Gezgin Halil Kaptan: Her farklı ülkede yeniden doğuyorum

18 yaşında dünya turuna çıkan Halil Kaptan, gezdiği her ülkede yeniden doğmuş gibi hissettiğini söylüyor: ''Sanırım seyahat etmek için doğmuşum. Yeni insanlar ve yeni kültürler tanımayı çok seviyorum. Seyahat ederken tanıştığım ve sonra ayrılırken ağladığım bir sürü arkadaşım var. Sanki diğer parçamı ayrıldığım ülkede bırakıyormuşum gibi hissediyorum.''

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Bu hafta sizi gezgin Halil Kaptan ile tanıştırayım. Kendisi 18 yaşında ve şu an dünya turunda. Gençliğinin de cesaretiyle dünyayı karış karış geziyor. Bir gün o kıtada diğer gün farklı bir coğrafyada. Sosyal medyadaki paylaşımlarını gördüm ve kendisine ulaştım. Birkaç soru sordum, kendini şöyle tanıttı: "Çocukluğum Adana'da geçti. 15 yaşımda tek başıma İstanbul'a taşındım ve burada yaşamaya başladım. İstanbul'da kaldığım zamanlarda fırında çalışıyordum. Beş ay para biriktirdikten sonra her şeyi geride bırakıp Türkiye turuna çıktım. Türkiye turunda sokaklarda kalarak bileklik satıyordum. 18 yaşıma kadar bu şekilde gezdim. Bu süre zarfında ise para biriktiriyordum. 18 yaşıma geldiğimde dünya turuna çıktım. Ailem Adana'da yaşıyor. Lise mezunuyum."

GÜRCİSTAN GİTTİĞİM İLK ÜLKE OLDU

Dünya turuna çıkmak, dünyayı gezmek çocukluğundan beri en çok istediği şeymiş Halil'in. Bunun için reşit olmayı beklemiş sadece: "En kolayından başlamayı tercih ettim ve Türkiye turuna çıktım. Amacım hem para biriktirmek, hem de gerçekten 'Bu seyahati istiyor muyum?' sorusuna cevap bulmaktı. Sonrasında çok istediğimi fark ettim ve dünya turuna çıktım. İlk ülkem Gürcistan oldu, çünkü en kolayı ve bize en yakın ülkeydi. Gürcistan seyahatim bittikten sonra Türkiye'ye geldim ve dünya seyahatini gerçekten istediğime karar verdim. Sonra Balkanlar turuna çıktım. Bu şekilde seyahatlerim devam etti."

SEYAHATİM 70 DOLARLA BAŞLADI

Dünya turunun ilk durağında cebinde sadece 70 doları olduğunu söyleyen Halil'in hedefi zaten buymuş. Hem seyahat etmek hem de para kazanmak... "Balkanlar ve Azerbaycan'da tamamen yerel insanların evinde kalıp, çadır kurarak ve bileklik satarak gezdim. Cebimde çok az bir bütçe vardı. Şimdi ise sosyal medyada içerik üreterek geziyorum. Çok az getirisi oluyor ama bana yetiyor." diyen Halil, Türkiye'de 40 şehri gezmiş bugüne kadar. Dünyada ise 8 ülkede bulunmuş ve seyahati devam ediyor. Ben bu haberi yazarken Kamboçya'da idi, şimdi nerede bilinmez. Halil'den ilginç bir anısını anlatmasını istediğimde şunu söyledi: "Karadağ'ın Budva şehrinde tuvalete girmek istemiştim ama ücretliydi. Cebimde sadece 20 cent vardı ama giriş ücreti 40 cent'ti. Bir şekilde görevliyi ikna edip girdim. Çantamı köşeye bırakayım derken görevlinin tüm tuvaletlere girdiğini fark ettim. O çıktıktan sonra ardından girdim ve kendisinin tüm tuvalet kâğıtlarını aldığını fark ettim. Bunu neden yaptığını sorduğumda da parayı eksik verdiğim için yaptığını söyledi. O gün hayatımın en ilginç günlerinden biriydi."

YENİ KÜLTÜRLER BENİ ÇOK HEYECANLANDIRIYOR

Birkaç gün önce Sri Lanka'da şimdilerde ise Kamboçya'da olan Halil'in yeni rotası Vietnam ve Güney Kore imiş. Böyle devam ederek Asya'daki tüm ülkeleri gezmek istediğini söyleyen Halil, "Gezmek, seyahat etmek, yeni yerler keşfetmek benim için bir tutku. Yeni bir ülkeye gitmek tamamen yeniden doğmuşum gibi hissettiriyor ve aşırı derecede heyecanlanıyorum. Seyahat etmek için doğduğumu hissediyorum ve bu duyguyu çok seviyorum. Seyahatte yeni insanlar ve yeni kültürler tanımayı çok seviyorum. Yeni mutfaklar denemek beni her zaman heyecanlandırıyor. Seyahat ederken tanıştığım ve sonra ayrılırken ağladığım bir sürü arkadaşım var. Sanki diğer parçamı ayrıldığım ülkede bırakıyormuşum gibi hissediyorum. En yakın arkadaşlarımla zaten seyahatte tanıştım. Hâlâ konuştuğum bir sürü arkadaşlarım var."

BÜTÇE YOLDA DA TOPLANIR

"Sanırım birkaç yıl Türkiye'ye dönmemek üzere seyahat edeceğim. Ardından bir ülkeye yerleşip üniversite okumak istiyorum. Ama o süre zarfında da seyahat edeceğim tabii ki." diyen Halil, akranlarına ise şu mesajı gönderiyor: "Tek söylemek istediğim şey gençlik enerjilerini seyahat ederek harcasınlar. Seyahat etmek insanı çok geliştiriyor. Bütçe sorunu yaşıyorlarsa da yolda para kazanabilirler. Mesela bileklik satabilirler, enstrüman çalabilirler veya online işlerde çalışabilirler. Seyahat etmek istedikten sonra yol onlara bir şekilde yardımcı olacaktır.