Genç müzisyenlerin yeni sanat kapısı

Genç müzisyenlere alan açarak kariyerlerinde önemli adımlar atmalarına destek vermek, ulusal ve uluslararası platformlarda kendilerini ifade edebilecekleri bir zemin sağlamak amacıyla kurulan TEV Türkiye Virtüözleri Oda Orkestrası ilk konserini gerçekleştirdi. Mezun bursiyerler ve gönüllülerden oluşan Orkestra, yeni konserle sanatın iyileştirici gücünü toplumun her katmanına ulaştırmayı hedefliyor.

Kurulduğu günden bugüne sanat alanında eğitim gören öğrencileri destekleyen, Türkiye'nin en köklü vakıflarından Türk Eğitim Vakfı (TEV), sanata verdiği daimi desteğin önemini vurgulamak amacıyla mezun TEV bursiyerlerinden ve gönüllülerinden oluşan TEV Türkiye Virtüözleri Oda Orkestrası'nı sanatseverler ile ilk kez buluşturdu. 9 Mayıs'ta ilk konserini veren orkestraya TEV bursiyeri ve uluslararası alanda tanınan keman virtüözü, MSGSÜ Öğretim Üyesi Özcan Ulucan önderlik etti. TEV yurt dışı mezun bursiyeri Piyano Sanatçısı ve Pedagog Birsen Ulucan'ın da solist olarak yer aldığı orkestra, seçkin bestelerin yanında, Türk besteci ve eğitimci Prof. Dr. Ali Özkan Manav tarafından bestelenen ve ilk kez seslendirilen "Horonlar" eserini de icra etti. Önümüzdeki dönemde de sanata olan desteğini sürdürmek üzere çalışmalarına devam edecek olan orkestra, yeni programlarla seyirci karşısına çıkacak.

Genç sanatçılara kapı aralayan ve müzik sektörüne yeni bir orkestra kazandıran bu süreci; TEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş, Orkestra'nın Baş Kemancısı Özcan Ulucan, solist olarak konserde yer alan Birsen Ulucan ile müzisyenler Deniz Akgün ve Buse Aksel ile konuştuk.

BU BENİM HAYALİMDİ

"TEV Türkiye Virtüözleri Oda Orkestrası'nın kurulması benim hayalimdi" diyen TEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş, "Türk Eğitim Vakfı olarak kuruluşumuzdan bu yana eğitimde fırsat eşitliği sağlayabilmek adına var gücümüzle çalışıyoruz. Bugüne kadar sanat burslarımız kapsamında lisans ve üzeri düzeyde 11 bini aşkın burs imkânı sağlayarak öğrencilerimizin hayatına dokunduk. Sayısı bini aşkın öğrencimiz güzel sanatlar, piyano, keman, müzik, opera şan, resim, akustik mühendisliği bölümünde eğitimlerine devam ediyor. TEV Türkiye Virtüözleri Oda Orkestrası'nın sanat bursları vermeye başladığı günden itibaren benim hayalim oldu. Bu hayali Türk Eğitim Vakfı'nın 57. kuruluş yıl dönümünde gerçekleştirmemiz bizim için ayrıca çok anlamlı. Orkestra Vakfımızın sanat alanında eğitim gören öğrencilere desteğini somut bir şekilde gösteriyor. Orkestranın kurulmasındaki amaçlarımızdan biri, Vakfımızın destek sağladığı sanat alanında eğitim alan bursiyerlerimizi bir araya getirerek ulusal ve uluslararası platformlarda kendilerini ifade edebilecekleri bir zemin sağlamaktı. Bununla beraber birbirinden parlak sanatçılarımızın sahne aldığı konserler ile sanat alanına katkı sağlayabilmeyi hedefledik. Önümüzdeki dönemde de bu desteğimizi sürdürmeyi amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.

