Geleceğin tasarımcıları Gaziantep'in ‘Doku'sundan

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Doku Kumaş Tasarım Yarışması'nın ödülleri Gaziantep'te sahiplerini buldu. Kategori birincileri Çağla Çokgezen, Efekan Türker ve Tuğba Kar gelecek planlarını ve tasarım anlayışlarını Akşam Cumartesi'ye anlattı.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından Ticaret Bakanlığı desteğiyle bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Doku Kumaş Tasarım Yarışması" ödülleri Gaziantep'te sahiplerini buldu. Bölgede yaşanan deprem felaketi nedeniyle defilenin düzenlenmediği GAİB Hizmet Binası'ndaki törene Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, TİM Tekstil Sektör Kurulu ve GATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci, milletvekilleri, çok sayıda Birlik, Oda Başkanı, Bakanlık ve Kamu Kurumu temsilcileri katıldı.

BU HİKÂYEDE HERKESİN ÇOK EMEĞİ VAR

Dokuma, örme ve baskı olmak üzere 3 kategoride düzenlenen ve toplam 1 milyon 450 bin TL para ödülü dağıtılan törende konuşan GATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci şunları söyledi: "Bu sene bizim için çok özeldi. İki sene elimizden geldiğince hem mesleki bilgilerimizi hem de bölgemizin özelliklerini ortaya koyarak elimizden geleni yaptık ve bölgemize katkı sağladık. Bu sene de aynı şeyleri yapacaktık ki başımıza bir felaket geldi. Bizim bu yarışmayı yapmakta bir tek amacımız var, o da burada yarışan arkadaşlarımızın burs haklarını kaybetmemesi. Bu nedenle bu sene her şeye rağmen bu yarışmayı yapmak istedik. Bu hikâyede herkesin çok büyük emeği ve katkısı var. Emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum."

YURT DIŞINDA EĞİTİM FIRSATI

Tekstil ve moda tasarımı öğrenci ve mezunlarının özgün tasarımları ile katılabildiği, 29 tasarımcının yer aldığı ve 116 tasarımın finalde yarıştığı Doku Kumaş Tasarım Yarışması'nda Sürdürülebilirlik Özel Ödülü de yer aldı. Dokuma'da Efekan Türker, Örme'de Çağla Çokgezen, Baskı'da Tuğba Kar birinci olarak 225.000 TL'lik para ödülü almaya hak kazandılar. İkincilere 150.000₺ ve üçüncülere de 75.000 para ödülünün verildiği yarışmada 100.000₺ tutarındaki "Sürdürülebilirlik Özel Ödülü" ise Selin Bulut'un oldu. Her kategorinin birincileri Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak olan değerlendirme sonunda uygun görülmeleri halinde 1 yıl süre ile uluslararası düzeyde kabul görmüş yurtdışındaki tasarım okullarında eğitim görme imkânına sahip olacak. Bunların haricinde kategorilerinde ilk 5'e giren yarışmacılar, yurtdışındaki bir tekstil ve moda fuarını ziyaret edecek. Biz de yarışmanın ardından Efekan Türker, Çağla Çokgezen ve Tuğba Kar ile bir araya geldik. Hem gelecek planlarını hem de tasarım anlayışlarını konuştuk.

ÇAĞLA ÇOKGEZEN: SÜRDÜRÜLEBİLİR MODA ANLAYIŞLA ÜRETMEK İSTİYORUM

4 Temmuz 1998 yılında İstanbul'da doğdum, çok küçük yaşlardan itibaren çizim yapmaya karşı bir ilgim vardı. Lisede tekstil ve moda okuyarak ilk adımı burada attım, daha sonrasında sanat tarihi ve resim alanları üzerine çalışmalar yaparken güzel sanatlar okumaya karar verdim. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk Sanatları Dokuma Bölümü'nü okudum. Eğitim sürecinde aynı zamanda 3 yıl boyunca ev tekstili ve giysilik desen tasarımı ve dokuma üzerine tasarımlar yaptım yaptım. Kumaş ve tasarımın bir araya gelmesi beni bu alanda derinleşmeye itti. Malzeme teknik ve tasarımın yanı sıra, üretim, tüketim ve çevresel duyarlılık konularında sorular sorup çözümler üretmeye çalışıyorum. Bundan sonrasında planladıklarım, sürdürülebilir tekstil konusunda yakın süreçte yeni bir proje daha yapmak. Bu alanda üretim yapmak istememin sebebi sadece giyilebilir bir üründen ziyade çevre dostu kumaşlar üretmek. Tekstilde dünyanın ve ülkemizin bu tarz yaklaşımlara ihtiyacı olduğunun düşünüyorum. Yarışmada ürettiğim dört kumaşın da temelinde su tüketimi, geri dönüşüm ve çevreci bir yaklaşım vardı. Bundan dolayı hepsinde sınırlı sayıda iplik olmasına rağmen farklı teknikler ve tasarımla kumaşlarımı öne çıkardım. Su tüketimini aza indirmek adına bambu iplikler, geri dönüştürülmüş iplikler ve organik pamuk kullandım. Bu alanda üretmeye devam edeceğim. Alacağım yurtdışı eğitimi ile farklı bir vizyon ve bakış açısı ile tasarımlarımı yapmaya devam edeceğim. Tasarımı yaparken ki motivasyonlarımdan en önemlisi toplumsal ve doğa ile ilgili problemlere çözüm üretebilmek. Çevresel duyarlılık, kalite, dayanıklılık ve geri dönüşüm konularını tasarımla birleştirmek, ilke edindiğim alanlar hakkında daha fazla deneyim sahibi olmak ve projeler üretmek istiyorum. Hedeflerim arasında kişisel olarak örme alanında farklı yüzeyler ve tekniklerin sınırını zorlamak aynı zamanda yenilikçi bir bakış açısı sunmakla beraber bunların temelinde sürdürülebilir moda anlayışına benimseyerek tasarımlar yapmak istiyorum.

