Geleneksel sanatın güzelleri

Ramazan Ayı tüm bereketi ile devam ederken insanlara bu ayın manevi iklimini hatırlatan çeşitli sergiler sanatseverlerle buluşuyor. Ramazan Ayı sebebiyle farklı lokasyonlarda ziyaretçilerin beğenisine sunulan eserler, geleneksel sanatın en güzel örneklerini barındırıyor. Sizler için bu sergilerden birkaçını derledik.

"Güzel Ahlak" Taksim Cami Sergi Salonu'nda; "Konuşan Yazılar" Ankara Sanayi Odası Sergi Salonu'nda, "Hilye-i Saadet" Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde, "Geçmişin İzinde Hat Sergisi" Galeri Eyüpsultan'da, "Medeniyetimizin Kalem Güzelleri" ziyaretçilerini bekliyor.

"GÜZEL AHLAK"

"Güzel Ahlak" adlı hat sergisi, Taksim Cami Sergi Salonu'nda sanatseverlerle buluştu. Sergide "Toplum ve Güzel Ahlâk" temasıyla gerçekleştirilen 6. Uluslararası Albaraka Türk Hat Yarışması'nın ödül kazanan eserleri yer alıyor. Hat sanatının en büyük koleksiyonlarından birine sahip olan Albaraka Türk'ün düzenlediği Uluslararası Albaraka Türk Hat Yarışması üç yılda bir farklı temalarda onlarca ülkeden yüzlerce sanatçıya ulaşıyor. Toplum ve Güzel Ahlak teması ile gerçekleşen Uluslararası Albaraka Türk Hat Yarışması'nın koleksiyon eserleri, İslam ve hat sanatı dünyasıyla buluştu. Sergi Ramazan Ayı boyunca ziyarete açık olacak.

"KONUŞAN YAZILAR"

Geleneksel İslam sanatının en güzel örneklerini bir araya getiren "Konuşan Yazılar" sergisi, Ankara Sanayi Odası Sergi Salonu'nda açıldı. Yıldız Holding'in İslâm Eserleri koleksiyonunda yer alan hat eserlerinden oluşan "Konuşan Yazılar" sergisi, 15 Nisan'a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Geleneksel İslam sanatının en güzel örneklerini bir araya getiren bu özel sergide Hâfız Osman (ö. 1698), Mahmud Celâleddin Efendi (ö. 1829), Yesârîzâde Mustafa İzzet Efendi (ö. 1849), Kazasker Mustafa İzzet Efendi (ö. 1876), Mehmed Şefik Bey (ö. 1880), Hasan Rızâ Efendi (ö. 1920), Hâmid Aytaç (ö. 1982) gibi pek çok kıymetli hattatın eserleri yer alıyor.

"HİLYE-İ SAADET"

Üsküdar Belediyesi tarafından Nakkaş Tezyini Sanatlar Merkezi destekleriyle hayata geçirilen "Hilye-i Saadet" sergisi sanatseverle buluştu. Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde küratörlüğünü Erkan Doğanay'ın üstleniyor. Hüsnühat sanatının en güzel hilye örneklerinin yer aldığı sergide 42 eser yer alıyor. Peygamber sevgisinin tecelli ettiği sergideki eserleri, 5 Mayıs'a kadar ziyaret edebilirsiniz.

"GEÇMİŞİN İZİNDE HAT"

İstanbul'un yeni sanat mekanı Galeri Eyüpsultan'da "Geçmişin İzinde Hat Sergisi" sanatseverlere kapılarını açtı. Sanat danışmanlığını Leyla Kara'nın yaptığı, Türk – İslam sanatlarındaki köklü geçmişin devamlılığını gösteren "Geçmişin İzinde Hat" Sergisi'nde 49 kıymetli eser yer alıyor. Osmanlı dönemi hat sanatçılarının farklı üsluplarda ürettikleri sanat eserleriyle birlikte yeni dönem hat sanatçılarının klasik ve modern bakış açılarıyla oluşturdukları eserlerden oluşan, geçmiş ve gelecek arasında bir köprü kurmayı hedefleyen sergi Ramazan Ayı boyunca sanatseverler tarafından gezilebilecek.

"MEDENİYETİMİZİN KALEM GÜZELLERİ"

Her yıl Ramazan ayında Türk-İslâm sanatlarının en güzel örneklerini Çamlıca kampüsündeki sergi salonunda sanatseverlerle buluşturan Yıldız Holding, bu yıl Ramazan ayını "Medeniyetimizin Kalem Güzelleri" sergisiyle karşılıyor. Sergide, Hattat-müellif Mahmud Bedreddin Yazır'ın geleneksel sanatlar alanında son iki asrın en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen "Medeniyet Âleminde Yazı ve İslâm Medeniyetinde Kalem Güzeli" isimli kitabının yeni baskısında görselleri neşredilen, çeşitli koleksiyonlara ait hüsn-i hat, tezhip ve yazılı ebru levhaları ile birlikte sanat eserlerinin hazırlanmasında kullanılan üretim malzemelerinin de orijinalleri sergileniyor. İbrahim Ethem Gören'in küratörlüğünde hazırlanan Sergi, Yıldız Holding Sergi Salonu'nda 5 Nisan'a kadar haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında randevu alınarak ücretsiz gezilebilecek.