'Geleneksel Türk Tiyatrosu'na yeni bir kitap

Hilmi Zafer Şahin'in okurla buluşan Geleneksel Türk Tiyatrosu kitabı, Türk toplulukların ve özellikle Osmanlı dünyasının Orta Asya'dan Avrupa'ya, Orta Doğu'dan Kuzey Afrika'ya gösterim sanatlarına ilişkin birikimini konu alıyor.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Farklı üniversitelerin sahne sanatları bölümlerinde kuramsal alanlarda dersler veren, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda 36 yıl dramaturg olarak çalışmış, 2012-2014 tarihleri arasında ise Genel Sanat Yönetmenliği yapmış bir isim Hilmi Zafer Şahin. Tiyatronun farklı alanlarına ilişkin yazıları ve incelemeleri olan Şahin'in, kamu ve özel tiyatro topluluklarınca sahnelenen oyunları da bulunuyor. Sanat yönetmeni, dramaturg, oyun yazarı ve eğitimci gibi çoklu kimlikleriyle bilinen Şahin'in Geleneksel Türk Tiyatrosu adlı kitabı da Okuryazar Yayınevi tarafından kısa bir süre önce yayımlandı. Kitap, Türk tarihinin geniş bir coğrafyaya yayılan ayak izlerini takip ederek, farklı halkların, toplulukların ve ulusların Türklerle tiyatroya ilişkin etkileşimlerini, zaman içinde yaşanan değişimleri, dönüşümleri anlatıyor.

TİYATRO TARİHİMİZE KRONOLOJİK YAKLAŞIM

Geleneksel gösteri sanatlarını ülkemizin sanat ve kültür tarihinin vazgeçilmezi olarak değerlendiren Hilmi Zafer Şahin'in Geleneksel Türk Tiyatrosu kitabı, tiyatromuzun tarihsel kaynaklarına ve gelişimine, kronolojik bir anlatımla yaklaşıyor. Kitapta Kukla, Köy Seyirlik Oyunları, Meddah, Karagöz, Orta Oyunu'nun yanı sıra ana kaynağı geleneksel tiyatromuz olan ve değişen toplumsal yaşamın gereği 19. yüzyılda ülkemizde kendine geniş bir yer açan Batı Tiyatrosu anlatımının üzerinde biçimlenen Tuluat Tiyatrosu'na da değiniliyor. Ayrıca çalışmada geleneksel tiyatromuzdaki anlatımın günümüz tiyatrosuna katkısına dikkat çekiliyor.

KİTAP, USTALARIN BİRİKTİRDİKLERİ ÜZERİNDE ŞEKİLLENDİ

Şahin kitabın önsözünde "...Elinizdeki çalışmam, içerik olarak her alanda büyük bir tutkuyla çalışan araştırmacıların, bilim insanlarının, bilgisini becerisiyle harmanlayıp geleneksel sanatları yaşatan, geliştiren, seyirciye ulaştıran ustaların emekleri ve biriktirdikleri üzerinde şekillendi." diyor. Kitap, geleneksel tiyatromuz üzerine yapılan bilimsel çalışmaları, deneyim aktarımlarını yalın bir anlatımla aktarırken, Türk Tiyatrosu'nun kaynaklarına ilgi duyanlara ve alanda çalışanlara, tiyatro insanlarına, tiyatro severlere, drama eğitmenlerine, özellikle Türk Edebiyatı konusunda çalışanlara ve edebiyat öğretmenlerine, tarih ve edebiyat bölümü öğrencilerine içeriğiyle yeni kapılar aralıyor.