EFEKAN TÜRKER: MARKALAŞMAK ÜLKEMİZ ADINA ÇOK ÖNEMLİ

İstanbul'da yaşıyorum, Samsun'da doğdum, 26 yaşındayım. Samsun Güzel Sanatlar Lisesi'nde Resim Bölümü'nde okudum. Daha sonra Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Dokuma Ana Sanat Dalı'nı seçtim. Bu süreçte dövme sanatçısı olarak çalıştım. 4 yıl kadar ve tekstille alakalı bir e-ticaret firması kurdum ve freelance olarak desen tasarımları yapmaktayım. Açıkçası yarışmanın bize sunduğu yurtdışı eğitim imkanlarından faydalanmak ve lüks marka yönetimi gibi bir bölüm okumak istiyorum. Markalaşmanın bizim ülkemiz adına çok önemli bir unsur olduğunu düşünüyorum ve bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum. Bireysel tasarımlarımı devam ettirebilmek ve sektörde uygulanabilir, üretilebilir ve sürdürülebilir işler üretmek istiyorum. Tasarımlarımda doğal ve organik formları insan ve doğa temaları ile birleştiriyorum ve toplumsal konulara değiniyorum. Fakat tasarımdaki üslubumuzun her gün değişip dönüşebileceğine inanıyorum. Bu yüzden keskin bir üslup oluşturmak yerine daha değişken ve dinamik bir tasarım üslubunu tercih ediyorum. İçerik kaygısı gütmüyorum; her gün yeni ve değişime açık bir tasarım anlayışıyla ilerliyorum fakat üsluplaşmanın öneminin bilinciyle projelerime yaklaşıyor, iki farklı anlayışı da benimseyerek tasarımlarımı sürdürüyorum.

TUĞBA KAR: DOĞADAN İLHAM ALAN BİRİYİM

22 Temmuz 1988 tarihinde Adana'da doğdum. 2010'da Çukurova Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği'nden mezun oldum. Adana'da Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir okulda okul öncesi öğretmeni olarak mesleğimi sürdürüyorum. Hayalimde tasarım okumak vardı. Bu hayalimi gerçekleştirme düşüncesi ile 2020 yılında Çukurova Üniversitesi'nde Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü'nde okumaya başladım. Şu an hem mesleğimi yapıyor, aynı zaman da okumaya devam ediyorum. Hayalim olan bölümü okumakla aslında hedefime giriş yaptığımı düşünüyorum. Daha çok desen tasarımları yaparak bu tasarımların üretilebilirliğini ve bunları kumaşlarda, giysilerde görmeyi hedefliyorum. Yeni oluşumlar görmek, üretmek beni mutlu ediyor, bunun için desen çizimleri yapmaya devam ediyorum çalışmalarımı yarışmalarla, bu tür platformda daha çok kitleye ulaşmasını hedefliyorum. Ben doğadan ilham alan bir kişiyim. Doğanın bize sunduğu o eşsiz renk kategorisi, oluşum şekilleri, o estetik duruşu tasarımlarıma yön veriyor. Örneğin bir yaprak gördüğümde ve onu alıp incelediğimde o damarlarının oluşturduğu desen benim kâğıdımda yorumlarımla yer buluyor ve bunun gibi birçok şey bana ilham veriyor. Birbirine uyumlu olan parçaları bir araya getirdiğimde oluşan bütünlük ile tasarım koleksiyonlarım oluşuyor.