Orkestra ile genç yeteneklere bir kapı araladıklarını belirten Prof. Tekbaş sözlerine şöyle devam etti: "Orkestramız ile birlikte birbirinden parlak genç müzisyenlerimize de alan açarak kariyerlerinde önemli adımlar atmaları için onlara desteğimizi sürdürdük. Toplumsal düzeyde ise orkestramız, sanatın iyileştirici ve birleştirici gücünü daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor."

ÜLKEMİZİN SANAT HAYATINA KATKI YAPMAK İSTİYORUZ

Özcan Ulucan / Birsen Ulucan

Siz de TEV bursiyerlerinden birisiniz... TEV'in size en büyük katkısı ne oldu?

Ö.U.: Bu soruyu tam olarak cevaplayabilmem için biraz geçmişe dönmemiz gerekecek. Keman çalmaya 6 yaşında başladım. Ben ve kardeşim Birsen, bu anlamda iyi bir ortamda yetiştik diyebilirim. Bulgaristan'da yaşıyorduk. 1989 yılında Türkiye'ye göç ettik. Üniversite ve konservatuvar sınavlarına girdik. 1993 yılında Türk Eğitim Vakfı'ndan burs aldık. Birsen ve ben, TEV'in desteğiyle Londra'da Guildhall Müzik Okulu'nda okuma şansı bulduk. İki yıl boyunca TEV'in bursu ile eğitim aldık ve kariyerimizde önemli bir yol kat ettik. Ben Hacettepe Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptım, Birsen ise Londra'da bulduğu burs imkânları ile üç yıl daha eğitimine devam etti. TEV ile bağımız daha çok kişisel minnet hisleriyle sürdü.

TEV Türkiye Virtüözleri Oda Orkestrası'na dâhil olma süreci nasıl gerçekleşti?

B.U.: Bu benim için oldukça tesadüfi bir durum oldu. Mehmet Şükrü Bey ile başka bir konuyu görüşmek üzere buluşmuştuk. Görüşme sırasında Mehmet Şükrü Bey, TEV bünyesinde Oda Orkestrası kurma fikrinden bahsetti. Özcan'ın bu görev için daha uygun olabileceğini söyledim. Ancak ben de müzisyen olarak projeye destek verdim. Bu sayede, Mehmet Şükrü Bey'in hayalini gerçeğe dönüştürme yolunda birlikte çalışmaya başladık. TEV'den burs almış müzisyenlerden oluşan bir orkestranın kurulması fikri hem vakıfla bağlarımızı güçlendirdi hem de bize yeni bir ilham kaynağı oldu.

Orkestrada üyeleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ö.U.: 11 bursiyerimiz, yani yurt içi ve yurt dışı burs almış arkadaşlarımız ile Üstün Başarı Bursu alanlardan oluşan bir ekip oluşturduk. Müzik dünyasından genç yetenekler ve tecrübeli kişiler arasından bir orkestra topluluğu oluşturduk. 10 kişi bursiyer olarak orkestrada yer aldı. Bunun yanı sıra 5 kişi gönüllü olarak katıldı. Orkestrada solist olarak Birsen ve ben görev aldık. İlk açılış konserimizi gerçekleştirdik. İkinci konserde bir derleme yapmamız gerekecek. Amacımız, Mehmet Bey'in hayaline uygun olarak uzun soluklu bir yapı oluşturmak. Kendisi manevi olarak bize çok destek oldu. Amacımız ülkemizde sanatın her zaman var olmasıydı. Bir oda orkestrası ve virtüözler topluluğu olarak iddialıyız. Hem Türkiye'nin farklı bölgelerinde konserler vermek, hem de ülkemizin kültürünü ve dünyaca ünlü sanat eserlerini kendi yorumumuzla temsil etmek istiyoruz. Güzel bir yolculuğun başladığını söyleyebilirim.

İlk konserde Prof. Dr. Ali Özkan Manav tarafından bestelenen ve ilk kez seslendirilen "Horonlar" eserini icra ettiniz. Yine bu şekilde orkestra için özel besteler yapılacak mı?

