Gençler bir meslek kazansın istiyoruz

Kendi alanı olan CNC takım tezgâhları konusunda özelikle gençleri eğitmek için bir akademi kuran Tezmaksan, sektördeki diğer firmalara da örnek olacak bir işe imza attı. Dokuz yıldır hizmet veren Tezmaksan Akademi'yi koordinatörü Hamit Arslan ile konuştuk: ''CNC takım tezgâhlarının makine ve imalat sanayisinde yaygın olarak kullanılmaya başlaması ile operatör ve programcılara olan talepler arttı. Ancak sektörde çalışacak kişi yok. Biz de Tezmaksan Akademi'yi kurduk. Burada öğrencilere ücretsiz olarak işi öğretiyoruz. Topkapı Okulları'ndaki Tezmaksan Sınıfı ile de meslek edinmek isteyen lise öğrencilerini destekliyoruz. Amacımız sektörün ihtiyacına yönelik insan yetiştirmek ve onlara meslek edindirmek.''

Akşam Cumartesi

Eğitim seviyesi yüksek bir nesil ülkesine her anlamda katkı sağlar. Zaten bunun için de ülkemizin en ücra köşelerinde bile üniversiteler açıldı. Ancak mesleki eğitimin uzun süredir tercih edilmeyişi sanayi, tarım ve hayvancılık alanında ara eleman ihtiyacının artmasına yol açtı. Bu da meslek liselerinin ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardı. Bu yüzden son dönemde mesleki eğitimi özendirici projeler dikkat çekiyor.

Hem meslek liseleri ile işbirliği yapmak hem de staj dönemlerinde bu sektörlerdeki ihtiyacın farkında olmalarını sağlamak için yola çıkan firmalardan biri de Tezmaksan. Kendi alanı olan CNC takım tezgâhları konusunda insanları eğitmek için bir akademi kuran firma, gençlere de büyük destek veriyor. Sektördeki diğer firmalara da örnek olacak bu sistemi Tezmaksan Akademi Koordinatörü Hamit Arslan ile konuştuk. Akademi mezunlarından Ozan Şeftalioğlu ile Tezmaksan Sınıfı öğrencilerinden Talha Kahraman ve Damla Tuana Kumaş'a da aldıkları eğitimi ve kazanımlarını sorduk.

İHTİYACA CEVAP VERİYORUZ

40 yıllık bir eğitimci olan meslek lisesi öğretmeni Hamit Arslan dokuz yıl önce kurdukları Tezmaksan Akademi'nin yola çıkış sürecini şöyle anlatıyor: "CNC takım tezgâhlarının makine ve imalat sanayisinde yaygın olarak kullanılmaya başlanılmasından sonra bu tür takım tezgâhlarını kullanacak operatör ve programcılara talep arttı. Sektörde eğitimli CNC operatör ve CNC programcı sorunları yaşanmaya başlandı. Tezmaksan Akademi işte bu noktada CNC tezgâh operatör ve programcılarının uygulamalı olarak sektör talepleri doğrultusunda eğitilmesi ve devamında istihdamlarının desteklenmesi amacıyla 2015 yılında kuruldu. Tezmaksan Akademi'nin öncelikli eğitim hedef kitlesi gençler ve öğrenciler. Çünkü ülkemizin geleceği gençlerdir. Kuruluş felsefesi olarak kâr ve ticari bir amacımız yok. Bu nedenle eğitimlerimiz Türkiye'nin her köşesinden eğitim talep eden herkese açık ve öğrenci statüsündekilere ücretsiz. 2014 yılından beri yayınlanmakta olan CNC Operatörünün El Kitabı da ücretsiz olarak herkese dağıtılıyor."

NİTELİKLİ ELEMAN SAYISI ARTIYOR

Akademi kurulduğu günden beri gençlere ve sosyal sorumluluk projelerine yönelik 180 kurs düzenlemiş ve yaklaşık 2 bin 400 gencin iş, meslek ve kariyer sahibi olmasına katkı sağlamış. Eğitimler sadece İstanbul'da değil, Ankara (OSTİM Teknik Ün.), İzmir, Bursa, Konya, Sivas'taki akademiler aracılığıyla devam ediyor. Firmaların taleplerine uygun olarak o kurumların CNC tezgâhları başında da eğitimler veriliyor. Her yıl ortalama 20 eğitim programı düzenlediklerini belirten Hamit Arslan, bu sayede sektörde nitelikli ve eğitimli işçilerin sayısının arttığını vurguladı. Verilen eğitimin içeriğinden bahseden Arslan, şunları aktarıyor: "Öğrenci sayımız 12 ile sınırlı. Teorik ve uygulamalı eğitimler veriyoruz. CNC programlama ve operatörlük eğitimlerimizi en son model ve teknik özelliklere sahip CNC takım tezgâhlarında uygulamalı olarak yapıyoruz. Hatta eğitimlerimize temel CNC operatörlüğü seviyesinde başlayıp çok eksenli (Multi axes) CNC tezgâhlarında operatörlüğe kadar yükselen öğrencilerimizle karşılaşıyoruz."

