emin.demirezen@aksam.com.tr
Gönül Dağı, Zahidem ve Ah Yalan Dünya gibi birçok önemli eserin sahibi Neşet Ertaş’ın memleketi Kırşehir, son yıllarda yerli turistlerin oldukça ilgisini çekmeye başladı. Ahilik teşkilatının da çıkış yeri olan Kırşehir, bozkırın sapsarı renkleri, dağları ve eşsiz değerleriyle sizleri bekliyor. Cacabey Camii’sinden tutun da Ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ın kabrine kadar hatta Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli seslerinden Neşet Ertaş’ın memleketine gelin şöyle bir göz atalım. İşte size Kırşehir rehberi… Kırşehir coğrafi özellikleri değerlendirildiğinde, şehir Türkiye’nin coğrafi alan olarak en büyük 57. ili. Deniz yüzeyinden yüksekliğiyse 985 metre. İl topraklarının yüzde 17’si dağlar, yüzde 65’i yaylalar ve yüzde 18’i ovalardan meydana geliyor. Bu yüzden, buraya bir anlamda “Yaylalar Şehri” de denilmekte. Şehrin ekonomik faaliyetlerinin temelinde elbette bozkırın olmazsa olmazı tarım yer alıyor. Sanayi çok fazla öne çıkmasa da şehrin en önemli ekonomik yeri ise Ankara-Kayseri yol üzerinde bulunan Petlas lastiklerinin üretildiği bir fabrika yer alıyor. Bu da şehrin kalkınmasında önemli bir faktör! Yani bozkırın ortasında hem tarım yapılıyor hem de Türkiye’nin birçok yerine lastik araçları üretiliyor. Bu sayede yüzlerce kişi ekmek parası kazanıyor. Bunların dışında halı ve kilim dokumacılığı da pek bir öneme sahip. Bir zamanlar yoğun olarak yapılan “Bakırcılık” ise, günümüzde pek kalmamış. Ahi Evran Üniversitesi ise şehrin en büyük değerlerinden… Yani hem okuyan hem de yaşayan bir şehir artık Kırşehir.
KIRŞEHİR MÜZESİ
Kırşehir Müzesi 1996 Kırşehir Kültür Merkezinde açılmış. Müzede 3 bin 300’den fazla eser bulunuyor. Bunların sadece bir kısmı ziyaretçilere sergileniyor. Aynı zamanda Müze Arkeoloji ve Etnografya bölümü olarak ikiye ayrılıyor. Bu bölümlerde de oldukça etkileyici eserler mevcut. Neler mi var? Arkeoloji Bölümü’nde; Asur Ticaret Kolonileri döneminden, Osmanlı dönemine kadar olan süreçte, bölgede egemenlik kuran uygarlıklara ait buluntular. Etnografya Bölümü’ndeyse; yörede etkin olarak yaşanan ve ilk kez ortaya çıkan Ahilik ve Ahi Evran kültürü tanıtılıyor. Sergilenen objeler arasında: Ahi Evran tarafından kullanıldığı söylenen başlık, ahilik sancağı ve ahilik ile ilgili diğer özel objeler bulunuyor.
AHİ EVRAN CAMİİ
1482 yılında yapılan Ahi Evran Camii şehrin hemen merkezinde yer alır. İçinde aynı zamanda camiiyle birlikte Ahi Evran’ın türbesi, zaviye ve tekke olarak kullanılan mekânlar da var. Caminin mimarisi de oldukça etkileyici bir görünüme sahip. 1972 yılında, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılarak, hizmete açılan bu kutsal mekân Kırşehir’in ahilik başkenti olarak da anılmasında etkili Ahi Evran’ın kabri de bulunuyor.
CACABEY CAMİİ
İl merkezinde yer alan bu camii şehrin en büyük ve tarihi camilerinin başında yer alır. İlk yapıldığında medrese olarak inşa edilen yer, daha sonra camiye çevrilmiştir. 1271-1272 yılları arasında, Selçuklular döneminde, Kırşehir Emiri Nurettin Cacabey tarafından yaptırılan camii o dönemlerin aynı zamanda bir rasathanesi olarak kabul edilirmiş. Günümüzde camii olarak kullanılan bu medresenin: dış köşelerindeki sütunlar, uzay araçlarına benzetilmekte hatta bunlara dikkatli bakıldığında, gökyüzüne ateşlenmiş roket figürleri şeklinde bile algılanmakta… Camii içindeki sütunlarsa gezegenlerin sayısını gösteriyor. Yani anlaşılan bozkırın ortasında hem doğayla iç içe olup hem de bilimle bir araya gelebilmeniz mümkün. Yapacağınız tek şey Kırşehir’e giderken iyi araştırma yapmanız. Bilgi sahibi olun ki gittiğiniz yerlerin ne kadar önemli yerler olduğunu kavrayabilin…
KIRŞEHİR'DE NE YENİR?
Kırşehir yöresinde, elbette ilk yiyeceğinin şeylerden biri keşkek olmalı. Bir de, bu şehrin pekmezi oldukça meşhur. Hatta yerel lisanda, halk birbirine “pekmez akıllım” diye hitap eder. Aynı zamanda tandırda çömlek ve çömlekte kuru fasulye Kırşehir’in olmazsa olmazlarından… Peki, sadece bu kadar mı? Elbette hayır. Bir de en önemli lezzeti; cevizi. Yani bu güzel yemekleri yerken ara öğün olarak da ceplerinize şehri dolaşırken birkaç ceviz alarak gezebilir, karnınızı tok tutabilirsiniz.