MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr
Uzun süreli giyilebilecek, kalitesi yüksek, modası geçmeyecek, kültürel değer ve sanatları geleceğe taşıyan, yerel ürünler üretmek amacıyla 2021 yılına yola çıkan Ebru Uyan, Linoya Artisan markası ile hem kadınlara destek oluyor hem de unutulmaya yüz tutan oya geleneğini bugüne taşıyor. "İlhamımı, annem, anneannem, bir diğer yıldız tohumu kızım ve çeyiz sandıklarımızdaki Anadolu'nun renk ve el işçiliğinin zenginliğinden alarak yola çıktım. Linoya Artisan'ın koleksiyon ve ürün isimlerinde dahi bu etkinin izlerini görebilirsiniz." diyen Uyan hikâyesinin yıllar öncesine dayandığını söylüyor: "Linoya Artisan'ın hikâyesi ben üniversite öğrencisiyken başladı; lâkin benim bu hikâyeyi tam manasıyla sindirip bir marka haline dönüştürmem ve içimdeki, kültürümüzü yansıtan, tamamen el işçiliği ile üretilen, sürdürülebilir moda aşkını fark etmem kırklı yaşlarda oldu. Çocukluk ve gençlik yıllarımda çokça annemin ve anneannemin bana ve kardeşlerime hazırlattığı çeyiz sandıklarımızı karıştırır, Anadolu'nun renk zenginliği ve el işçiliği karşısında hep hayranlık duyardım. Kendime hep bu el işçiliği ürünlerini kullanarak kıyafetler diktirirdim. Hatta ilk tasarımım anneannemin evindeki eskimiş bir çarşafın el işçiliği dantelinden içi yüzde yüz pamuk astarlı bir etekti ve giyimimle arkadaşlarım arasında hep bir fark yaratırdım o yıllarda da..."
OYA SANATINI CANLANDIRMAK İSTİYORUZ
Türk kadınının parmak uçlarında hayat bulan ürünlerin tasarımları da Uyan'a ait. Anadolu'nun hikâyesini tasarımlarına taşıdığını vurgulayan Uyan, "Anadolu kültüründen özellikle oya sanatımızdan ve el dokuma, pamuk, linen (keten), müslin ve hepsi doğal olan kumaşlardan ilham alarak koleksiyonlarımızı oluşturuyorum. Marka ismimizin bile Linoya olması tesadüf değil. Linen yani keten ve oyanın birleşimi. Sonundaki Artisan da Anadolu'nun zanaatkârlarını ifade ediyor. Zeynaz isimli koleksiyonum tamamiyle kızımın ilham olduğu bir koleksiyon. Tüm ürünlerimizde özellikle de oyalı koleksiyonlarımızda Anadolu'da dillenmiş hikâyelere yer veriyoruz. Bu anlatıları Türkçe ve İngilizce olarak hikâye kartları şeklinde ürün paketimizin içinde müşterilerimizle de paylaşıyoruz. Bir yandan da bu çarkın içinde Türkiye'de unutulmaya yüz tutmuş oya sanatımızı modern giysilere taşıyarak, kadın üretimine destek olmak en nihai amacımız." şeklinde konuştu.
En çok Oyalı ismindeki klasik parçalardan oluşan koleksiyonun edildiğinden bahseden Uyan, "Oyalı ismindeki koleksiyonumuzun tüm ürünlerinin üzerinde bir oya sanatçımızın imzası var. Elde tek tek iğne ile işleniyor. Onların her biri; kadınlarımızın parmak uçlarında açan çiçekler ve sınırlı sayıda üretimi olan el işçiliği ürünlerden oluşuyor."
DEPREMZEDE KADINLARA DESTEK
Anadolu kültürünü yaşatmaya çalışırken bir yandan kadın üreticileri de desteklemeye çalışan Uyan, üretimlerinin çoğunu deprem bölgesindeki kadınlarla yürüttüğünü dile getirdi. Sürdürülebilir moda anlayışını da kendilerine örnek aldığını belirten Uyan, "Linoya Artisan'ın temel felsefesi: Uzun süreli giyilebilecek, kalitesi yüksek, modası geçmeyecek, kültürel değer ve sanatlarımızı geleceğe taşıyan, yerel ürünler üretmektir. Biz daha yavaş üretimi teşvik ederek, sürdürülebilirlik ve etiği birleştirip son olarak da tüketicileri yerel moda tarzları, doğal malzemeler ile üretilen dayanıklı klasik bir giyim tarzını sunmaktayız. Tasarımlarda kullanılan kumaş ve ürünlerin de hepsi doğal ve sürdürülebilir. Yüzde yüz keten, pamuk, müslin, cupro, bambu... Ve bunların karışımlarını kullanıyorum. Oya işçiliğimizde kullandığımız ipler suni ipek ve koton. " dedi.