İŞÇİ VE İŞVEREN ARASINDA KÖPRÜ OLUYORUZ

Akademide eğitim alan kişilerin istihdamı konusunda da yardımcı olduklarından bahseden Arslan, "Gençlerin, kadınların ve istihdamın olduğu her projede yer almaya çalışıyoruz. 2017 yılında dernek olan Tezmaksan Akademi, 16 Nisan 2018'den itibaren 'Özel İstihdam Bürosu' olarak hizmet vermeye başladı. İş arayan CNC programcı ve operatörleri ile eleman arayan firmaları buluşturmaya çalışıyoruz." diyor ve ekliyor: "Tezmaksan olarak bir başka eğitim faaliyeti olarak İkitelli OSB'de bulunan Topkapı Okullarında özel Tezmaksan Sınıfı açtık. Bu sınıf MTAL 11 sınıf seviyesinde. 10. sınıftan 11. sınıfa geçen Makine Teknolojisi alanı öğrencileri önce bir sınava giriyor ardından da mülakata. Bu sınıftaki öğrencilerin CNC ve Atölye uygulama dersleri Tezmaksan Akademi eğitimcileri tarafından haftada bir gün veriliyor. Bu öğrencilere okul kıyafeti, kırtasiye destekleri yanı sıra Hacı Mustafa Aydoğdu Vakfı tarafından burs da veriliyor. Öğrencilerimizin yükseköğretimde aynı branşta eğitimlerine devam etmeleri halinde bu bursları devam ediyor. Tezmaksan Sınıfı birkaç dönemdir mezun vermesine rağmen mühendis olmuş öğrencilerimizi makine ve imalat sektörlerinde yavaş yavaş görmeye de başladık."

KADINLARI DA DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYORUZ

Tezmaksan Akademi rutin eğitim faaliyetlerinin yanı sıra üniversite ve STK'larla da protokoller yaparak işsiz gençlere yönelik eğitim projelerinde görevler üstleniyor. MEB ile de işbirlikleri olduğunu belirten Hamit Arslan, ülkemizin farklı illerinde bulunan mesleki ve teknik anadolu liseleri öğretmenlerine eğitim desteği verdiklerinin altını çiziyor ve ekliyor: "Uzun süredir devam etmekte olan 'Torna İle Şekillenen Hayatlar' seminerleri ile yetmişten fazla ilimizde iki yüz otuz beşe yakın toplantı düzenledik. Bu seminerlerde ülkemizin seçkin ve başarılı sanayicileri ile gençleri bir araya getirdik. Yine kadın istihdamını desteklemek için 'Sanayide Kadın Eli' projesini yaptık."

ORTAOKULDAN İTİBAREN EĞİTİM VERİLMELİ

Yaptıkları çalışmaların özelikle gençlerin eğitim ve istihdamlarına yönelik olduğunu vurgulayan Hamit Arslan, "Biz gençler üniversiteye gitmesin demiyoruz. Gitsinler ama sektörlerde çok açık var. Üniversite elbette onlara başka ufuklar açar ve mesleklerine katkı sağlar. Burada aile, okul ve çevre çok önemli kriter. Biz çocuklarımıza 18 yaşından önce bazı şeyleri göstermeliyiz. Bundan sonraki hedeflerimiz arasında gençlerimize özellikle mesleki eğitim öncesindeki ortaokul öğrencilerine mesleklerin tanıtımı ve sevdirilmesine yönelik projeler olacak. Çünkü maalesef günümüzde gençlerimizin pek çoğu meslek okullarını ve bölümleri isteyerek değil velilerinin zorlama ve yönlendirmeleri ile tercih ediyor. Bunun sonucunda bu bölümleri sevmiyorlar ve geleceğe yönelik neleri başarabileceklerini bilmiyorlar." diyor.

