GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com
Türk şiirinin zirve isimlerinden Sezai Karakoç'un Monna Rosa'sıyla duymuştur ismini bir çoğumuz Geyve'nin. Bir de ayvasını biliriz en çok. Sakarya'nın bu güzel ve verimli toprağında son yıllarda kadın emeği daha görünür hale geldi.
Anadolu'nun hangi şehrine, ilçesine gitseniz üreten kadınların nasıl arı gibi çalıştığına şahit olursunuz. Geyve'de de bu böyle. Ama buradaki kadınların en büyük şansı Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya. Türkiye'de nüfusuna göre en çok kadın çalıştıran Geyve Belediyesi personel sayısına göre de en çok kadın çalıştıran yerel yönetim. "Yaptığımız çalışmalarla yerel kalkınma ödülleri alıyoruz ve bunlar hep kadın arkadaşlarımız sayesinde." diyor Murat başkan. Bugün itibariyle Geyva Mola adıyla hizmete girecek bir tesisin temelini atacaklarını anlatıyor heyecanla. Sakarya Üniversitesi ile birlikte çalışarak Geyva markasını oluşturduklarını anlatan Kaya, 14 vilayeti birbirine bağlayan ana yol üzerinde açılacak tesiste üretim aşamalarının da show roomlarda uygulamalı olarak gösterileceğini anlatıyor.
KADIN KOOPERATİFLERİNİN BAŞKENTİ
İpekyolu Mutfağı adının da verileceği bu alanla ilgili şu bilgileri veriyor Başkan Kaya,
"Tesisin bulunacağı noktadan günde yaklaşık 26 bin araç geçiyor tek yönde. Bu bölgede Orman bakanımızın desteği ile 33 bin metrekare bir alan aldık. 1000 metrekare yapı inşa ediyoruz. Orayı bir gastronomi eğitim merkezi gibi de kullanacağız. Geyva Mola tesisinde İpekyolu Kültüründe yapılan tüm yemeklerin de sergilendiği bir alan oluşturacağız. Bu tesiste 80 tane hanım kardeşimize iş vermeyi planlıyoruz. Organizasyonumuz hazır. Kazmalar 31 Aralık akşamı vurulacak. Cumhurbaşkanımıza yakışan Türkiye Yüzyılı'nın ilk kadın istihdam projesini başlatıyoruz." Geyva tesisinde ilçede Ayva Çiçeği Kadın Kooperatifinde üretilen yöresel ürünlerin yanında Türkiye'nin 81 ilindeki kadın kooperatiflerinden getirilecek doğal, katkısız ürünler de 'Türkiye'de kadın kooperatiflerinin başkenti Geyve' sloganıyla tüketiciye ulaştırılacak.
İlçede kadınların yönettiği, kadınların çalıştığı ve kazandığı projeler hayata geçirilirken sürdürülebilirlik ve sıfır atık anlayışı da büyük bir titizlikle uygulanıyor. Geyve Belediyesi tarafından hayata geçirilen Yöresel Ürünler Üretim Merkezi'nde yoğun olarak işlenen ürün ayva. Zira ilçede 80 bin ton ayva üretiliyor. Sabunundan, kolonyasına, sirkesi ve ekşisine kadar pek çok şey üretiliyor bu merkezde ayvadan. Ancak çiftçinin elinde kalan pek çok ürünü de satın alıp işliyorlar.
BURADA HER ŞEY BİR ÜRÜNE DÖNÜŞÜYOR
Tarlada, bahçede yetişen hiçbir ürünün zayi edilmesini istemediklerini anlatan Murat Kaya, "Üretici cennet hurmasını satamazsa biz alıyoruz pekmez yapıyoruz. Kurutuyoruz, öyle satıyoruz. Bahçeden topladı iki kasa elma, satamadı, Kastamonu'da sarımsak var satamadı, alıyoruz. Elde kalan ürünlerin hepsini ayvasından, ıhlamurundan, cevizinden, erik, kuşburnu hepsini alıyoruz. İlçenin bir marka değeri oluştu. Amca elindeki üzümü satamadı mı getiriyor, alıyoruz. Tamamı burada mamüle çevriliyor. Katkısız, koruyucusuz, renklendiricisiz evinizde nasıl yapıyorsanız o usülle yapıyoruz. Sıfır atık bir tesis. En son posalardan da sabun yaptırıyoruz. Erişte, makarna üretimimiz de var. Sakarya Üniversitesi ile çalıştık Geyva diye bir marka çıktı. SATSO Kadın kooperatifinin mutfak malzemelerini aldı. Böyle bir tesis ortaya çıkmış oldu. Burada yaklaşık 170 kalem ürün var. Hepsi burada üretiliyor. N11.com, Trendyol, Geyva.com.tr'de satılıyor. 26 firma bizden ürün istiyor. En büyük anlaşmayı da Fatih Belediyesi ile yaptık." şeklinde konuşuyor.
Belediyenin çöplüğü olarak kullanılan alanı temizleyip, düzenleyerek Yöresel Ürünler Üretim Merkezi'ni kuran Murat Kaya, burada 40 kadına istihdam alanı sağladıklarını anlatıyor. Çocuğunu okutan, eşi olmayan, eşi cezaevinde olan birçok kadının böylelikle kendi ayakları üzerinde durabildiğini ifade eden Kaya, tarım ürünlerini satın alarak da çiftçiye destek olduklarına dikkat çekiyor. Ön tarafı lokanta olarak hizmet veren merkezden elde edilen gelirlerle de Geyve'de yaşayan yetim ve öksüzlerin eğitim masraflarını karşılanıyor.