Gençler için istiklal şairinin portresi

Yazar Emel Nermin Temel, İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un portresini çocuklar ve gençler için kaleme aldı. Üçüncü baskısını yapan ''Ben İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif'' adlı kitap Yediveren Çocuk Yayınları'ndan çıktı.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Millî şairimiz Mehmet Akif Ersoy, okulda hoca, kürsüde vaiz, Berlin'de elçi, Necid Çöllerinde vatan sevdalısı, Meclis'te milletin yükselen sesi, İstiklal Marşı'nda mısra mısra hürriyetin müjdecisi oldu. Vatan sevdası ile üstlendiği görevleri büyük bir sorumluluk bilinciyle yerine getiren Millî şairimiz bütün özellikleriyle sadece Kurtuluş Savaşı yıllarında değil bugün de gençlerimiz için önemli bir rol model. Ama onun kültür ve edebiyat tarihimizde en öne çıkaran özelliği şairliğiydi, ona en çok şiir yakıştı. O kürsüde, mecliste, sokakta ve camide yaptığı tüm konuşmalarına mısraları dâhil etti ve her şiiri aslında ayrı bir dua mektubuydu.

BİR MİLLETİN AKİF'İ

Emel Nermin Temel, biyografisinde Milli şairimiz Mehmet Akif'in hayatını gençlere akıcı bir dil ve hareketli bir kurguyla anlatmayı hedeflemiş. Her bölümde Akif'i annesi, babası, kardeşi, çocuğu, eşi, torunu, arkadaşları, hocaları, öğrencileri ve Türk milleti gibi farklı kişilerden dinliyor, herkesin kendi yaşadığı anısı ve Akif'le ilgili duygularına şahit oluyoruz. Hatta yollar, Tacettin Dergâhı, Sebilürreşad Dergisi, Safahat, İstiklal Marşı, musalla taşı gibi mekânlar ve nesneler dile gelerek Akif'in kendileri üzerinde bıraktığı izlerden bahsediyor. En son bölümde ise Mehmet Akif, Kurtuluş Savaşı dönemindeki hisleri ve İstiklal Marşı'nın nasıl yazıldığına dair yaptığı konuşmalar arasında kendinden bahsederken şiirlerinden destek alıyor. Her bölümün ayrı açıdan Mehmet Akif Ersoy'a ilişkin güzel detaylar sunduğu kitap için hedef kitle olarak 12 yaş üzeri gibi bir sınır çizse de yetişkinlerin de duygusal yoğunluk hissedeceği türden.