınmış olabilir.

6- Uzun süre yakına odaklanmanın miyopi riskini artırdığını unutmayın. 

7- Yakın gözlüğü kullanın. Unutmayın yaşlanmadınız, sadece biraz daha olgunlaştınız. 

8- Gözünüz narindir, gereksiz risk almayın, önlem alın! Kendinizi ve çocuklarınızı yaralanmalara karşı koruyun. İşte, evde, okulda veya eğlenceli bir aktivitede; önce gözleriniz.

9- Gözlerinizi kurutmayın. Kuru göz artık yalnızca orta yaşlı insanların şikâyeti değil. Klimalar ve aşırı bilgisayar kullanımı gençlerde de göz kuruluğuna neden olabiliyor.

10- Her katarakt hemen ameliyat gerektirmez ama kataraktın yaşam kalitesini azalttığı, kaza risklerini ve depresyona eğilimi artırdığı bir gerçek. Gerektiğinde ameliyattan kaçmayın. Katarakt ameliyatı yaşlılık döneminizin en iyi yatırımı olabilir.