MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr
Görme engellilerin yaşamlarını iyileştirmek için teknolojiler geliştirmeyi hedefleyen Türkiye merkezli teknoloji şirketi olan WeWALK, Akıllı Baston'un en yeni versiyonunu tanıttı. 'Birlikte Yürüyoruz' mottosu ile yola çıkan WeWALK; Microsoft, Imperial College, London, İngiltere, Amerika, Almanya, Avustralya gibi ülkelerdeki önde gelen görme engelli dernekleri ile Ar-Ge iş birlikleri sayesinde geliştirdiği en yeni teknolojilerle 59 ülkede binlerce görme engellinin hayatını değiştirmeye devam ediyor. En son teknoloji ve yapay zekâ ile donatılmış WeWALK'un en son sürümü Akıllı Baston 2, dünya çapında önde gelen görme engelli kuruluşlardan ve binlerce kullanıcıdan gelen içgörülere ve geri bildirimlere dayanarak yeniden tasarlandı. Akıllı Baston'un yeni versiyonuna özel eklenen mikrofon, hoparlör ve yapay zeka desteğiyle geliştirilen sesli asistan sayesinde, görme engelliler artık bastonları ile konuşabilecekler. Bu sayede tüm yolculuklarında kendilerine eşlik eden bastonları artık akıllı bir yol arkadaşına dönüşecek. Böylece diledikleri soruyu sorup anında cevap alabilecekler.
"Dünyada 250 milyondan fazla görme engelli bulunuyor. Ve birçoğu hala sadece düz bir sopadan ibaret olan beyaz baston kullanıyor. WeWALK; beyaz bastonu modern teknolojiyle donatarak, görme engelli insanlara daha güvenli ve bağımsız hareket deneyimi sunuyor." diyen WeWalk Kurucu Paydaşı Kürşat Ceylan sorularımızı cevapladı.
SİHİRLİ BİR DEĞNEK GİBİ
Önce size tanıyalım?
Doğuştan görme engelliyim. İlkokulu yatılı körler okulunda okudum. Ardından lise ve sonrasında Boğaziçi Üniversitesi'nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü'nü bitirdim. Bir dönem Amerika'da psikoloji eğitimi aldım. Üniversite yıllarında dünyanın köklü sorunlarına teknoloji ile çözümler geliştirecek gençler yetiştirmeyi hedefleyen YGA sosyal inovasyon programına kabul edildim. Mezuniyetim sonrası engelli çözümleri ve teknoloji alanlarına odaklandım. Bu alanlardaki çalışmalarla Birleşmiş Milletler dahil pek çok platformda ülkemizi temsil ettim. Şu an WeWALK'ın kurucu-ortağı olarak, WeWALK'ın uluslararası büyümesine hizmet ediyorum.
WeWALK şirketi ne zaman kuruldu?
WeWALK 2019 yılında ülkemizde kurulan bir teknoloji girişimi. Bugün İstanbul, Londra ve New York'taki ofislerimizde görme engelliler başta olmak üzere engellilerin sosyal hayata tam ve eşit katılımı için teknolojiler, çözümler geliştiriyoruz.
Bugünlerde WeWALK'ın Akıllı Baston 2'yi piyasaya sürüyorsunuz. Bu nasıl bir baston?
Görmediğinizi hayal edin, Akıllı baston-2 önünüzdeki engelleri algılayıp uyarıyor, gitmek istediğiniz yere kadar yönlendirme yapıyor, toplu taşıma bilgilerini sağlıyor, hatta yolda yürürken etrafınızdaki mağazalar, kafeler, restoranlar hakkında bilgi verebiliyor. İşin en güzel yanı; bütün bu özelliklerden sadece bastonunuzla karşılıklı konuşarak yararlanabiliyorsunuz. "Beni eve götür", "En yakınımdaki otobüs durağı nerede", "Etrafımda neler var"... gibi istediğiniz soruyu sorabilirsiniz. Bunlar benim için teknolojik bir cihazın özelliklerinin çok ötesinde bir anlama sahip. Her biri sosyal hayatın kapılarını açan birer anahtar. Çünkü bazen bir yolda yürüyorsunuz ve etrafınızda neler var hiçbir fikriniz olmayabiliyor. Ya da otobüs durağında beklerken hangi otobüs ne zaman gelecek bilmiyorsunuz. Ve artık işte o anlarda hep Akıllı Baston-2 var. Tıpkı sihirli bir değnek gibi, tüm yolculuğunuz boyunca size eşlik ediyor.