İNGİLİZCE İKTİSAT OKUDUM AMA TERCİHİM SANAYİDEN YANA

Ozan Şeftalioğlu

Tezmaksan Akademi ile bu yılın başlarında tanıştım. Burada eğitim aldım. 26 yaşındayım. Bahçeşehir Üniversitesi'nde İngilizce İktisat Bölümü'nden 2021 yılında mezun oldum. Babamın kendi iş yeri var ve enjeksiyon baskı kalıp üzerine çalışıyor. Ben aslında üniversite sonrasında kurumsal bir firmada, beyaz yakalı olarak çalışmak istiyordum. Üniversitenin son iki yılı pandemiye denk gelince uzaktan eğitim zamanında babamın oraya gidip gelmeye başladım. Mezun olduğumda hem maddi açıdan hem de işin geleceğinden dolayı burada çalışmaya karar verdim. Bana daha mantıklı geldi. Uzun vadede daha kazançlı olacaktı. Küçükken babam beni oraya götürürdü ama pek sevmezdim. İşin içine girince sevmeye başladım. Yakın zamanda CNC alanına yatırım yapmaya karar verdik. Ama bu alanda bilgim yoktu. O yüzden buradaki eğitime geldim. Karşılık beklemeden yapılan bir eğitim var burada. Hocalarımız çok iyiydi. Hem teorik hem uygulamalı olarak çok anlaşılır bir süreç geçirdik. Bana katkısı çok oldu. Sektöre dair yapılan güzel bir yatırım bence. Çünkü usta-çırak ilişkisi ile öğrenmek çok yeterli olmuyor. Bizim sektörde çok fazla insana ihtiyaç var. Hem çalışacak insan yok hem de nitelikli çalışan sayısı az. Bundan dolayı bence gençler meslek seçimlerinde talaşlı imalat, CNC kalıpçılık gibi alanları da göz önünde bulundurmalı. Üstelik maddi anlamda da doyurucu. Ve bu işe giren kişiler gelecekte kendi iş yerlerini de açabilir. Her yönden avantajlı.

BEYAZ YAKA ÇALIŞAN OLMAK İSTEMEDİM

Talha Kahriman

Topkapı Okulları İkitelli OSB'den bu sene mezun oldum. Marmara Üniversitesi Makine Bölümü'nde okuyacağım iki sene. Okulda Tezmaksan Sınıfı'ndaydım. Babam enjeksiyon işinde çalışıyordu. Liseyi imam hatipte okuyordum. Sonra babamın desteğiyle Topkapı Okulları İkitelli OSB Kampüsü'ne yazıldım. Çalışkan bir öğrenciydim, notalarım iyiydi. Ama beyaz yaka hayalim hiç olmadı. Çocukken de babam beni iş yerine götürürdü makineler arasında oyun oynardım. O yüzden ben de sanayide çalışmayı düşündüm. Meslek lisesine gidince orada Tezmaksan Sınıfı'nı gördüm. Makine bölümünde okuyordum. Sınavlara katıldım ve orada okumaya hak kazandım. Bana çok katkısı oldu. Her cuma Tezmaksan Akademi'den hocamız gelir uygulamalı ve teorik eğitimlerimiz olurdu. Biz sınıf olarak şanslıydık. Çünkü genelde meslek liselerine gelen öğrenciler buraya ailesinin zoruyla gelirdi ve eğitime çok önem vermezdi. Ama bizim Tezmaksan Sınıfı idealleri olan ve gerçekten bu işi yapmak isteyen kişilerden oluşuyordu. Öğrenmeye odaklıydık. Şimdi üniversitede de alanımdan devam edeceğim ve yine okul bitince buradan devam etmek istiyorum. Bir zanaata, mesleğe sahip olmak çok kıymetli bence.

MAKİNE BÖLÜMÜNDEN DEVAM EDECEĞİM

Damla Tuana Kumaş

Şu anda Topkapı Okulları İkitelli OSB Kampüsü'nde makine bölümünde okuyorum. 12. sınıf öğrencisiyim. Geçen sene Tezmaksan Sınıfı'nda okudum. Anadolu lisesinde okuyordum ailem beni meslek lisesine yönlendirdi. Ben de buradan mezun olduğumda iş imkânımın daha iyi olabileceğini düşündüm. Okurken tecrübede edinebiliyorsun. Çevremdeki herkes destekledi. Ben de sevdim burayı. Çizimlerim iyiydi o yüzden burayı tercih ettim. Tezmaksan Sınıfı'nın bana katkısı oldu çok. İşi öğrettiler bize. Firmalara geziler oldu. Burs da veriyorlar. Bu sene staj yapacağım. Sınıfta kız oranı tabii çok düşük. Erkek egemen ama bu beni korkutmadı. Üniversite sınavına gireceğim ama bu alanda, makinede devam etmek istiyorum.