Gençliğin yapı taşı kolajen

Dr. NESLİHAN DOLAR

Yüzünüzde beliren ve geçmeyen bir yorgunluk görüntüsü, cilt sarkması, saç dökülmesi varsa tırnaklarınız kolay kırılıyorsa eklemlerinizdeki ağrıdan rahatsızsanız kolajeniniz azalmış demektir.

30 YAŞINDAN SONRA KOLAJEN ÜRETİMİ AZALIR

Kolajen, insan vücudunda en çok bulunan proteindir. Vücudun yapısal bütünlüğünü, cildin görünümünü ve yapısını etkileyen ana bileşenlerdendir. Temel görev olarak cildimizin sıkılığı ve elastikiyetinden sorumludur. Dolayısıyla da eksikliğinde ilk olarak cilt etkilenir. Başta derimiz, bağ dokumuz, tendon, eklem, tırnak, diş, saç ve kemiklerimiz olmak üzere göz dahil hemen her organın yapısında kolajen mevcuttur. Vücudumuzdaki kolajen ne yazık ki yaş ile beraber azalmaktadır. Bu azalma 30 yaş sonrası yılda %2 gibi hızlı bir orandadır. Bu kayıp bazı dönemlerde çok daha hızlıdır. 

Menopoz döneminde kolajen kaybı olur

Menapoz dönemi azalmanın en hızlı olduğu zamandır. Menopozun ilk 5 yılında kadınlar cilt kolajeninin yüzde 30 kadarını kaybederler. Bu dönemde kişinin başta kendi dikkatini çekecek şekilde artan hızlı yaşlanmanın ilk sebebi kolajen eksikliğidir.

Yüksek şeker tüketimine dikkat!

Kolajen üretimi, iç yaşlanmanın bir parçası olarak yaşla birlikte azalır. Kolajen üretimine zarar veren kontrol edilebilir faktörler arasında güneş ışığı, sigara ve yüksek şeker tüketimi bulunur. Bir çok sağlık probleminin oluşmasında vücuttaki doğal kolajenin parçalanması ve tükenmesi önemli rol oynarken kolajen aynı zamanda genç ve pürüzsüz bir cilde sahip olmamıza da yardımcı olur. 

Takviyeyle genç kalabilirsiniz

Mezoterapi şeklinde cilt altına uygulanan kolajen de cildin nemlenmesi, canlanması ve sıkılaşması için oldukça faydalıdır. Aslında anti aging uygulamalarının çoğu cilt altındaki kolajeni uyarmaya ve artırmaya yöneliktir. Botoks ve dolgu istemeyen kişilere uygulanabilecek alternatif bir yöntem olan kolajen uygulamaları ile doğal genç ve sıkı bir cilde kavuşmak artık daha kolay. İçilebilir kolajenlerle yapılan bazı çalışmalar kırışıklıkları  %50 azaltığı cilt elastikiyetin %30 artırdığı cilt nemini %10 artırdığı yönündedir. Yine kişideki kolajen miktarını %65 oranında artırmaktadır. Selülit görüntüsünün azalmasında, tırnak kırılmaları ve soyulmalarında da etkili bulunan kolajen tırnakların daha çabuk uzamasını da kolaylaştırmaktadır.