bulent.sanlikan@aksam.com.tr
Arkadaş kavgasında ‘savunmasız’ kaldığı anda boksla tanıştı Fikret Demirkol… Azmetti, önce milli sporcu oldu, sonra antrenör. Şimdi Ataşehir’deki salonda birçok sporcu yetiştiriyor. Demirkol’u özel kılan ise toplumda dezavantajlı gençleri ringlere çekerek, onları hayata kazandırması. İşte ringde ‘demir bilekler’ yetiştiren Fikret Demirkol’un hikayesi…
Arkadaş kavgasında ‘savunmasız’ kaldığı anda boksla tanıştı Fikret Demirkol… Kendisini geliştirdiğinde katıldığı ilk turnuvasında üçüncü oldu. Hedefi şampiyonluktu… Çok çalıştı, azmetti. Önce milli sporcu oldu, sonra milli takım antrenörü. Şimdi Ataşehir’deki salonda birçok sporcu yetiştiriyor. Sadece profesyonel sporcular değil beyaz yakalılar da iş hayatının ve şehrin stresinden arınmak için kendisini ringde buluyor. Demirkol’un özel kılan ise toplumda dezavantajlı gençleri ringlere çekerek, onları hayata kazandırması. İşte ‘Ringde büyük bir aile oluyoruz’ diyen Fikret Demirkol’un hikayesi…
Boks sporuyla nasıl tanıştınız?
Kars’ta 12 yaşında boks sporuyla tanıştım. Arkadaşlarım arasında kavga çıkmıştı. Onlara müdahale etmek istedim ancak beceremedim. Sonrasında neden müdahale edemedim diye kendime sorduğumda, savunma konusunda eğitimim olmadığı sonucuna vardım. Bu nedenle bir arkadaşımın vasıtasıyla boksa başladım. İlk katıldığım turnuvada üçüncü oldum. Sonra kürsüdeki üçüncülük ağrıma gitti ve şampiyon olmaya karar verdim. Yani kendimi savunmak için başladığım bu yolda bir anda kendimi boksör olarak buldum. Bunun için çok çalıştım. Ben aynı zamanda milli sporcuyum ve milli takım antrenörüyüm, pek çok sporcu yetiştirdim.
ZİHİNSEL RAHATLAMA SAĞLIYOR
Beyaz yakalılar neden boks yapıyor?
Kulübümüze ‘beyaz yakalı’ diye tabir edilen kesimden de insanlar geliyor. Bu insanlar bedensel değil daha çok zihinsel gücüyle, masa başı çalışıyor. Memurdan yönetici pozisyonuna kadar geniş bir grup bu kapsam içinde yer alıyor. Bu insanlar gündelik hayatın ve iş stresine yoğun bir şekilde maruz kalabiliyor. Boks stres yönetimi ve zihinsel rahatlamayı sağlıyor. Boks strese atılan bir yumruk gibidir. Beyaz yakalılar iş saatlerinden sonra hazırladığımız programlara katılıyor. Çağımızın vebası diyebileceğimiz ‘stres özellikle iş stresi’ insanları tahammülsüz hale getiriyor.
Turnuva düzenliyor musunuz?
Beyaz yakalılar için her yıl kulübümüzde turnuva düzenliyoruz. Yetişkinler için 5 farklı kategoride altın kemer maçları yapıyoruz. Böylece herkes yaptığı sporun sonuçlarını görme fırsatını elde ediyor. Maça çıkma duygusu ve adrenalin heyecan hepsi bir arada oluyor. Şampiyon onlarda altın kemer bir boyunca onlarda kalıyor. Özel yüz korumalı kasklarımızla güvenli bir şekilde çocuk, yetişkin kadın herkes boks yapabiliyor.
PEK ÇOK GENCİ KAZANDIK
Gençlerle olan programınızdan bahseder misiniz?
Yaklaşık 24 yıldır antrenörlük yapıyorum. Salonuma toplumun pek çok kesiminden insanlar spor yapmak için geliyor. Pilot, doktor, avukat, iş adamı gibi. Aynı zamanda bir de toplumda dezavantajlı gruplara yönelik de ayrı bir program yürütüyorum. Gençlerimizin kötü alışkanlıklara sahip olmaması aynı zamanda zihinsel ve bedensel gelişimleri için spor çok önemli. Bu anlamda çevremizde duyduğumuz gençleri özellikle salona çekmeye çalıştım. Ücretsiz olarak verdiğim dersler sayesinde pek çok genci kazandık. Çok güzel sonuçlar aldık. İlerleyen kariyer yapan sporcularımız oldu. Bu beni çok mutlu ediyor. Umarım onlarda bir sonraki jenerasyona bayrağı teslim eder.
