“Genç yetenekleri keşfediyoruz”

8. Kısa'dan Hisse Kısa Film Festivali Başkanı Aşkın Özcan: ''Kısa'dan Hisse şeffaflığı ile ön planda olan bir platform. Diğer festivallerden farklı olarak daha adil koşullarda yarışmaları için lise yaş grubunu ayrı değerlendirmeye tabi tutuyoruz. Yenilikçi bir anlayışla genç yeteneklerin keşfine hizmet ederek yolumuza devam ediyoruz.''

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ve Genç Öncüler Gençlik, Spor ve Eğitim Derneği tarafından organize edilen Kısa'dan Hisse Kısa Film Festivali, bu yıl 12-19 Kasım tarihleri arasında sekizinci kez gerçekleşecek. Biz de "Başka Bi' Festival" mottosuyla yolculuğuna devam eden Kısa'dan Hisse Kısa Film Festivali'ni başkanı Aşkın Özcan ile konuştuk. Sohbetimize geçmeden önce onu kısaca tanıyalım: "1983 Samsun doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunuyum. Uzun yıllardır bir STK'da yöneticilik yapmaktayım. Hâlihazırda Genç Öncüler Gençlik Spor ve Eğitim Derneği Başkanı olarak görevim devam ediyor. Sekiz yıldır da derneğimiz tarafından organize edilen Kısa'dan Hisse Kısa Film Festivali'ne başkanlık ve koordinatörlük yapıyorum."

SİNEMA ÇOK GÜÇLÜ BİR ALAN

Sinemaya olan ilginizi nasıl anlatırsınız?

Birçok kişi gibi film izlemekten çok keyif alan biriydim. Sinema filmleri izlediğimde hissettiğim hayranlık bende bu alana dair bir cazibe oluşturdu ve merakım arttı. Görsel sanatların toplumun değişim ve dönüşümüne olan etkisini görünce bir sivil toplumcu olmam sebebiyle de ilgim katlandı. Sinema herhangi bir meseleyi estetik ölçülerle anlatabildiğiniz çok güçlü bir alan. Geleceğin nesillerinin de dönüşümü açısından çok güçlü bir argüman olarak görüyorum. Bu yüzden bu sektörde bir şeyler yapabilme isteği hep var oldu içimde.

GENÇ YETENEKLERİN KEŞFİNE DEVAM EDİYORUZ

Festival fikri ilk ne zaman çıktı, nasıl bir düşünce sonucu hayata geçti Kısa'dan Hisse?

2015 yılında dernek yönetimindeki genç kardeşlerimiz, "Aşkın Abi biz Genç Öncüler olarak zamanın ruhuna uygun işler yapmak istiyoruz" dediler. Gençler sosyal medya ile birlikte kısa videolara ve kısa filmlere ilgi duyuyorlar, bu alanlarda kendilerini ifade edecekleri yeteneklerini gösterebilecekleri alanlar arıyorlar. Bu teklifi ilk duyduğumda biraz çekinip 'hakkını vererek yapabilecek miyiz' diye kaygılansam da gençlerin isteği ve heyecanı bunun denenmeye değer olduğunu gösterdi. İlk olarak Genç Öncüler Kısa Film Yarışması olarak yola çıktık. Her geçen yıl gelen film sayısındaki ve kalitesindeki artış bizi dördüncü yılımızda bir yeniliğe zorladı. Artık bir yarışma ile kalmayalım, sinemanın konuşulduğu, kısa film gösterimlerinin olduğu etkinlik günlerine dönüşelim diyerek "Kısa'dan Hisse Kısa Film Günleri" olarak yola devam ettik. Yaptığımız istişareler ile tema sınırlamasını kaldırarak beşinci yıl itibariyle kısa film günleri ve yarışması olarak devam ettik. Altıncı yılımızda artık sadece eserleri değerlendirmekle yetinmeyerek üretemeye de teşvik etmek amacıyla sinema atölyesi gerçekleştirmeye başladık. Yaklaşık 20 kardeşimizi temel sinema eğitiminden geçirerek kısa film çekmelerini sağladık. Kısa Film Günleri öyle bir noktaya geldi ki gösterimler, paneller, söyleşiler, ustalık sınıfları ve son olarak da sinema atölyesinin olduğu bir festival haftasına dönüştü. Ve yedinci yılımızda festival olmamamız için hiçbir sebebimiz kalmadı. Yedinci yılımızda Kısa'dan Hisse Kısa Film Festivali olarak sinemaseverlerin karşısına çıktık. Yenilikçi bir anlayışla genç yeteneklerin keşfine hizmet ederek yolumuza devam ediyoruz.

ADİL VE ŞEFFAF BİR FESTİVALİZ

Kısa'dan Hisse'yi diğer festivallerden ayıran özellikleri nelerdir?

