Gençlik lazeriyle genleriniz bile gençleşecek

Dr. NESLİHAN DOLAR

neslihandolar@gmail.com

Cildimiz çevresel ve genetik faktörlerin etkisiyle yaşlanır. Ancak bu konuda bazı kişiler daha şanslıdır ve genetik olarak aileden gelen özelliklerin etkisiyle yaşından daha genç gösterirler. İşte bu durum aslında o bireylerin ciltlerindeki yaşlılık genlerinin daha baskılanmış olmasıyla ilgilidir. İşte artık genetik olarak şansızsanız bile son teknoloji antiaging yöntemler buna da çare olabiliyor. 

ABD'DE 10 YILDIR VAR

Amerika’da 15 yılı aşkın süredir ‘forever young’ yani sonsuz gençlik sloganıyla kullanılan (Broadband light therapy/BBL) ışık tedavisi cilt altındaki hücrelerimizde genetik düzeyde gençlik sağlayarak uzun yıllar kalıcı olarak gençliğimizi korumamızı sağlıyor. Bu ışık tedavisinin ciltteki etkilerini inceleyen klinik bir çalışma, hücre genetik düzeyinde etki ederek genetik kodlanmayı değiştirmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Yani yaşlanmış cilt hücrelerinin genç cilt hücreleri gibi davranmalarını sağlıyor. Stanford Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre uygulama yapılan kişilerin ciltlerinin 10 yıl kadar gençleştiği ve bunu da korudukları görüldü. Bunu gören araştırmacıların yaptığı çalışma genetik materyalin de bundan etkilendiği ve gençleşmeye başladığını ortaya koydu. Çeşitli yaşlardaki kişiler üzerinde yapılan deneylerde elde edilen cilt DNA’sının uygulama yapılmadan önce yapıldıktan sonraki görünümlerinde, uygulama yapılmış cilt DNA’sında 25 yaşındaki başka bir bireyin DNA sına benzemeye başladığı tespit edildi. Stanford Üniversitesi’nde yapılan bu araştırmanın sonucunda BBL tedavisinin, cildin genetik materyalini gençleştirdiği kanıtlandı. 

NASIL  UYGULANIYOR?

Uygulama son derece konforlu ve acısız yapılıyor. Uygulama süresi yapılacak bölgeye göre değişmekle beraber ortalama 20-40 dakika arasında sürüyor. Bu tedavinin en göze çarpan tarafı ciltteki tüm yaşlanma belirtilerine aynı anda etki ediyor olması. BBL öncelikle cildin genel problemlerinin tedavisini sağlıyor. Leke, ince kırışıklıklar, akne, kılcal damar problemleri, cilt renk tonu kaybı, hamilelik sonrası karın sarkmaları, boyun ve vücudun çeşitli yerlerindeki sarkmalar, BBL ile yapılan tedavide kısa sürede giderilebiliyor. BBL tedavisin en önemli aşamalarında biri ise cilt sıkılaşmasını kısa sürede sağlayan ve en çok talep gören fonkisyonu, infrared dalga boyundaki bu uygulama cilt altına inen fotonların yardımıyla kolajen sentezini tetikliyor yeni elastin liflerinin oluşumunu sağlıyor. Cilt eski elastik yapısına bürünüyor. Özellikle ameliyatlar ve diğer yöntemlerle düzeltilmesi zor olan boyun ve karın bölgesinde cilt sarkmalarında son derece etkin yöntem özellik cildinin formda kalmasını isteyen kişilerce veya gelecekte bu tip durumlarla karşılaşmak istemeyen kişilerce kullanılıyor.

HOLLYWOOD’UN TERCİHİ

Julia Roberts (52 yaş) Jeniffer Aniston (50 yaş) Claudia Shiffer (49 yaş)  gibi yabancı yıldızların da gözdesi olan ve Avrupa’da en sık kullanılan yöntemlerden biri olan forever young BBL tedavisinin herhangi bir yaş sınırlaması yok, cildinin sıkılaşmasını isteyen herkese uygulanabiliyor.