MİLLİ SPORCULAR YETİŞTİRDİK
Gençler boksla hayata tutunmayı nasıl başardı?
Ailevi sorunları olan, toplumda hayata karşı başarılı olamamış gençlerimiz var. Bu gençleri bekleyen pek çok tehlike de kol geziyor. Sokakta yalnızlaşan gençler maalesef olumsuz olaylara maruz kalabiliyor. Bu nedenle gençlerimizi salonlara, statlara, enerjilerini atabilecekleri ve başarılı olabilecekleri alanlara yönlendirmek lazım. Bu anlamda ben de misyon üstlenmek istedim. Bütün bilgi becerimi eğitimimi bu konuya verdim. Gün geçtikçe kocaman bir ‘Demirkol Ailesi’ olduk. Milli sporcular yetiştirdik uluslararası müsabakalarda bu arkadaşlarımız büyük başarılara imza attılar. Açıkçası verdiğimiz emeğin boşa gitmediği görmek güzel. Gençlerimiz boksla hayata tutundu gerçekten…
TALEP KADINLARDAN GELDİ
Kadınların boksa olan ilgisi nasıl?
Çalışan ve sokakta şiddete maruz kalan kadınlarımızda artık boks sporunda var. Özellikle kadınlarımızdan talep geldi. ‘Hocam biz kendimizi savunacak kadar boks öğrenmek istiyoruz’ dediler. Özgüvenlerini arttırmak istediler. Ben de bunun üzerine kendilerini savunma konularında özel eğitimler vermeye başladım. Bu eğitimlerin sonunda hatta boks sporuna devam eden kadınlarımız oldu.
Boksun çocuklara faydaları nelerdir?
Ailelere özellikle hiperaktiviteli çocuğu olanlara boksu tavsiye ediyorum. İçine kapanık olan çocuklara da keza iyi geliyor. Antrenmanlarımızda enerjilerini boşaltıp disiplin ve kurallara uymayı öğreniyorlar. İlaçla değil, sporla bu tarz rahatsızlığı olan çocuklara baktığımızda çok olumlu sonuçlar aldığımızı gördük. İnsanlar sporla her şeyi yenebiliyor. Spor hayata yeni bir başlangıç demektir. Sporun özellikle boksun çocuklar üzerinde çok olumlu etkiler doğurduğunu gözlemledim.
RİNGDE FIRTINA GİBİ
“Ben Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı bir yurtta kalıyordum. Yurttaki hocalarımdan biri beni Fikret Hocam tanıştırdı. O da bendeki isteği fark etti. Sonrasında çalışmaya başladık. Beraber bu yolda yürüdük. Ne dediyse yaptım. Sonra müsabakalara çıkmaya başladım. İlk başlarda kendimi yalnız hissediyordum. Sonra hocamın sesiyle kendimi çok güçlü hissedip maçları kendi lehime çeviriyordum. Uluslararası turnuvalarda dereceler elde ettim. Milli sporcu oldum. Milli takım kamlarına katıldım. Şu anda Türkiye şampiyonasına hazırlanıyorum.”
BOKSLA HAYATI DEĞİŞTİ
“Ben varoş bir mahalle büyüdüm. Kötü alışkanlıkların yaygın olduğu bir yerdi. Yaşadığım ortamdan zarar görmemek adına bir şeyler yapmalıydım. Bir vesileyle Fikret hocam ile tanıştım. Kendisi bana inandı. Bu konuda çok ilerledim ve ringlerde boy gösterdim. Eğitim hayatım da düzene girdi. Boks sayesinde İstanbul Gelişim Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nu kazandım. Gençlere tavsiyem kötü alışkanlıklardan uzak durmaları ve mutlaka hayatta herkesin başarılı olabileceği bir alan vardır. Bugünkü kariyerimi tamamını boksa ve Fikret Hocam’a borçluyum.”