Kısa'dan Hisse'yi diğer festivallerden ayıran en önemli özellik tamamen gençlerden oluşan bir yapısının olması. Yaş ortalaması 25 olan yaklaşık 50 kişinin yer aldığı dinamik ve günümüze hitap edecek çalışmalar yapmayı hedefleyen bir kitle ile çalışıyoruz. Ayrıca Kısa'dan Hisse şeffaflığı ile ön planda olan bir platform. Ön jürisini önceden duyuran bir festival olması da bu şeffaflığın bir göstergesi. Diğer festivallerden farklı olarak daha adil koşullarda yarışmaları için lise yaş grubunu ayrı değerlendirmeye tabi tutuyoruz. Ayrıca deneysel kategoride ödül veren sayılı festivallerden biriyiz. Festivalimize katılan yönetmen ve sanatçı arkadaşlarımızdan aldığımız dönüşler çok güzel bir ruha sahip olduğumuz yönünde. Bu yorumlar da bizi çok mutlu ediyor.

Bu sene festivalde bizi ne gibi yenilikler bekliyor?

"Bir Başka Festival" mottosuyla hareket ettiğimiz için bu iddianın altını doldurmak pek kolay değil. Kısa film gösterimleri, paneller, masterclasslar, workshoplar aracılığıyla sinema dolu bir hafta geçireceğiz. Geçen yıl 15 genç yönetmenimizle "Niçin Sinema Neden Olmasın" adıyla bir kitap basmıştık. Bu yıl da yine yeni bir kitap planlıyoruz. Görme ve işitme engelli kardeşlerimiz için sesli betimlemeli ve işaret diline çevrilmiş filmlerden oluşan özel kısa film gösterimlerini çeşitlendireceğiz. Geçen yıl olduğu gibi "Tek Plan Masa" adı altında genç sinemacıları usta sinemacılarla bir masa etrafında toplayarak tecrübe aktarımını sağlayacağız. Özetle, yeni etkinliklerin yanı sıra var olanları da alışılmışın dışında sunacağız. Biz Kısa'dan Hisse ekibi olarak festivallerin bu ülke için öneminin farkında olarak tüm samimiyetimizle devam edeceğiz. Bu işe gönül veren tüm kardeşlerimizi de ailemize dâhil olmaya bekleriz. Şimdiden yarışmamıza katılan yönetmenlerimize başarılar diliyorum. 12-19 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştireceğimiz festivalimizde görüşmek dileğiyle...

125 BİN TL'Yİ AŞKIN ÖDÜL

Şu ana kadar kaç başvuru yapıldı hem film hem de senaryo yarışmasına?

Festivalimizin kısa filmciler açısından en önemli diyebileceğimiz kısmı kısa film yarışması ve yapım desteği yarışması. Bu yıl ödüllerimizi arttırarak toplamda 125 bin TL'yi aşkın ödül dağıtacağız. Son başvuru tarihimiz 20 Eylül 2023. Basın toplantımızı yapalı üç hafta olmasına rağmen tüm türlerde 150'ye yakın kısa film, 50'ye yakın senaryo geldi. Son başvuru tarihine kadar 750'yi aşan kısa film ve 250'yi aşan senaryo başvurusu olacağını öngörüyoruz.

AMACIMIZ ÜRETİMİ TEŞVİK ETMEK

Kısa'dan Hisse çatısı altında aynı zamanda yıl içinde atölye çalışmaları da düzenliyorsunuz, biraz da bunlardan bahseder misiniz?

Amacımız yalnızca var olan eserleri ödüllendirmek değil, üretimi teşvik ve eğitim vermek. Bu yıl festival etkinlikleri kapsamında iki ay süren toplamda 50 saatlik eğitimin olduğu bir sinema atölyesi gerçekleştirdik. Başvuru yapan 150 arkadaşımız arasından yaptığımız mülakatlarla en ilgili ve yetenekli olduğunu düşündüğümüz 30 arkadaşımızı eğitime aldık. Senaryo eğitimi, yönetmenlik ve görüntü yönetmenliği eğitimleri online ve fiziki olarak gerçekleştirildi. Bir belgesel ve bir de kurmaca film için setler kuruldu, çekimler tamamlandı ve şu an kurguda. Bu eğitimlerin kısa filme gönül veren kardeşlerimize çok büyük katkısı olduğunu gördük. Çünkü biz profesyonel bir ekiple bu işin tüm aşamaları ile onları yüzleştiriyoruz. Senaryo yazdırıyoruz, senaryolarını geliştirmeleri istiyoruz. Teknik olarak ekipman tanımalarını ve kullanmalarını sağlıyoruz. Onları set ortamında karşılaşabilecekleri her şeyle yüzleştiriyoruz. Sektörde onların yeteneklerine uygun iş imkânı sunulabileceğimiz yerlere yönlendirmeler yapıyoruz. Özetle Sinema Atölyesi her yönüyle çok verimli. Her yıl kısa film yapım sayısını artırarak ve kademeli eğitimi de gündemimize alarak ülkemize sinema alanında hizmet edecek fertler yetiştirmeyi hedefliyoruz.