Ö.U.: Konserin başlangıcında bir Türk eseri çalmak istedik. Bundan dolayı Mimar Sinan Üniversitesi kompozisyon bölümünde öğretim üyesi olan Özkan Manav'dan bir eser rica ettim. Özkan'ın solo keman için çok güzel bir horon bestesi vardı. İlk seslendirmesini ben yapmıştım ve bu üç buçuk dakikalık, çok enerjik bir parçaydı. Özkan'dan bu parçayı oda orkestrası için düzenlemesini rica ettik ve yeni bir horon yazdı. Parça üç buçuk dört dakika arasında ve ilk seslendirişimizde gerçekten çok etkileyiciydi. Bu konser halka kapalıydı, ancak bir sonraki konserde bu parçanın programda yer almasını ve halka açık bir konserde çalınmasını düşünüyoruz. Halkın da bu eşsiz müziği deneyimlemesi için harika bir fırsat olacak. Bu tür eserlerin devamının gelmesini de isteriz.

GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ

Orkestra üyeleri: Deniz Akgün ve Buse Aksel

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? TEV ile ne zaman tanıştınız?

D.A.: Son 6 yıldır kendimi müziğe adadım. Müzik yolculuğum 2017'de başladı. Piyano ile başlamıştım ancak hocalarım beni kontrabasa yönlendirdiler. Kontrabasın sesinden, gövdesinden, her şeyinden çok etkilendim. Yaklaşık 8 aylık bir süreçte kontrabasa hazırlandım. Mimar Sinan Üniversitesi'nde liseye başladım. 6 yıldır Onur Özkaya ile çalışıyorum. Türk Eğitim Vakfı'nın adını ve projelerini uzun zamandır duyuyordum. Konservatuara girdiğimde sanata karşı inanılmaz bir destek olduğunu fark ettim. Yakın çevremden birçok kişi bu bursu alıyor ve konserler, etkinlikler gibi fırsatlardan yararlanıyordu. Lisans 2. sınıfa geldiğimde burs başvurusunda bulundum. Sadece müzisyenler değil, farklı yeteneklere sahip inanılmaz gençlerle bir araya gelmek gerçekten harika. Bu kadar çeşitli ve yetenekli insanların buluşması, böyle bir oda orkestrasının kurulması fikri müthiş. Bu tür gelişimler bizi daha da motive ediyor. Biz gençlerin bu şekilde desteklenmesi, geleceğe daha umutla bakmamızı sağlıyor.

B.A.: Ben de müzikle ilgilenmeye 8 yaşımda keman ile başladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde yarı zamanlı olarak Aslı Çivicioğlu ile çalıştım. O zamandan beri eğitimime burada devam ediyorum. Şu anda lisans üçüncü sınıf öğrencisiyim ve keman çalmayı sürdürüyorum. Okulumuzdaki büyüklerden bu bursun varlığını öğrenmiştim ve hep TEV bursiyeri olmak istiyordum. Geçen sene, Üstün Başarı Bursuna başvurdum. Sınavda başarılı olarak TEV ailesinin bir parçası olmaya hak kazandım. O zamandan beridir TEV ile birlikteyim ve bu büyük ailenin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

TEV bursiyeri olarak orkestrada yer almayı başardınız. İlk konserinizi de verdiniz... Duygularınızı merak ediyoruz?

D.A.: Bir oda orkestrasında çalmak, tamamen farklı bir deneyim. Bana çok güzel bir fırsat sundu. Beraber çalıştığım sanatçılar inanılmaz iyiler. Provalarımız çok keyifli geçti ve bu deneyim beni çok mutlu etti.

B.A.: Orkestraya Özcan Bey'in daveti üzerine katıldım. İlk duyduğumdan beri provaları ve konser tarihini sabırsızlıkla bekliyordum. Böyle yetenekli müzisyenlerle çalma fırsatı yakalamak benim için harika bir deneyim oldu.