Bu bastonlarla dünyada kaç görme engelliye ulaşıyorsunuz?
Geliştirdiğimiz teknolojiler, çözümler bugün Avustralya'dan Kanada'ya, Arap Emirlikleri'nden Brezilya'ya kadar dünyanın dört bir yanında on binlerce görme engellinin hayatını değiştiriyor. Global olarak bir dönüşüme öncülük ediyoruz. Bu yönüyle WeWALK bir teknolojinin çok ötesinde görme engellilerin sosyal hayata aktif katılımı için oluşmuş bir tür sosyal hareket.
KRALİYET ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ
Bu projenizle çok kıymetli bir ödüle de layık görüldünüz. Neler söylemek istersiniz?
Doğrudan kurucu ekibinde engellilerin bulunduğu bir girişim WeWALK İngiltere Kraliyet İnovasyon Ödülüne layık görüldü. Windsor Kalesi'nde İngiltere Kralı'ndan ödülümüzü alacağız. Türkiye'den çıkan bir teknoloji girişimi olarak tüm dünyada ülkemizi temsil etmenin mutluluğu tarif edilmez.
Aynı zamanda bir ilham kaynağısınız. Neler söylemek istersiniz?
Bu yolculukta olmanın bizi en çok heyecanlandıran yanı; geliştirdiğimiz teknolojilerin yanı sıra, toplumda bir bakış açısı değişikliğine de hizmet ediyor olmamız. Teknoloji tüketen değil, üreten, vicdanlı teknolojilerin merkezi olmuş bir Türkiye hayalimiz var. İnsanlığı ve insanlık değerlerimizi yükseltecek olan projeler bunlar. WeWALK Akıllı Baston bunun bir örneği ve WeWALK'ın kitaplarda yer aldığını, ortaokuldan başlayarak öğrencilerin derslerde konuştuğunu duyuyoruz. Bir öğrenciye, bir kişiye bile bu yönümüzle ilham oluyorsak ne mutlu bize.
Eklemek istedikleriniz var mı?
Bu teknolojiye Avustralya, Almanya gibi ülkelerde görme engelliler devlet destekleriyle ücretsiz olarak erişebiliyorlar. Engellilerin eğitim, iş ve sosyal hayata aktif katılımını sağlamak tüm toplum yapısını olumlu yönde etkiliyor. Bu nedenle ülkemizde de engellilerin hayatını kolaylaştıracak yardımcı teknolojilere, engellilerin devlet desteğiyle erişimini sağlamak gerekli. Biz Türkiye'den çıkan bir teknoloji şirketi olarak ülkemizdeki görme engelli öğrenciler ve gaziler başta olmak üzere, tüm görme engellilere ulaştırılması için çalışmaları sürdürüyoruz.
GÖRSEL DESTEK SUNACAK DANIŞ PROJESİ YOLDA
Bundan sonraki projeniz nedir?
Akıllı Baston'un ardından yeni çözümümüz Danış olacak. Akıllı Baston bağımsız harekete katkı sağlarken; Danış markette, kıyafetlerimizi seçerken, havaalanında uçağımızı bulurken, kısaca görsel bilgiye ihtiyaç duyulan her an görme engelli kişinin telefonun kamerası aracılığıyla uzmanlarımızdan anlık destek alabildikleri bir hizmet. Hatta, LC Waikiki, TAV havalimanları gibi markalarla bu çözüm için iş birlikleri yaptık bile. Görme Engelliler WeWALK uygulamasını indirerek ücretsiz olarak bu hizmetten yararlanmaya başlayabilirler. Ancak, hizmetin yaygınlaşması için çok daha fazla marka ile iş birliğine açığız.
Farklı engeli olan insanlarımız için de projeleriniz var mi?
Tabii... Ekip olarak sahip olduğumuz teknoloji geliştirme, uluslararası iş birlikleri oluşturma gibi yetkinliklerimiz engellilik alanındaki derin tecrübeyle birleşince farklı ihtiyaç sahibi gruplar için teknolojiler geliştirebiliriz. Bu kapsamda yenilikçi teknolojiler için dünyanın önde gelen teknik üniversitelerinden İmperial College ile bir arge işbirliğimiz bulunuyor.